|

Halef ABD ve İsrail zoruyla BM'den istifa etti

Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) İcra Sekreteri Rima Halef, İsrail'i ırkçılıkla suçlayan rapor nedeniyle istifa etti. Halef'in istifası Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail tarafında ise memnuniyetle karşılandı.

Yeni Şafak
12:21 - 18/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 15:27 - 18/03/2017 Cumartesi
Diğer
Rima Halef, Guterres'in bu raporu geri çekmesini istemesi üzerine istifa ettiğini açıkladı.
Rima Halef, Guterres'in bu raporu geri çekmesini istemesi üzerine istifa ettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) İcra Sekreteri Rima Halef'in istifasının kabul edildiği bildirildi.



BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, ESCWA'nın İsrail'i ırkçılıkla suçlayan raporu BM Genel Sekreterliğine danışmadan ve Genel Sekreter'in oluru alınmadan yayımladığını söyledi.



Bunun kurumun işleyişi açısından hatalı bir uygulama olduğunu kaydeden Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres'in söz konusu raporun internet sitesinden kaldırılmasını talep ettiğini belirtti.



Konunun içerikle ilgili olmadığını savunan Dujarric, "Genel Sekreter prosedürlere uyulmadığı için raporun kaldırılmasını istedi. Talebin raporun içeriğiyle ilgisi yok." dedi.



Dujarric, Halef'in istifasının kabul edildiğini ancak 31 Mart'a kadar görevini sürdüreceğini ifade etti.



ABD ve İsrail memnun


Rima Halef'in istifası ABD ve İsrail tarafında ise memnuniyetle karşılandı.



ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley yaptığı yazılı açıklamada, "Birileri BM adına yanlış ve karalayıcı rapor yayımladığında o kişi için en doğru olan istifa etmektir. BM ajansları, yanlı ve yanlış raporların elenmesi konusunda daha iyi iş yapmalılar. Genel Sekreter'in bu raporla arasına mesafe koymasını tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.



İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon da yazılı açıklamasında, Guterres'in kararını kutlayarak, Halef'in istifasının geç kalmış bir karar olduğunu savundu.



ESCWA bünyesindeki bir komisyon tarafından hazırlanan ve geçen çarşamba günü duyurulan, "İsrail'in Filistin halkına karşı uygulamaları ve ırk ayrımcılığı sorunu" konulu raporda, İsrail, Filistinlilere karşı sistematik "ırk ayrımcılığı" yapmakla suçlanmıştı.



BM tarihinde ilk defa İsrail, açık ve net şekilde ırkçı bir devlet olmakla itham edilmişti.



Merkezi Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan ESCWA, aralarında Mısır, Lübnan, Ürdün, Irak ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin de bulunduğu 17 Arap ülkesinden oluşuyor.



Halef, BM Genel Sekreteri Guterres'in söz konusu raporu geri çekmesini istemesi üzerine istifa ettiğini duyurmuştu.





#Rima Halef
7 yıl önce