T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 21 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Petrol bütçeyi eritecek

Petrol fiyatlarının 2015 yılında 200 dolara kadar çıkacağını öngören MÜSİAD, acilen Mili Enerji Şurası düzenlenmesini ve alternatif enerji kaynaklarına işlerlik kazandırılmasını istedi

Fatma
Çiftçi
Türkiye petrol ihtiyacı için yüzde 90 oranında dışa bağımlı olduğundan, ham petrol fiyatlarındaki her bir dolarlık artış Türkiye bütçesine 175 milyon dolarlık ek yük getiriyor. Türkiye için enerjinin stratejik gündem maddesi olmasını isteyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), dokuz aylık bir çalışmanın ürünü olan "Türkiye'nin Enerji Ekonomisi ve Petrolün Geleceği" adlı araştırma raporu yayınladı.

Hazırlanan Enerji Raporunu bir basın toplantısıyla tanıtan MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, toplantıda yaptığı konuşmada, "Bugün 65 dolar seviyesinde olan petrol fiyatlarının 2015 yılına kadar 200 dolara vurması bekleniyor. Türkiye'nin enerjideki bağımlılığını bugün konuşmazsak ne zaman konuşacağız?" dedi. Bolat, MÜSİAD'ın hazırladığı rapora göre, 2009 yılından itibaren ham petrol fiyatlarının çılgın bir artışa geçileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

2005 PETROL FATURAMIZ 8,6 MİLYAR DOLAR

Maliyet açısından bakıldığında petrole 2005 yılında 8,6 milyar dolar, doğalgaza 5,5 milyar dolar harcandığını, enerji ithalatına ise toplam 20 milyar dolar ödendiğini bildiren Bolat, ''Yani 116 milyar dolar ithalatımızın 20 milyar doları enerji ithalatından kaynaklanıyor. Cari açığımız 2005 yılında 23 milyar dolar oldu. Bunun sadece 6 milyar doları enerji ithalatındaki maliyet artışından kaynaklandı'' diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomik büyümede ve ihracat artışında son 4 yılda büyük ilerlemeler sağlandığını, ancak rekabet üstünlüğü sağlamadan kazanımları sürdürmenin artık mümkün olmadığını dile getiren Bolat, rekabet üstünlüğü için maliyet avantajı, maliyet avantajı için de ucuz enerjinin şart olduğunu belirterek, Türkiye'nin enerji stratejisinde olması gereken üç noktayı şu şekilde sıraladı: "Bir yandan yerli arzı artırıcı, yerli kaynaklardan maksimum düzeyde yararlanıcı şekilde çalışmaları hızlandırmak, petrole, doğalgaza bağımlılığı azaltma yönünde alternatif çalışmalar gerekmektedir. Enerji tasarrufu için tüketiciyi bilinçlendirmeliyiz. Nükleer enerji konusunda da artık somut adım atılmalı.''

Nükleer enerjide bir arpa boyu yol alamadık

Ömer Bolat, nükleer santrallere ilişkin soru üzerine, "Biz çocuktuk, 1975'te Akkuyu nükleer santralinin yeri belirlendi. Aradan 32 yıl geçti bir arpa boyu yol alınmış değil. Hala sürekli tartışıp icraata geçmeyecek olursak, 30 yıl sonra da yine aynı şey ortada olacak gözüküyor" dedi.

Kayıp-kaçaktan üç Keban çıkar

Ömer Bolat, enerji ihalelerine de değinerek, sözleşmelere yabancı girişimcilerin bir yerli firma ile ortaklık kurmasını zorlayıcı maddeler konması gerektiğini vurguladı. Bolat, vakit geçirmeden Milli Enerji Şurası düzenlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. MÜSİAD Enerji Sektör Kurulu Danışmanı Nusret Alemdaroğlu da, elektrik dağıtımında kayıp kaçak oranına değinerek ''Eğer ülkemizdeki yüzde 18 olan elektrik kayıp kaçağını yüzde 8-10'lar mertebesine indirebilirsek yaklaşık 2-3 Keban Barajı kazanırız'' dedi. Sektör Danışmanı Nusret Alemdaroğlu ise gelişmiş ülkelerin nükleer enerji ile kalkındıklarını, Fransa'nın enerji ihtiyacının yüzde 78'ini nükleerden sağladığını anlattı. MÜSİAD'ın raporunda enerji sorunun çözümüne yönelik 32 maddelik bir yol haritası ortaya konuluyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi