T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 10 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Otomotivdeki teşvikler bize verilsin ihracatı üçe katlarız

DENİMDER Başkanı Nedim Özbek, "Otomotivciler gibi parçaları getirip, birleştirip yurtdışına satmıyoruz. Pek çok şeyi kendi ülkemizde yapıp sonra ihraç ediyoruz" dedi

  • EKONOMİ SERVİSİ
    DENİMDER Başkanı Nedim Özbek, 2005 yılı dokuma konfeksiyon ihracatı içinde denim pantolon payının yüzde 28'lere yükseldiğini belirterek, "80'li yılllarda Türk sosyetesinin alış verişe gittiği Milano"da şimdi herkes Türk kotu giyiyor" dedi. 2005 yılında 1,5 milyar dolarlık kot pantolon ihraç eden Türkiye 284 milyon dolarlık ihracatla yine en çok Almanya'ya mal sattı.

    Denim Sanayicileri Derneği (DENİMDER) Başkanı Nedim Özbek, 2005 yılı Ocak-Aralık döneminde yaklaşık 1 buçuk milyar dolarlık denim pantolon ihracatı yapıldığını belirtti.

    İTALYA'YA İHRACAT YÜZDE 173 ARTIŞ GÖSTERDİ

    Özbek, "tekstil ihracatı düşüşe geçti" söylemlerini kabul etmediklerini ifade etti. Kamuoyu tarafından tekstil sektörüne haksızlık yapıldığını söyleyen Özbek, "Otomotivciler gibi parçaları getirip, birleştirip yurtdışına satmıyoruz. Pek çok şeyi kendi ülkemizde yapıp ihraç ediyoruz "dedi. Tekstil içinde denimciler olarak da farklı bir bakış açısı görmek istediklerini kaydeden Özbek, Türkiye'nin dünyada moda marka olacaksa bu denim sayesinde olacaktır" diye konuştu.

    Özbek, özellikle İtalya'ya yapılan ihracattaki yüzde 173'lük artışa dikkat çekti. "Geçen sene 26 milyon dolarlık kot pantolon ihraç ettiğimiz İtalya'ya bu yıl 61 milyon dolardan fazla kot ihraç ettik" diye konuşan Özbek, Çek Cumhuriyetine yapılan ihracattaki yüzde 205'lik artışında gelişimin göstergesi olduğunu vurguladı.

    İHRACAT HEDEFİ 3 MİLYAR DOLAR

    Türkiye'nin, denimi abiye haline getiren kendine özgü tasarımları, adet konusundaki esnekliği ve kalitesiyle, kendini tüm dünyaya kabul ettirdiğinin altını çizen Özbek, Türkiye'de 500'den fazla firmanın, sektör kapasitesinin yüzde 70'ini ihraç ettiğini hatırlattı. 2006 yılında toplam denim ihracatı hedeflerinin 3 milyar doları aşmak olduğu kaydeden Özbek, "ABD'li denim üreticilerinin yaptırdığı bir araştırmaya göre, dünyada günde 2 milyar insan jean giyiyor. Bu pastadan en iyi payı almamız lazım" diye konuştu.

    Tekstil biterse Türkiye'de sosyal patlama olur

    Tekstilin emek yoğun sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Özbek, "Bizler en çok vasıfsız işçi çalıştıran insanlarız, işsizliğin çözümünde payımız var. Tekstil gözden çıkartılıp ikinci plana atılmasın" dedi. Hükümetten tekstile daha fazla destek beklediklerinin altını çizen Özbek, şöyle devam etti: "Tekstil Türkiye'nin atardamarı. Eğer tekstil ikinci plana atılırsa ve biterse Türkiye'de sosyal patlama olur. Bizler ithalata dayalı ihracat yapmıyoruz, tekstil gözden çıkartılmasın."

    Çin bizi zorlamaz, Fas, Tunus tehlikeli

    Nedim Özbek, Türkiye'de üretilen denimin alıcılar tarafından Uzakdoğulu kumaşlar ile karşılaştırıldığında -fiyatına bakılmaksızın- tercih edildiğini belirtti. "Çin düşük kalitesi ve adet konusunda esnek olmaması nedeniyle bizi fazla zorlamaz" diye konuşan Özbek, Türkiye'den aldığı kumaştan üretim yaparak kendilerine kolaylık sağlayan AB ülkelerine satan Fas ve Tunus'un ileride Türkiye'ye ciddi rakip olabileceklerini belirtti.

    DENİMDER tasarımcı yetiştirecek

    DENİMDER Başkanı Nedim Özbek, dernek olarak 2006'da faaliyet önceliklerini eğitime vereceklerini açıkladı. "Modelist ve stilist yetiştirmek için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduk, altyapımızı hazırlıyoruz. Birkaç hafta içinde kursa başlayacağız" diye konuşan Özbek, yetiştirilecek elemanların sadece denim alanında uzmanlaşacaklarını da sözlerine ekledi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi