T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

KOBİ'ler reklamın önemini kavradı

Yedirenk Başkan Yardımcısı Bilal Arıoğlu: KOBİ'ler de artık reklamın markaya yapılan bir yatırım harcaması olduğunun bilincine vardı

Fahri
Sarrafoğlu

Kobi
Masası
2006, reklam sektörü cirosu'nun ilk defa 2 Milyar doların üzerine çıkacağı bir yıl olacak diyen Yedirenk Reklam Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bilal Arıoğlu, reklam sektörünün son dört yıldır yüzde 30' un üzerinde büyüme kaydederek cirosunu katlamasının KOBİ'lerin reklama günden güne reklama daha fazla yatırım yapmaları olarak açıkladı.

KOBİ'lerin reklam ve tanıtıma yaptıkları harcamanın aslında sokağa atılan para değil bir yatırım harcaması olduğuna değinen Arıoğlu "Nasıl bir yatırım yaparken fizibilite raporları düzenleniyorsa, reklama da aynı önemde yaklaşılmalıdır" şeklinde konuştu. Arıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Biz reklam için bize baş vuran bazı firmalara önce su eksiklerinizi tamamlayın reklamı sonra konuşalım diyoruz. Reklam'a karar veren firma önce hedeflerini belirlemeli sonra pazarı iyi analiz edebilmelidir."

AFİŞ BASMAK REKLAM DEĞİL

KOBİ'lerin en tipik problemleri arasında reklam kültürlerinin oluşmamış olması yattığını söyleyen Arıoğlu, bir çoğunun iletişim ve reklam departmanı bile kurulamadığından yakındı. KOBİ'lerin tanıtıma yönelik her harcamayı reklam sandığını vurgulayan Arıoğlu, "Pazarlama iletişimini afiş ve broşür basmak olarak görürler. Bu da onları bir kısır döngünün içine iter" dedi.

AJANS SEÇİMİ ÖNEMLİ

KOBİ'lerin birlikte çalışacağı ajansı seçerken çok titiz davranması gerektiğini kaydeden Arıoğlu, şu konulara dikkat çekti: "Öncelikle bu ajans beni hedeflerime ulaştırabilir mi, gerekli tecrübe ve donanıma sahip mi diye kendilerine sormalılar. Bu sorular netleştikten sonra ajansa güvenilmeli. Belli bir süre birlikte çalışılmalı (örneğin bir yıl) ama süre sonunda gelinen noktalar değerlendirilerek karar verilmelidir. Bir de bu tür firmalar öncelikle alternatif mecraları iyi değerlendirmeli" diye konuştu.


TÜROB'dan KOBİ'lere AB eğitimi

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, sektörde bir ilke imza atarak, 'AB Uyumlu Değerlendirme, Yetiştirme ve Sertifikasyon Programı'nı hayata geçirdiklerini söyledi. Avrupa Birliği'nde turizm sektörünün yüzde 99'unu KOBİ'lerin oluşturduğuna dikkat çeken Bayındır, "Bu nedenle AB'nin turizm politikası KOBİ'lerin gelişimini teşvik eder. KOBİ'lerin bilgi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için AB bünyesinde bir bilgi ağı ve bilgi bankası oluşturulmuştur .Bizde bu biran önce bilgi ağı oluşturarak KOBİ'lerimizi Turizm yatırımları konusunda eğitmeliyiz" açıklamasını yaptı. Bayındır, özellikle turistik eşya üreten KOBİ düzeyindeki atölyelerin bir araya gelerek büyümesine yardımcı olunması konusunda KOSGEB'in öncülük etmesinin turizm sektörünün canlanmasına katkıda bulunacağını ifade etti.


KOBİ rehberi

AB-Türkiye İşbirliği Derneği

Türkiye ile Avrupa Birliği kurumları ve üye ülkeler şirketleri arasında işbirliğini geliştirmek; bilgi ve teknoloji transferi ile yapılacak çalışmalarla her alanda aynı standartlara ulaşmayı sağlamak.
Barbaros Bulvarı Menekşe Apartmanı No: 24/10 34349 / İstanbul / Türkiye
Tel : (212) 275 46 74- 275 46 94
Faks : (212) 275 46 76
Web: www.turk-ab.org
e-posta : turkab@tnn.net

Avrupa Bilgi Merkezi

İşletmeleri Avrupa Birliği ile ilgili konularda bilgilendirmek, Avrupa Birliği mevzuatı, yönetmelikleri vb.nin uygulanmasında işletmelere tavsiyelerde bulunmak
İstanbul ABM (Avrupa Yakası)- ISO-İstanbul Sanayi Odası
Serap IŞIKLAR
Tel :0212 252 29 00
Faks: +90 212 293 55 65
Web. www.abm.org.tr
e-posta: eic@iso.org.tr

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi