T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 21 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İsrail ile yaşanan Hamas Krizi'nden çıkış aranıyor

İsrail elçisi Avivi, Meşal'in ziyaretiyle ilgili bilgi verilecek görüşmeye 'bu konuda bilgiye ihtiyacımız kalmadı' diyerek katılmadı. Ankara krizin çözülmesi için neler yapılabileceğini değerlendiriyor. Gül, dün Livni'yi aramadı

Türkiye ile İsrail arasında HAMAS'ın siyasi lideri Halid Meşal'in Ankara ziyaretiyle esmeye başlayan soğuk rüzgarlar, İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi'nin dün Dişişleri Bakanlığı'nda Ortadoğu Genel Müdürü Bozkurt Aran ile saat 10.00'da yapacağı 'bilgilendirme' toplantısını iptal etmesiyle gerginliğe dönüştü. Avivi, Arın'ı arayıp, geçen cumartesi toplanan Filistin Meclis'nde Hamas temsilcilerinin İsrail'i tanımadıkları yolunda açıklamalarından sonra görüşmelerine gerek kalmadığını söyledi. Avivi, "Hükümetimden aldığım talimat çerçevesinde ziyaret ile ilgili sizden bilgi almamızın yeterli olacağını düşünmüyoruz" dedi. Ancak Avivi, amaçlarının krizi büyütmek olmadığını da belirterek tansiyonu düşürmeye çalıştı.

GÜL'LE GÖRÜŞME ISRARI

İsrailli kaynaklar, randevunun iptal edilmesinin nedeninin krizi büyütmek değil, çözümlemek olduğunu belirterek Türk hükümetinden bir açıklama beklediklerini dile getirdiler.

Kulislerde Avivi'nin Aran yerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmek istediği bilgisi yayıldı. Yürütülen gayri resmi temaslar sonucunda krizin yatıştırılması için neler yapılabileceği ele alındı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'yi telefonla arayıp bilgi vermesinin de ele alındığı görüşme üzerine Avivi'nin Gül ile görüşme talebinden vazgeçtiği iddia edildi. Ancak, Avivi'nin Gül'den 'bilgi almak istediği' iddiası resmi kanallarca da doğrulanmadı.

Dışişleri bürokratları HAMAS'ın ziyaretinden bir gün önce İsrailli meslektaşını arayan Gül'ün, Livni'yi tekrar arayıp Hamas'a verilen mesajları aktarması yönünde öneri getirdi. Ancak, Gül, dün Livni'yi aramadı. Dışişleri Bakanı'nın krizin giderilmesi için alınacak önlemleri ve takınılacak tavır konusundaki önerileri halen değerlendirdiği bildirildi. Olası bir telefon görüşmesinde Gül'ün Livni'ye Türkiye'nin İsrail ile iyi ilişkiler istediğini belirtmesi, PKK-HAMAS benzetmesinin yanlışlığına işaret etmesi ve "Biz HAMAS'a uluslararası toplumun beklentilerini aktardık, ne dediğimize bakın" mesajı vermesi bekleniyor.

SEZER İSRAİL'E GİDİYOR

İsrail ile düşük yoğunluklu kriz yaşanırken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yaz aylarında İsrail'e yapacağı ziyaret ile ilgili hazırlıklar da devam ediyor. 8 Mart'ta, siyasi diyalog toplantısı için bir heyet de İsrail'e gidecek.

İSRAİL ELÇİSİNE ELEŞTİRİ

İsrail-Türkiye arasında sık sık ortaya çıkan basın üzerinden haberleşme krizi HAMAS ziyaretinin ardından da kendisini gösterdi. İsrail Büyükelçisi'nin, randevuyu reddettiğini basından öğrenen Dışişleri yetkilileri, iletişim ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirdi. Dışişleri'nden bir yetkili, "İsrail Büyükelçisi'nin basın ile bu kadar içli dışlı olmasını anlamıyoruz. Bizim İsrail ile ilişkilerimiz köklüdür, bunun üzerinde durulması gerek" diyerek "Aramızda kriz yok" mesajı verdi.

Hamas heyetinin ziyaret programını AK Parti yaptı

Filistin seçimlerini kazanan Hamas'ın geçen hafta Türkiye'ye yaptığı ziyaretle ilgili olarak Başbakanlık kaynakları, ziyaret programının Başbakanlık tarafından düzenlenmediğini, AK Parti tarafından yapıldığını söylediler. Hamas'ın ziyaretinin Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı tarafından düzenlendiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Başbakanlık yetkilileri, "Ziyaret Başbakanlık ile ilgili değildi. Başbakan'la görüşme olmadı. Bunu partiye sormanız gerekir. Bu tür görüşmelerde kararların nasıl alındığı bellidir. Kimseye fonksiyonunu aşan anlamlar yüklememek lazımdır" dedi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi