T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 10 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yusuf KAPLAN

Kevser ve ebter: Nahr günleri ve "intihar" günleri

Kurban ve bayramına dâir Kitabımız'da birkaç yerde "haber" vardır. Ama Kevser sûresinde verilen ihbar, ihtar ve emirler, oldukça çarpıcı ve anlam yüklüdür.

Kevser sûresi, Kutlu Kitabımız'ın en kısa ama İslâm'ın tekliflerini, vaatlerini, haberlerini, temellerini, temel direklerini en mükemmel ve en özlü şekilde tasvir, tavsif ve tarif eden sûreler arasında yer alır.

İlkin Kevser sûresi'nin mealini verelim. Meali, Elmalılı'nın tefsirinden aktarıyorum:

"1-Biz verdik sana hakikatte Kevser. 2-Sen de Rabbın için namaz kıl ve kurban kesiver. 3-Doğrusu, sana buğz edendir ebter."

Sûrede öne çıkarılan iki kilit kavram var: Kevser ve ebter. Elmalılı, müfessirlerin kevser'e 26 değişik anlam verdiklerini zikrediyor; bunlardan beşini alıyor ve enfes bir şekilde izah ediyor.

Kevser, lügatte "çokluk" anlamına geliyor. Müfessirler, sûredeki kevser'i özetle "hayr-ı kesîr", yani "çok, pek çok hayır" olarak tercüme ediyorlar.

Ebter ise, sözlükte, "nesli tükenmiş" demek. Sûre'nin nâzil oluş sebebi, Hz. Peygamber'in oğlu Kasım'ın vefatı üzerine kâfirlerin, peygamberimize "ebter" diye hitap etmeleri.

Elmalılı'nın Kevser'in beş anlamı'nın izahı şöyle: Birinci anlam: Kevser, Cennet'te bir nehr'in adıdır. Kâinâtın övüncü ve bütün âlemlere rahmet olarak gönderilen sevgili peygamberimize Kevser'in Mi'rac'ta gösterildiği, ümmetine, nehirlerin en güzeli Kevser nehrinin bir nimet olarak vaad edildiğini sahih hadislerinden öğreniyoruz.

İkinci anlam: Kevser'den muradın, bizzat nübüvvet şerefi olduğu belirtiliyor: Elmalılı, nübüvvet'in peygamberimizin âlemlere rahmet olarak gönderildiğinin en önemli işâreti olduğunu zikrederek, nübüvvetin, Hz. Peygamber'in Mümin, Müslim ve Muhsin olanlara iki dünyanın nimetlerini tatmalarının vasıtası olduğuna dikkat çekiyor.

Üçüncü anlam: Kevser'den muradın âlimler olduğu zikrediliyor. Elmalılı, "ilmen ve ahlâken verese-i Enbiya olan ulemâ, hayr-ı kesîrdir"; bu sebeple, ulemâ, İslâm'ın, müslümana teklif edilen mükellefiyetlerini hatırlatarak, iki dünyada rahmet-i ilâhiyeyi halka haber verir ve ulaştırırlar, diyor.

Dördüncü anlam: Kâinât ve içindeki her şeydir. Zira kâinât ve içindeki her şey, Allah'ın inşâ ve her dâim ihya ettiği düzenini, emrini yerine getirirler ve böylelikle, eşref-i mahlûkât olan insana Allah'ın rahmetini bahşeder.

Beşinci anlam: Hz. Peygamber'in evladlarının ve ümmetinin kesreti'dir (çokluğudur). Elmalılı burada, "bu, düşmanlarının zannettiği gibi, senin oğullarının li-hikmetin vefatıyla, neslin tükenmeyecek,... [aksine] mürûri zaman ile... pek çok nesil vereceğiz, [demek oluyor]," diyor.

Bilindiği gibi Kur'ân-ı Kerîm Mekke'de ve Medine'de nâzil olmuştur. Bu sûre, Mekke'de nâzil olan sûrelerdendir. Mekke'de nâzil olan sûreler ve âyetlerle, İslâm, bir din olarak hayat bulmuştur. Medîne'de nâzil olan sûreler ve âyetlerle ise, İslâm, hayat olmuştur. Mekke'de hayata müdahale etmiş; Müslüman şahsiyetin tesisi ve inşası sağlanmıştır; Medine'de ise, İslâm, bizzat hayatın kendisi olmuştur.

Başka bir deyişle, Mekkî âyetler, İslâm'ın yaratıcı ruhunun, Medenî âyetler ise, kurucu iradesinin temellerini atmıştır.

Kevser, müminlere hediye edilen yaratıcı ruhtur. Ebter ise, bu yaratıcı ruhtan nasîbini alamayanların, dünyayı karanlığa, zindana çevirenlerin yıkıcı iradelerinin adıdır: Şirkin, zulmün, küfrün ömrü de, insanlığa verdiği hayırları da sınırlıdır.

Ebter hâli, bir intihar hâlidir: Yitiş ve bitiş durumu. Kevser hâli ise, gürül gürül akan, aktıkça berraklaşan bir nahr hâli: Her dâim oluş, kendi oluş ve varoluş imkânı.

Kurban, münbit bir Kevser mevsimidir; iman eden insanı, hem Allah'a, hem varlıklar âlemine, hem eşyâ'nın, hem de dünyanın hakîkatine yaklaştıran, yakınlaştıran bir iklim.

O hâlde Kurban bayramı ikliminiz ve kevseriniz dâim ve kâim olsun, diyorum.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi