|

G7 Zirvesi protesto edildi

İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen, sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerinin bir araya geldiği G7 Zirvesi protesto edildi.

Yeni Şafak
23:11 - 27/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:13 - 27/05/2017 Cumartesi
AA
G7 zirvesi protestosu
G7 zirvesi protestosu

İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen, G7 Zirvesi protesto edildi.

Almanya, ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Taormina beldesinde bir araya geldiği 43. G7 Liderler Zirvesi'nin sona erdiği saatlerde, bin kadar G7 ve küreselleşme karşıtı tarafından protesto edildi.

Taormina yakınında, G7 Zirvesi'ne akredite basın mensuplarının da bulunduğu Giardini Naxos beldesindeki protesto sırasında, "G7'ye Hayır" diyen göstericiler, kendilerine ayrılan yerde durmak istemeyince polisle aralarında yer yer itişmeye varan gerginlik yaşandı.

İtalyan polisi protestocu grubu dağıtmak için gaz kullanırken, göstericilerden de polis ekiplerine yabancı madde atıldığı gözlendi. Zaman zaman yaşanan arbedede bazı protestocuların hafif yaralandığı görüldü.

ANSA haber ajansının haberine göre, protestonun kırmızı-siyah giyimli 30 kişilik bir grubun teşvikiyle başladığı ifade edildi.

Bu arada, İçişleri Bakanı Marco Minniti, zirvenin alınan önlemler sayesinde huzurlu şekilde tamamlandığını belirterek, emeği geçen güvenlik güçlerine teşekkür etti.

2001'de o dönem G8 adıyla Cenova kentinde düzenlenen zirve sırasında çıkan olaylarda yaşananlar nedeniyle İtalya'da güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutuldu. Zirve boyunca Taormina'nın merkezi tamamen kapatıldı, her köşe başına bir polis ve asker yerleştirildi. Belde açıklarında ise çok sayıda savaş gemisi ve hücumbot devriye gezdi, helikopterler de havadan gözlem yaptı.

İtalya, yurt dışından gelebilecek küreselleşme karşıtlarına yönelik AB içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen anlaşmasını 10-30 Mayıs arasında askıya almıştı.

#G7 Zirvesi
7 yıl önce