T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 10 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vatandaş iade için değil hakları için belge almalı

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, " Vatandaş 'ben vergiyi ödüyorum' diye değil, 'hiç olmazsa doğru yere gitsin' diye belgesini almaya yönelmeli ve tüketici hakkı ve kendi güvenliği için mutlaka fiş almalı" dedi

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, çalışanların vergi iadesi için fiş toplama uygulamasının kaldırılmasının ancak vatandaşların vergi bilincinin oturması ile olabileceğini açıkladı. Emeklilerin fiş toplamadan maaşlarına yüzde 4 oranında avans uygulamasın ardından gözler çalışanlara çevrildi. Emeklilere vergi iade sisteminin yerine maaşlarına yüzde 4 oranında prim uygulamasına geçilirken, çalışanlarda 'piyango veya kazı kazan' gibi uygulamalara geçileceğine dair çalışmaların yapıldığı kaydedildi. Ancak Arıoğlu, çalışanlarda vergi iade sistemi yerine yeni bir sisteme geçilmesi durumunda vatandaşların artık vergi iadesi için değil, kendi hakları için belge alması konusunda uyardı.

Konuyla ilgili Yeni Şafak gazetesine konuşan Arıoğlu, "Vatandaş, artık iade saikiyle yaklaşmamalı. Yani birincisi 'hiç olmazsa doğru yere gitsin' diye belgesini almaya yönelmesi; ikinci bir gerekçe de belge almak suretiyle tüketici hakkı ve kendi güvenliğinin sağlaması. Mal bozuksa değiştirmeyi yapabilmesi için önemli" diye konuştu.

MALİ DİSİPLİN FAİZİ DÜŞÜRDÜ

Vergi iadesi düşüncesiyle 'belge al' denildiğinde vatandaşların işe gelirleri açısından bakıp, katma değer vergisi pazarlığı yapabileceğini kaydeden Arıoğlu, "Bundan sonra o tür pazarlığın hangisi bana daha karlı diye bakmayacak açık saikli hale getirecek. Çok net vergi bilinci oluşmuş bir vatandaş haline gelinecek. Bu dönemde görüldü ki mali disiplini sağladığınız da hem faiz oranları düşüyor hem de dışarıdan ciddi anlamda kaynak girmesi dolayısıyla bu son derece önemli. Ekonomik disiplinle ülke itibarı yükseliyor" dedi.

Fiş almayan vatandaş vergiyi işletmeye bırakıyor

Vatandaşı alışveriş yaparken dikkatli olması konusunda uyaran Osman Arıoğlu, fişlerin işletmeye bırakılmamasını istedi

OSMAN Arıoğlu, çalışanlarda da vergi iadesi sisteminin kalkması durumunda vatandaşların alışveriş yaptıklarında muhakkak belgelerini almaları gerektiği uyarısında bulundu. Çalışanlarda vergi iade sisteminin kalkması durumunda Arıoğlu şunları kaydetti: "Eski konumdan yeni konuma geçmelerini bekliyoruz. Vatandaş alışverişi yaptığında parayı ödediğinde o paranın içerisinde katma değer vergisi veya özel tüketim vergisi var. Belgeyi almazsa gene o parayı ödüyor. Fakat belgeyi almadığı zaman o para işletmede kalıyor. Gitmesi gereken, devlete gelmiyor. Oysa bir vatandaşın devlette hesap sorabilme hakkı en asli halklarından biridir. Yani ödediği verginin nereye ödendiğini görebilme hakkı. Vatandaşın vergisini 'firmaya değil devlete ödedim' demesi gerekiyor. Yani vergiyi firmaya bırakma tercihini yaptığı zaman yöneteninden hesap sorma yönetenine, 'benim verdiğim vergiyi ne yaptın' deme hakkı tereddütlü hale gelir."

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi