T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 21 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İslam dünyasının dev markaları Türkiye'den

Dinarstandart.com adlı internet sitesinin yayınladığı İslam dünyasında en çok tanınan tüketici markalarının yer aldığı listede Arçelik birinci, Vestel ikinci, Ülker de dördüncü sırada yer aldı

Yakup
Kocaman
Geçtiğimiz aylarda İslam dünyasının en büyük 100 şirketi listesini hazırlayan Dinar Standard.com internet sitesi şimdi de İslam dünyasında en çok tanınan tüketici markalarını açıkladı. İlk 5'te üç tane Türk şirketi yer aldı. İlk sırada Arçelik yer alırken ikinci sırayı yine bir Türk şirketi Vestel aldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin havayolu şirketi Emirates üçüncü olurken, Ülker dürdüncü, Malezya'nın yerli otomobili Proton ise 5. oldu.

Liste Amerika'da ve İngiltere'de yaşayan müslüman ekonomistlerin kurduğu DinarStandard.com internet sitesi tarafından hazırlanıyor. İslam dünyası ekonomisini nabzını tutan DinarStandart'ın kurucusu ve editörü olan Rafi-uddin Shikoh, ünlü Fortune 500 listesine de danışmanlık yaptı. Yardımcısı Sajjad Chowdhry ise Londra finans piyasasında çalışıyor. Yeni Şafak okurları için görüştüğümüz genç ekonomistler, Türkiye ekonomisinin global persfpektiften nasıl göründüğünü anlattı.

TÜRK ŞİRKETLERİ İSLAM DÜNYASINA MODEL

İslam dünyası Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda ne düşünüyor ?

Rafi-uddin Shikoh: Müslüman ülkelerin tam olarak ne düşündüğünü bilemiyorum ama kişisel olarak Türkiye'nin AB üyeliği süreci İslam dünyası şirketlerini olumlu yönde etkileyecek. AB üyesi olsun ya da olmasın Türkiye makro ve mikro reformlarını sürdürdüğü sürece şirketlerinin global pazarlardaki rekabeti güçlenecek ve gerçek küresel şirketler ortaya çıkacaktır. Böylece küresel şirketleriniz diğer Müslüman şirketlere önemli bir örnek teşkil edecek, yol gösterecektir. Türkiye'deki dev aile şirketlerinin modernizasyonu İslam dünyasının diğer aile şirketlerine yakın model olabilir.

İslam dünyasının en büyük 100 şirketi 2005 listenizde Türkiye'den 25 şirket var. 2004'e göre değişim nasıl oldu?

Rafi-uddin Shikoh: DS100 listesinde

25 şirketle yer alan Türk girişimcileri kurumsal anlamda İslam dünyasına model olarak yön vermeye devam ettiğini gösterdi. DS100 2004'e göre en hızlı büyüyen şirketler Türk şirketleri oldu. Borusan 99. sıradan 81'e, Enka da 85'ten 70. sıraya yükseldi. Koç Holding yüzde 34 ile, Turkcell ise yüzde 31 ile geliri en çok artanlar arasında. Ancak Ziraat Bankası'nın 2004'e göre geliri yüzde 23 oranında düştü. Ayrıca, Türkiye özelleştirmelerde de İslam dünyasında önde gidiyor. Ocak 2005'ten bu yana 17 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı.

'Lorenzo Giorgianni Türkiye'yi övüyor'

Global çerçeveden bakıldığında Türkiye ekonomisini nerede görüyorsunuz? Somut izlenimlerinizi aktarır mısınız?

Sajjad Chowdhry: Türkiye'nin uyguladığı bütçe disiplini ve reformların meyveleri global piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Enflasyon düşüşü, borsanın ve milli gelirin yükselişi gibi iyileşmeleri herkes not ediyor. Deutche Bank Türkiye'nin gelişen piyasalar içinde en önde yer aldığını duyurdu. Fitch, Türk ekonomi- sinin sosyal güvenlik reformu, duyarlı para politikası ve enflasyon konularındaki puanını 'durgun'dan 'pozitif'e çevirdi. Tüm bunlar doğrudan yatırımların Türkiye'ye daha fazla akacağını gösteriyor.

Türkiye'den muhtemel para kaçışı ihtimali var mı? ABD ve AB başta olmak üzere dünyada bono faizleri giderek artıyor. Bu durum gelişen piyasalardan para çıkışını hızlandırır mı?

Sajjad Chowdhry: Türkiye'nin döviz rezervlerinin 2005'te 70 milyar doları bulduğunu söyleniyor. Son olarak satılan 1,5 milyar dolar değerindeki 30 yıllık bonoların yüzde 37'si Amerika'lı, yüzde 29'u Avrupa'lı ve yüzde 34'ü de Türk yatırımcılar tarafından alındı. Bu size olan güveni gösteriyor. IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni Türk ekonomisini överek, 10 milyar dolarlık anlaşma bittikten sonra IMF'ye ihtiyaç kalmayacağını söyledi. Ayrıca Fed'in artık faiz artırmayı durduracağına inanıyor.

'Made in Turkey'e global güven artıyor

Yabancı bankaların Türkiye ve diğer Müslüman ülkelere girişini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sajjad Chowdhry: Yabancı oyuncuların yerli bankacılara yeni standartlar getireceğini düşünerek bunun sağlıklı bir gelişme olduğunu düşünüyorum. General Electric tüketici finansmanı biriminin Garanti Bankası'nda yüzde 25 hisse satın alması Türk piyasasına global güvenin geldiğini ve hatta 'Made in Turkey' markasına inanıldığını gösterir. Bankacılık sektörünüz çok güçlü. İslami bankacılık da hızla gelişiyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi