|

Mekke’de teröre karşı İslam ülkeleri tek ses

İslam ülkeleri, Mescid-i Haram’ı hedef alan terör planlarını kınayarak Riyad’a destek vermeye hazır olduklarını açıkladı. Abluka altında tutulan Katar ve İran da terörle mücadele için Riyad’a yardım teklif etti. Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri de Mescid-i Haram’a saldırmaya hazır sapkın bir grubun varlığına dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Sunday
Güncelleme: 06:18 - 25/06/2017 Sunday
Yeni Şafak
Mekke’de teröre karşı İslam ülkeleri tek ses
Mekke’de teröre karşı İslam ülkeleri tek ses

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), kutsal toprakların güvenlik ve istikrarını bozmayı amaçlayan terör eylem planlarını kınadı. İİT Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Mekke ve Cidde kentlerinde düzenlenen terör operasyonlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

KATAR RİYAD’A DESTEK

Müslümanların Ramazan ayının son günlerinde Mescid-i Haram’ın kutsallığına halel getirecek bir davranışta bulunamayacağını belirten Useymin, terörle mücadelede Riyad yönetiminin yanında olduklarını vurguladı.Mısır, Cibuti, Lübnan, Yemen, Arap Parlamentosu ve El-Ezher ile İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO) da kutsal toprakların güvenlik ve istikrarını bozmayı amaçlayan terörist saldırı planlarını kınadı. Abluka altında tutulan Katar, Suudi Arabistan’a destek mesajı verdi. Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Katar’ın kutsal mekanların korunması için alacağı tüm tedbirlerde Suudi Arabistan’ın yanında yer alacağı kaydedildi.

YARDIM TEKLİFİ

İran saldırı planlarını kınayarak eğer isterse Suudi Arabistan hükümetine terörle mücadele için yardım teklifi etti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Ghassemi, ülkesinin “cahilce nefret saçan bu suçlularla yüzleşmek için diğer ülkelere yardım etmeye ve işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade ediyor” dedi.

SAPKIN BİR GRUP VAR

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri’nin ofisinden yapılan açıklamada “terör eylemini planlayan aklın, Mescid-i Haram’a saldırı düzenlemeye ortak olma sınırına ulaşan sapkın bir grubun varlığına dair kesin delil sunduğu” vurgulandı. Yemen Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise “Mescid-i Haram’ın terör güçleri tarafından hedef alınmak istenmesinin, bu güçlerin kırmızı çizgileri aştığını gösterdiği ve Müslümanların en kutsal mekanını hedef almaktan çekinmeyen terör örgütlerinin ne kadar tehlikeli olduğunu yansıttığı” ifade edildi. Arap Parlamentosu Başkanı Meşal bin Fehm es-Silmi de söz konusu terörist saldırı planını kınayarak, “Suudi Arabistan’ın terör çetelerine karşı koymak için gerçekleştirdiği her türlü uygulamayı desteklediklerini” vurguladı.

ANKARA KINADI

Ankara da saldırı girişimini kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İslam alemi için en kutsal mekanlardan olan Mescid-i Haram’ı hedef alan terör saldırısı teşebbüsünü şiddetle kınıyoruz. Suudi güvenlik güçlerini tebrik ediyoruz” denildi.

#Mekke
#Terör
#İslam ülkeleri
7 years ago