T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 4 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İkinci üniversitenin her yılı için bir kademe alınır mı?

Şu an memur olarak çalışıyorum. Kısa bir süre sonra ikinci bir üniversite bitireceğim. İkinci üniversitenin her yılı için bir kademe alabilir miyim?

657 sayılı Kanunda ikinci bir üniversite bitirenler için her öğrenim yılına bir kademe ilerlemesi uygulanacağına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Doğrusu böyle bir bilgiyi nereden bulduğunuzu merak ediyoruz.

Tarımdaki mühendisler de iki yıla bir kademeden yararlanır mı?

Tarım bakanlığında mühendis olarak çalışıyorum. Zorunlu hizmet bölgesindeyim. Ben de doktor ve öğretmeler gibi 2 yıla 1 kademeden yararlanabilir miyim?

İki yıla bir kademeden yararlanılmasına ilişkin temel hüküm 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesidir. Bu madde şu şekildedir:

"...Ancak, 72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanan Devlet Memurlarından kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara (Erzurum ve Artvin İl'leri dahil) bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle başarılı geçirilen her iki yılın karşılığında aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz."hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığında görev yapan mühendislerin de, atama ve yer değiştirmeye tabi olduğu dikkate alındığında, bu kurumda görev yapan mühendislerden kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara (Erzurum ve Artvin İl'leri dahil) bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle başarılı geçirilen her iki yılın karşılığında aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilecektir.

Ne zaman emekli olabilirim?

23 Kasım 1983'te öğretmenliğe başladım. Bu tarihten önce 1,5 yıl SSK'lı olarak çalıştım ve primlerim muntazaman ödendi. Bu arada 8 aylık kısa dönem askerlik yaptım ama hizmetime saydırmadım. Bu duruma göre hangi tarihte emekli olabileceğimi belirtirseniz minnettar kalırım?

25.1.2006 tarihi itibariyle 23 yıl 8 ay 2 gün hizmetiniz bulunmaktadır. Buna göre 46 yaş ve 25 fiili hizmet yılını tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin memuriyette iken yapıldığı farzedilmiştir.


Taşradaki sivil savunma uzmanları ek ders ücreti alabilir mi?

Bakanlıkta görevli sivil savunma uzmanlarına ek ders verilmesine rağmen taşrada çalışan sivil savunma uzmanlarına ödenmemektedir. Atamalarımız, statümüz aynı olmasına rağmen bununla ilgili bakanlığa dilekçe yazdığımızda ek ders yönetmeliğini sebep gösteriyorlar. Bu konu ile ilgili ne yapmamız gerekiyor?

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların Ders Niteliğinde Yönetim Görevini düzenleyen 10'uncu maddesinde; " a) Bakanlık merkez teşkilatında görevli; müsteşar, müsteşar yardımcısı,..savunma ve sivil savunma uzmanı, .. haftada 15 saati,

b) Bakanlık taşra teşkilatında görevli; millî eğitim müdürü, müdür yardımcısı, şube müdürü, ilköğretim müfettişi, ilköğretim müfettiş yardımcısı, şef, rehber öğretmen, gezici özel eğitim öğretmeni, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının haftada 15 saati, müdür yetkili öğretmenlerin haftada 3 saati, ders niteliğinde yönetim görevi sayılır ve ek ders ücreti ödenir" hükmü gereğince taşra teşkilatındaki MEB savunma ve sivil savunma uzmanlarına ek ders ödemesi yapılmamaktadır.

Bu hüküm iptal edilmediği veya Bakanlıkça düzeltilmediği sürece, yapılacak çok fazla bir şey bulunmamaktadır.

Aday memur, hangi halde naklen geçebilir?

Bir kamu kurumunda aday memur olarak çalışıyorum. Asaletim tasdik olmadan başka bir kamu kurumuna geçiş yapabilir miyim?

657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinde; "...Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre asaleti tasdik olmayan memurların başka kurumlara nakli mümkün değildir.

Ancak, uygulama esas görüşler veren Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı bu hükmü yumuşatmıştır. Başkanlık verdiği görüşte; özel yarışma sınavları ile girilmesi şart olan mesleklere ait giriş sınavını kazanan aday memurun bu madde hükmü kapsamına girmediğini belirtmiştir. Buna göre bir aday memur eğer başka bir kamu kurumundaki müfettiş, uzman, denetmen kontrolör yardımcılığı gibi bir kadroya atanmaya hak kazanması halinde naklen geçebilir.

Diğer taraftan bu hüküm 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tâbi kadrolar arasındaki geçişler için söz konusudur. Farklı personel kanunlarına tabi kadrolar arasında bu hükmün geçerliliği yoktur. Örneğin Bayındırlık Bakanlığı'nda aday memur olarak çalışan biri 399 sayılı KHK'ya tâbi bir KİT'teki sözleşmeli pozisyona istifa ederek geçebilir.

Şehir dışı sevkler kaç gün geçerlidir?

Afyon'da teknisyenim. Dişteki problemden dolayı buradaki devlet hastanesi beni Isparta'ya sevk etti. 10 Kasım'da burada tedavi oldum. Sonra 15 gün sevk geçerlidir diye düşünerek Kasım 16'da bir daha gittim ama bu kez sevksiz. Bu şekilde beş altı defa gidiş yaptım. Ancak paraları alamadım. Böyle bir şey olabilir mi?

Tedavi yardımına ilişkin 2005 Bütçe Uygulama Talimatının ( Sıra No : 4-5-6 ) 2.2. No.'lu ve "Sevk İşlemleri" başlıklı bölümünde şu açıklama yer almaktadır.

"...Aynı sevk kağıdı ile bir sağlık kurumuna müracaat edenlerin ilk muayenesini müteakip yeni bir sevk kağıdına gerek kalmaksızın değişik bölümlerde aynı sevk kağıdı ile muayene, tetkik, tahlil ve tedavi olmaları mümkün bulunmaktadır. Ancak, sonraki muayeneler konsültasyon olarak kabul edilir.

* * *

Sevk işlemleri, şehir içi sevklerde 3 (üç) işgünü, şehir dışı sevklerde 5 (beş) işgünü geçerlidir."
Bu çerçevede, Mal Müdürlüğü'nce size ödeme yapılması mümkün gözükmüyor.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi