|

'Amin' demek bile yasak

Çin'in, Doğu Türkistan'da İslam'ı yok etmek ve insanların inançlarını yaşamaması için her türlü baskı ve zulmü yaptığını belirten Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Uygurtürk, "Çin, namazda Fatiha Suresi okunduktan sonra yüksek sesle 'amin' demeyi bile yasakladı" dedi.

Yeni Şafak
12:11 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:29 - 2/07/2015 Perşembe
AA

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, Çin'in Doğu Türkistan'daki baskı ve zulümlerinin arttığını belirterek, "Çin, namazda Fatiha Suresi okunduktan sonra yüksek sesle 'amin' demeyi bile yasakladı" dedi.



Uygurtürk, Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı zulüm ve şiddetin dozunun her geçen gün arttığını belirtti.



Uygur Türklerinin uzun zamandır diken üstünde yaşadığını ifade eden Uygurtürk, "Çin, Doğu Türkistan'da İslam'ı yok etmek ve insanların inançlarını yaşamaması için her türlü baskı ve zulmü yapıyor" diye konuştu.



Çin'in Doğu Türkistan'da ramazan ayında orucu yasakladığını anlatan Uygurtürk, "Ayrıca gençlerin camiye girmeleri, kızların 110 santimetreden uzun etek giymeleri, devlet memurlarının evlerinde Kur'an-ı Kerim ve seccade bulundurmaları ve açık alanlarda namaz kılınması da yasaklandı" dedi.



Uygurtürk, "Çin'in baskı ve zulümleri o kadar arttı ki, namazda Fatiha Suresi okunduktan sonra yüksek sesle 'Amin' demeyi bile yasakladı" ifadesini kullandı.



Uygurlar'ın dinine çok bağlı olduklarını, İslam'ı hakkıyla yaşamaya çalıştıklarını aktaran Uygurtürk, oradaki insanların İslam aşkını yok etmek için Çin'in her türlü yola başvurduğunu, asker ve polisler aracılığıyla uyguladığı şiddeti en üst seviyeye çıkardığını söyledi.





"Uygur Türkleri hiçbir zaman terörist olmadı"


Çin'in yaptığı zulümle insanların özgürlük konusundaki mücadele şevkini kırmaya çalıştığını dile getiren Uygurtürk, şöyle devam etti:



"Doğu Türkistanlılar için yaşam felsefesi özgürlüktür. Çin de bunu çok iyi biliyor. Özgürlük isteyen Uygur Türklerine karşı zulmediyor. En son Kaşgar'da kardeşimizi katlettiler. Bizim iletişim ağımız çok fazla yok. Çin, demir perdelerle ördüğü Doğu Türkistan'la iletişim sistemlerini kesiyor. Telefon, internet hepsini yasaklıyor. Akrabaları olan kardeşlerimiz var, kaç zamandır haber alamıyorlar, hayatlarından endişe ediyoruz."



Çin'in, Doğu Türkistanlıları dünyaya terörist olarak tanıtmaya çalıştığını belirten Uygurtürk, "Radikal İslamcı gruplarla hareket ediyormuş gibi bir izlenim vermeye çalışıyor. Böylelikle dünya kamuoyunda Doğu Türkistan'a karşı bir antipati oluşturmaya çalışıyor ama bunu başaramayacak. Uygur Türkleri hiçbir zaman terörist olmamıştır. Doğu Türkistanlıların tek derdi ay yıldızlı gök bayraklarını Doğu Türkistan semalarında özgürce dalgalandırmak, ibadetlerini özgürce ülkelerinde yapabilmektir" diye konuştu.



Doğu Türkistan'daki zulümlerin BM'de gündeme gelmesini istiyorlar


Uygurtürk, sadece Türkiye'den destek gördüklerini ifade ederek, İslam dünyası ve Türk cumhuriyetlerinin de Doğu Türkistan'a duyarlı olmasını beklediklerini vurguladı.



Konunun Türkiye önderliğinde Birleşmiş Milletler'de gündeme gelmesini isteyen Uygurtürk, Anadolu'da Doğu Türkistan'a karşı bir hassasiyet oluştuğunu, bunu uluslararası alana taşımaya çalıştıklarını vurguladı.



Doğu Türkistan'da insanların özgürlük mücadelesinin sönmeyeceğine dikkati çeken Uygurtürk, sözlerini şöyle tamamladı:



"Geçmişte de birçok kez özgürlük mücadelesine girişen Uygur Türkleri, Çin tarafından katledildi. Bundan sonra Uygur Türklerinin özgürlük ateşi daha da artacak. Doğu Türkistan'da halk artık bıçağın kemiğe dayandığını biliyor. 'Ya ülkemizde özgür olacağız, hür olacağız ya da hepimiz öleceğiz' diyorlar. Bu haklı mücadelemizde uluslararası kamuoyunu yanımızda görmek istiyoruz."



#Çin
#Doğu Türkistan
#zulüm
9 yıl önce