T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 21 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Esme'nin YÖK üyeliği YÖK Kanunu'na aykırı

Danıştay 1. Dairesi'nin YÖK Genel Kurulu üyeliklerine atanacak isimlerin emekli olmaması gerektiği yönünde kararına rağmen, İsa Eşme'nin emekli olduktan sonra üyeliğe atandığı ortaya çıktı.

Bilal
Çetin

YÖK Genel Kurulu üyeliğine Üniversitelerarası Kurul'ca atanan YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme'nin emekli olduktan sonra bu göreve atanmasının YÖK Kanunu ile Danıştay kararına aykırı olduğu anlaşıldı. Eşme'nin YÖK üyeliğinin kanuna aykırı olması Eşme'nin katılımı ile verilen katsayı eşitsizliği ve rektör ataması gibi kararları tartışmalı hale getirdi. Eşme, Marmara Üniversitesi'ndeki görevinden emekli olduktan sonra Maltepe Üniversitesi'nde çalıştı. Görevine devam ederken YÖK Genel Kurulu üyeliğine seçilen Eşme'nin, emekli olması sebebiyle kamu kurumu niteliğindeki üniversite ile ilişiğinin kesildiğine, İş Kanunu çerçevesinde burada çalışmaya başladığına dikkat çekiliyor.

DANIŞTAY ATANAMAZ DİYOR

Danıştay , 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 6. maddesinin uygulanması konusunda ortaya çıkan duraksamanın giderilmesi amacıyla 1992'de bir karar verdi. Kararda, madde incelendikten sonra, "Anılan maddeyi oluşturan fıkraların birlikte incelenmesinden, Genel Kurula Cumhurbaşkanı'nca ve Bakanlar Kurulu'nca seçilen üyelerin devlet görevlileri ya da emekliler arasından seçilebilecekleri, Genel Kurul'un diğer üyelerinin ise mutlaka emekli olmamış kamu görevlileri arasından seçilmeleri gerektiği, Yüksek Öğretim Kurulu üyeliğine seçilen kamu kurum ve kuruluşları görevlilerinin kurumlarıyla ilişkilerinin devam edeceği, Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen Yüksek Öğretim Kurulu üyeliklerinin kurumlarıyla ilişkileri sürmekle beraber görevleriyle ilişkilerinin kesileceği (...)" denildi. Aynı kararda, "Kurumundan emekli olmaları ve bu ilişkilerini kesmeleri halinde seçimlerindeki ana neden ve kurumlarını temsil etme durumu ortadan kalkacağından Yüksek Kurul üyelikleri sona eren profesörlerin Yürütme Kurulu üyeliğini sürdürmelerinin düşünülemeyeceği sonucuna ulaşılmaktadır" ifadesine yer verildi.

ATTIĞI İMZALAR NE OLACAK?

Danıştay 1. Daire'nin kararı nedeniyle İsa Eşme'nin YÖK Genel Kurulu ve YÖK Yürütme Kurulu üyeliklerinin YÖK Kanunu'na aykırı olduğu belirtiliyor. Eşme'nin katılımı ile verilen bütün YÖK kararlarınının da hukuka aykırı hale geldiğine dikkat çekiliyor. YÖK, Haziran ayında yapılan toplantısında meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı adaletsizliğinin kaldırılmasına yönelik kararı redetmişti. Eşme'nin katılımı ile verilen bu kararın Danıştay'da iptal ettirilebileceği belirtiliyor. Eşme'nin katılımı ile verilen Bolu Abant İzzet Baysal ve Kırıkkale Üniversitesi başta olmak üzere bazı rektörlüklere yapılan seçimlerin de hukuka aykırı hale geldiği ve iptal ettirilebileceği belirtiliyor. Danıştay, RTÜK üyeliğine seçilen Özer Gürbüz'ün, üyelik niteliklerini taşımaması nedeniyle RTÜK'ün verdiği TRT Yönetim Kurulu üyesi seçimini iptal etmişti. Danıştay'ın bu kararı nedeniyle, İsa Eşme'nin katılımı ile verilen YÖK kararları hakkında dava açılması halinde Danıştay tarafından iptal edileceği belirtiliyor.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi