T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 10 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Melikşah UTKU

Kurban: Bereketli bir ölü yatırım

Bu yıl, Kurban Bayramı'nda gazeteleri pek bir okunası bulmayacaksınız. Boynu yarısından kesilmiş bir boğanın ayaklanıp kaçmasını ve maalesef yine trafik canavarına kurban ettiğimiz canları saymazsak, bayramla ilgili yazılıp çizilenlerin eski tadı olmayacak.

Bayram nostaljisi

Darbe sonrası kurban derimize musallat olan çetelerin o eski ceberut, emrivaki talepleri ve haciz harekâtları yerini lütfen ricalara bıraktığından beridir kurban derilerini çağdaş çetelerden saklayıp da yakalanan kaçakçıların boy boy resimli haberlerini de okuyamıyoruz eskisi gibi.

Bu sene, geçen sene olduğu gibi koyun ve sığır yerine horoz, hindi, kanarya ikame etme teklifleri de pek yapılamıyor nedense. Bunda kuş nevi mahlûkatın arasında salgın bir hal alan grip vakıasının bir etkisi olmasın? Bildiğim kadarıyla gündeme taşınan tek konu, kimi bankaların yaptığı kurban kredisi uyanıklığı oldu.

Gelecek yıl, sabah bayram namazını kılıp, gün içinde kurban kesip, geceleyin de yılbaşını kutlayacağımız için yazılacak ve okunacak hayli malzeme olacak. Hangi entel köşe yazarı nasıl bir sentez yapmış; sırf bu bile, bayram gazeteciliğini hayli şenlendirecek.

Ama şimdiden gelecek yılın malzemesini tüketmek çok anlamlı değil.

Ekonomide kurban

Böyle bir girizgâhtan sonra, kurban olayının iktisadi yansımaları ve etkilerini ortaya koymaya çalışacak değilim. Açıkçası ben, Allah'ın ibadete yönelik emirlerini, özellikle bunlar belli bir özün yanı sıra bazı kalıpları ve törenleri de beraberinde getirmişse, hikmetinin fazlaca sual etmekten pek fazla haz almıyorum. Hikmet arayışlarını çok önemsiyor ve toplumun imanının güçlenmesi adına faydalı buluyorum. Ancak kendi adıma, bu tip şeylerde körü körüne imanı nedense tercih ediyorum.

Bugün burada, yazımın sonuna yaklaşırken, ekonomide ölü yatırımlar ile kurban arasında sadece bir analoji çizecek ve okurlarımı kışkırtmaya çalışacağım.

İktisatçılar, bundan yıllar önce neden kimi büyük şirketlerin anlamsız boyutlarda yatırım yaptıklarını merak etmiş ve incelemişler. Normal şartlar altında rasyonel bir yatırımcının gelir getirici mal veya hizmet üretimini sağlayıcı yatırım yapmasını beklersiniz. Oysa bazı şirketlerin normal şartlar altında üretici olmayan yatırımlara da yöneldiği görülmüş. Atıl kalacağını bile bile fazla kapasite için yatırıma ölü yatırım denir. Böyle bir yatırım için kullandığınız fonları gelir getirici başka alanlarda kullanmak varken, neden aklı başında adamlar ölü yatırıma yönelsin ki?

Çünkü kurban edilen söz konusu ölü yatırım, piyasaya girmek isteyen potansiyel yatırımcılara şu mesajı vermektedir: "Piyasaya girersen, ben de üretimimi muazzam boyutlara çıkarır, fiyatları kırarım. Yatırımı yaptığına yapacağına pişman olursun."

Yani ölü yatırımı, üretici yatırımı uzun vadede diri tutmak için yaptıkları anlaşılıyordu.

İşte kurban böyle bir şey. Ölü bir yatırım gibi gelir, uzaktan bakana. Ancak bilen bilir ki, kurban üzerimizdeki bereketin devamı için elzemdir.

Kurbanla birlikte ölüm hayat verir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi