|

Duterte: Hepimiz kaybettik

DEAŞ bağlantılı militanlar arasında çatışmaların yaşandığı Marawi kentini ziyaret eden Filipinler Devlet Başkanı Duterte, "(Marawi'de zafer kutlaması istemiyorum. Burada hepimiz kaybettik. İsyancılar öldü, askerler öldü. Yüreğimiz parçalandı, çünkü ölenlerin hepsi Filipinlilerdi. Şimdi Tanrı'ya dua edelim. Allah Marawi halkının yanında olsun" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
12:34 - 22/09/2017 Cuma
Güncelleme: 12:47 - 22/09/2017 Cuma
AA
Arşiv
Arşiv

Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Ulusal Protesto Günü'nde güvenlik güçleri ile DEAŞ bağlantılı militanlar arasında çatışmaların yaşandığı Marawi kentini ziyaret etti.

Filipinler'de yayın yapan Rappler internet sitesinde yayınlanan habere göre, Duterte, Savunma Bakanı Delfin Lorenzana ve Genel Kurmay Başkanı Eduardo Ano ile birlikte yaptığı ziyarette, eyalette 23 Mayıs'tan itibaren uygulanan olağanüstü halin çatışmaların sonlandırılması ve şehrin patlayıcılardan temizlenmesinin ardından kaldırılacağı mesajını verdi.

Duterte, gazetecilere yaptığı açıklamada, "(Olağanüstü hal) koşullar uygun olduğunda derhal kaldırılacak. Şu an bir temizlik yapılıyor. Bu yalnızca fiziksel çatışmalarla sınırlı değil. Daha yapılacak çok şey var. Militanların yerleştirdiği patlayıcıların da temizlenmesi gerekiyor." dedi.

"Zafer duygusuna kapılmayalım"

Ordu güçlerinin hayatta kalan az sayıda militanı belirli bölgelerde sıkıştırdığını ve çatışmaların sona yaklaşmakta olduğunu belirten Duterte, herhangi bir zafer duygusuna kapılınmaması gerektiğinin altını çizdi. Duterte, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zafer kutlaması istemiyorum. Burada hepimiz kaybettik. İsyancılar öldü, askerler öldü. Yüreğimiz parçalandı, çünkü ölenlerin hepsi Filipinlilerdi. Şimdi Tanrı'ya dua edelim. Allah Marawi halkının yanında olsun."

OHAL yıl sonuna uzatılmıştı

Bu arada "Ulusal Protesto Günü" olarak ilan edilen, eski Devlet Başkanı Ferdinand Marcos'un 1972'de ilan ettiği olağanüstü halin yıl dönümünde başta başkent Manila olmak üzere ülkenin farklı kentlerinde demokrasi yanlısı gösteriler düzenlendi. Gösterilerde protestocular, Duterte yönetiminin son dönemdeki otoriter eğilimleri ile polis şiddeti ve yargısız infazlarla gündeme gelen uyuşturucu operasyonlarını eleştiren sloganlar attı.

Filipinler ordusu, 23 Mayıs'ta ülkenin güneyindeki Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde bir uluslararası terör suçlusunu yakalamak üzere operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Ebu Seyyaf ve Maute örgütü militanları kenti kuşatmıştı. Çıkan çatışmaların ardından Devlet Başkanı Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti. İki ay süren çatışmaların ardından 22 Temmuz'da olağanüstü halin süresi yıl sonuna kadar uzatılmıştı.

#Ebu Seyyaf
#Filipinler
#Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte
#Marawi
#Maute örgütü
#Ulusal Protesto Günü
7 yıl önce