|

Moskova'da Müslümanlar sokaklara sığmadı

Dünya genelinde Ramazan Bayramı'nın ilk günü Müslümanlar bayram namazında camilere akın ederek, birbirleriyle bayramlaştı. Rusya'nın başkenti Moskova'da camilere sığamayan Müslümanlar, bayram namazını sokaklarda kıldı.

Yeni Şafak
11:12 - 25/06/2017 الأحد
Güncelleme: 11:23 - 25/06/2017 الأحد
AA
Moskova'da Müslümanlar sokaklara sığmadı .
Moskova'da Müslümanlar sokaklara sığmadı .

Rusya'nın başkenti Moskova'da camilere sığamayan Müslümanlar, bayram namazını sokaklarda kıldı.

Başkentte yaşayan Müslümanların yoğun ilgi gösterdiği Moskova Merkez Camisi'ne çıkan bütün sokaklar, namaz için kapatıldı.

Polis, cami çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Müslümanlar, metal detektörden geçerek ve detaylı üst aramasının ardından camiye alındı.

Kalabalık nedeniyle camiye sığmayanlar, namazlarını çevre sokaklarda kıldı.

Moskova'da bayram namazı camilerin yanı sıra belediye tarafından belirlenen özel alanlarda da kılındı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitriy Medvedev, yayımladıkları mesajla ülkedeki Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

Rusya Federasyonu'nda yaklaşık 20 milyon Müslüman yaşıyor. Ülke genelinde 7 binin üzerinde cami ve mescit bulunuyor.

Mescid-i Aksa'da bayram sevinci

Kudüslü Müslümanlar bayram namazı için Mescid-i Aksa'ya akın etti.

Sabahın erken saatlerinde işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya gitmek için evlerinden çıkan Filistinliler, yollarda uzun kuyruklar oluşturdu.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazın ardından bayramlaşarak hatıra fotoğrafları çektirdi. Tel Aviv'de ikamet eden yüzlerce Afrika asıllı Müslüman mülteci de bayram namazını Aksa'da kıldı.


Kudüs'teki Vakıflar Müdürlüğü Basın Departmanı sorumlusu Firas Ed-Dibs, 90 binden fazla Müslümanın bayram namazını Aksa'da eda ettiğini söyledi.

Namazın ardından Aksa'nın kapılarında ve şehrin sokaklarında izdiham yaşandı.

Afganistan'da bayram

Afganistan'da halk, bayram namazını kılmak için camilere akın etti.

Belh Valisi Ata Muhammed Nur, Mezar-ı Şerif kentinin en büyük camisi olan ve Hz. Ali'nin türbesi olduğuna inanılan Ravza'nın önündeki Yeşil Cami'de namazdan önce cemaate hitap ederek terör tehdidinin ülke genelinde gün geçtikçe arttığını vurguladı.


Devletin terörle mücadele konusunda yeterince çalışma yapmadığını iddia eden Nur, terörün, din, mezhep ve ırk ayırımı yapmadan hedef aldığını söyledi.

Vali Nur, ''Bugün bizim için bayram olsa da ülkemizin dört bir yanında çeşitli saldırılarda hayatını kaybedenlerin aileleri için matem günüdür.'' ifadelerini kullandı.

Tunus

Tunus'ta Müslümanlar, ramazan bayramı namazını kılmak için camilere akın etti.

Başkent Tunus'taki Kartaca bölgesindeki Malik ibn Enes Camisi'nde, sabahın ilk dakikalarından itibaren bayram namazını kılmak isteyen Tunusluların adresi oldu. Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, Başbakan Yusuf Şahid ve kabineden bazı bakanlar da Tunus'a özgü yerel kıyafet "cellabe" giyerek camide cemaatin arasında yer aldı.

Cemaat, bayram namazını kıldıktan sonra okunan hutbe ve duanın ardından birbiriyle bayramlaştı.


Viyana

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan Müslümanlar, bayram namazı için camilerde toplandı.

Müslümanlar, bayram namazı için sabahın ilk saatlerinden itibaren Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği (ATİB) Merkez Camisi'ni doldurdu.

Bayramın ilk gününün pazara denk gelmesi, ülkede yaşayan Müslümanların bayram namazına katılımını arttırdı.


Namaz öncesi Suriye ve Filistin başta olmak üzere İslam coğrafyasında yaşanan sorunların giderilmesi, kan ve gözyaşının bir an evvel dinmesi için dualar edildi.

Bayram namazı kılındıktan sonra Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş, hutbe okudu. Duaların ardından cemaat camide bayramlaştı.

Katar

Katar'ın başkenti Doha'daki Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazı için sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Muhammed bin Abduvahab Camisi'ni dolduran vatandaşlar bayram namazını kılarak dua etti.



Lübnan

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bayram namazını kılmak isteyen Müslümanlar, şehir merkezindeki Muhammed El-Emin Camisi'nde sabahın erken saatlerinden itibaren bir araya geldi.

Bayram namazına eski başbakan Temmam Selam dahil çok sayıda Lübnanlı siyasetçi gelirken, cami girişinde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar camide bekleyen Lübnanlı Müslümanlar, namazın ardından bayramlaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.



#Namaz
#Ramazan Bayramı
#Rusya
٪d سنوات قبل