T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 10 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bu yıl tam 100 bin personel alınacak

Başbakan Yardımcısı Şahin, 2006'da devlete yaklaşık 100 bin yeni personel alınacağı müjdesini verdi. Şahin, "75 bini kadrolu memur, 25 bini de sözleşmeli, geçici personel ve kamu işçisi 100 bin kişiyi kamuda işe başlatacağız" dedi

Erhan
Seven
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 2006'nın ilk müjdesini verdi. Şahin, devlete yeni 100 bin personel alınacağını açıkladı. Bakan Şahin'in Yeni Şafak'ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

2006 yılı için kamuya alınacak sayı belli mi?

2003 yılında 35 bin, 2004'de 40 bin, 2005'de 48 bin kişi alındı. 2006'da Bütçe Kanunu'nda şöyle bir düzenleme yaptık. 2005'te kamu kurum ve kuruluşlarında emeklilik, istifa veya ölüm yoluyla ayrılan personelin yüzde 80'ini kuruluşlar herhangi bir kurumdan izin almadan doldurabilecek. Diyelim ki A bakanlığı ya da A kurumunda 2005 yılında 100 kişi boşalmış, buraya 80 kişi alabilecekler. Bunu da kamu personel seçme sınavıyla alacaklar. Hesaplarımıza göre yüzde 20'lik oran için 21 bin açıktan atama öngörüldü. Bu da 75 bin yeni personeli 2006 yılında kamuya alacağız demektir. Ayrıca sözleşmeli öğretmen ve geçici personel uygulaması da yapacağız. Kamu işçileri de bu rakama dahil değil. Yani 75 bin daimi kadrolu-memur statüsündeki personel, sözleşmeli personel ve geçici personel olmak üzere 100 bin aşkın yeni personel alabiliriz. İstihdam açısından da ciddi bir rakamdır

IMF'den bir itiraz geldi mi?

Bana personel fazla almayın diye şu ana kadar bir talep gelmedi. Kamu hizmetlerinde ne kadar personel ihtiyacı varsa, bütçe imkanlarımız neye elveriyorsa onu yaptık, bundan sonra da onu yaparız. Bu konuda dış telkinler değil, biz kendi ihtiyacımızı kendimiz karşılarız.

Memura performans ödemesi yapıyoruz

Devlet Personel Yasası değiştikten sonra sistem ne zaman tam olarak oturacak, Türkiye ne kazanacak?

Mevcut memurlar arasındaki bu nispetsizliği de büyük ölçüde gidermiş oluruz. Bu temel yasalar ileriye dönük yasalardır. Devlet Personel Yasası'nda hemen sonuç verecek bölümler var, bazı beklentiler zaman içinde gerçekleşecek. Yasa performansa dayalı anlayışı getirmeyi hedefliyor. Nitekim performans ödemesi yapıyoruz. Müşteri velinimetimizdir derken CHP'li arkadaşlar karşı çıktılar. Kamu görevlilerinin kamuyu memnun etmek için özel sektör anlayışla hareket etmelerinden kime zarar olabilir? Hantal yapıyı kaldırmak hedefimiz.

AK Parti devlette kadrolaşıyor mu?

Şu anda personel sistemi ve personel alım sistemi yürürlükte kaldığı sürece, iktidar istese bile kadrolaşma yapamaz. Gülüp geçiyorum. Eğer mevcut kamudaki personelden herhangi birini bir görevi yaparken başka bir göreve getirmeyi kadrolaşma olarak görüyorlarsa bu kadrolaşma değildir, bu hizmetin daha verimli görülmesiyle ilgili siyasi iktidarın tasarrufudur. Tıpkı bir spor kulübünün teknik direktörlüğüne yeni getirilen biri elindeki 30-40 kişilik kadro içerisinden sahaya süreceği 11 kişiyi belirleme hakkına sahipse, iktidar da mevcut kadro içerisinden başarılı olacak kişileri genel müdürlüklere, daire başkanlıklarına getirmesi normaldir. Eski teknik direktörün sahaya sürdüğü 11 ile çıkacaksın dersen peşinen bizi başarısızlığa mahkum edersin. Ben mevcut kadro içerisinden başarılı olacakları seçeyim. Bu kadrolaşma değildir. Bu bizim tabiî hakkımızdır.

Torpil talebi azaldı ama bitmedi

Siz daha önceki demecinizde oğluma bile iş bulamadım demiştiniz...

(Gülerek) Oğlum şu anda serbest olarak çalışıyor, serbest avukatlık yapıyor. Tabiî bizim yakınlarımız da, akrabalarımız da, hemşehrile-rimiz gelir. Biz en yakınım dahi olsa kendilerine böyle bir imkan olmadığını, nasıl memur alındığını, kamuda kayırmacılığı kaldırmak için geldiğimizi ifade ediyorum. Kimse darılmasın gücenmesin. Mutlaka torpil gerekiyor düşüncesi var, bunu mutlaka yıkmamız gerekiyor.

Üç yıllık iktidarda bunu yıkamadınız mı?

Yıkılmadı ama azaldı. İlk göreve geldiğimizle şimdiyi kıyasladığımızda, 'bize yardımcı olun' talepleri önemli ölçüde azaldı. Kamu Personel Tasarısı'na kamuya sınavla alınır maddesini koyuyoruz. Şu anda bunu bir Başbakanlık genelgesiyle uyguluyoruz. Kolay kolay değiştirilmesin diye kanun maddesi haline getiriyoruz.

Özgürlüklerden dönüş yok

Terörle Mücadele Yasası'nın bayramdan sonra Meclis'e geleceği açıklandı...

Bu konuda hazırlanan taslak üzerinde çalışmalar yapılıyor. Hazırlanan taslağın kazanılmış temel hak ve özgürlüklerde geriye dönüşü sağlamayacak metin olması için özen gösterilmektedir.

Asker kanadının 'terörle mücadelede daha etkin olamadıkları' yönündeki eleştirileri doğrultusunda bir düzenleme yapılacak mı?

Terörle mücadele ederken hangi yasa elimizi, kolumuzu bağlıyor, bunları bilmek isteriz. Benim kanaatım terörle mücadele eden güvenlik güçlerimizin elin kolunu bağlayacak bir düzenleme olmadığı yönündedir. Ancak çıkan yasaların yeni olmasından kaynaklanan bir nedenle bazı tereddütler varsa bunları gidermek de yasayı hazırlayanların görevidir. Bu yasaları çıkarırken hiçbir zaman güvenlik güçlerinin elini kolunu bağlayalım diye hazırlamadık. Bazı talepler var ki, yasayla yapılacak talepler değil, Anayasa değişikliği ile yapılacak taleplerdir. Bütün değişiklikleri Anayasa'ya göre yapmamız gerekir.

1 milyon 377 bin memura ek ödeme

Devlet Personel Teşkilatı yasa tasarısıyla ilgili çalışma ne aşamada?

Biz çalışmalarımızı tamamladık, şu anda Başbakanlık'ta. İlgili kurumlara ve kuruluşlara gönderildi ve görüş istendi. Önemli olan yeni maaş sistemini getirebilmektir. Başlangıçta ek ödemelerden kaynaklanan farklılıkları gidermeyi hedefliyor. Nitekim biz bu yasa çıkmadan 2006 yılında memurlarımıza maaş artışı verirken öngördüğümüz hükmün bir kısmını uygulamaya karar verdik. O da 40 artı 40 uygulamasıdır. Ek ödemesi olmayan memura ek ödeme vermektir. 1 milyon 377 bin kişiye ek ödeme vererek o açığı kapamaktır. Yasa çıkarılması lazım. Bayramdan sonra çıkacak. 2006'nın ilk yarısı için 40 milyon ikinci yarısıyla 40 milyon keyfiyeti bu yasayla düzenlenecek.

Taslakla ilgili olarak TSK'nın değerlendirmesi ne oldu?

TSK'nın 'TSK ile ilgili personel yasamız var. Bizim çalışma şeklimiz ve tarzımız farklıdır. Bizim mali ve sosyal haklarımız için şimdi olduğu gibi ayrı bir yasamız olsun diye arzu ediyoruz' şeklinde bir yazılı müracaatları oldu. Sadece buna itirazları var. Arkadaşlarla değerlendireceğiz. Kamuya getireceğimiz genel ilkeler, ayrı bir yasada yer alsa da olacak. Performans değerlendirmeleri orada da olacak.

Buna bağlantılı olarak YAŞ kararlarının yargı yoluna açılması sağlanabilir mi?

Biliyorsunuz, bunun için Anayasa değişikliği gerekir. Bu hükümetimizin gündeminde yok. Anayasa değişikliği gündeme geldiğinde konsensus sağlanarak gelmelidir. Toplumsal mutabakatı aramak önemlidir. Cumhurbaşkanı, HSYK ve YAŞ kararları yargı denetimi dışındadır. Bunlar Anayasa değişikliği gündeme geldiğinde ele alınacak meselelerdir.

Erken seçim müjdesi!..

Erken seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları...

Hükümetimizin gündeminde Cumhurbaşkanlığı seçimi yok. Çünkü hükümetin sorunu değil Meclis'in sorunudur. Cumharbaşkanı'nı, Meclis seçer. Ne zaman seçer? Zamanı gelince seçer. Prosedürü ve zamanı bellidir. Neden şimdi bunlar yapılıyor? Bunu gündeme getirenlere sormak lazım . Zamanı gelince TBMM süreci başlatır.

Erken seçimle ilgili düşünceleriniz nedir?

Seçim 28 Ekim 2007 Pazar günü olacağına göre 3 Kasım'dan 5 gün kadar erken oluyor. Erken seçim isteyen arkadaşlarımıza bu müjdeyi verebiliriz.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi