|

İngiltere'de Müslümanlar Sisi'yi istemiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin İngiliz hükümeti tarafından ülkeye davet edilmesi, İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto edildi.

Yeni Şafak
20:39 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:27 - 4/07/2015 Cumartesi
AA

Britanya Müslüman Birliği (MAB) ile "Demokrasi için İngiltere'deki Mısırlılar" adlı grup tarafından düzenlenen gösteride, tarihi İngiliz Parlamentosu önünde bir araya gelen grup, İngiliz hükümetinin Sisi'yi Londra'ya davet etmesine tepki gösterdi. Grup, İngiltere Başbakanı David Cameron'a, Mısır'daki askeri yönetime destek vermeyi sonlandırması çağrısında bulundu.



Göstericiler protestoda, İngiltere'nin Sisi'ye yaptığı resmi davete yönelik, İngilizce ve Arapça olarak "Cameron görmüyor musun? Sisi demokrasiyi öldürdü", "Katiller İngiltere'de hoş karşılanmıyor" ve "Askeri yönetime hayır" gibi sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi.



Mısır ve Rabia işaretinin bulunduğu bayraklar ile üzerinde "Mursi seni geri istiyoruz", "İngiltere, Mısır'daki askeri darbeye destek vermeyi kes" ve "Katiller İngiltere'de istenmiyor" yazılı pankartlar taşıyan grup, olaysız geçen protesto süresince parlamento binası önünden geçenlere Mısır'daki gelişmeler hakkında bilgi verdi ve el ilanları dağıttı.



İngiliz hükümetinin Sisi'yi Londra'ya davet etmesini kınadığını dile getiren protestoculardan 40 yaşındaki kimya öğretmeni Abdullah, yaptığı açıklamada, "Sisi'nin İngiltere'ye gelmesi ve İngiltere Başbakanı Cameron'ın bir katili buraya davet etmesi rezillik. Bir İngiliz vatandaşı olarak, bu katilin İngiliz toprağına ayak basacağından dolayı utanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.



Sisi'yi İngiltere'ye davet eden hükümetin kendileri tarafından seçildiğini vurgulayan Abdullah, "Vergi mükellefleri bizleriz. Paramızın böyle bir katil için harcanmasını istemiyoruz. Bu askeri darbeye karşı durulacağına, İngiliz değerleri, demokrasi, dünya genelinde eşitliğe destek olunacağına, böylesine bir katili buraya davet ederek, kendisine verdiğimiz tüm kaynakların yanı sıra ona bir de meşruluk veriyoruz" diye konuştu.



Protestoculardan 41 yaşındaki Mısırlı İngiliz vatandaşı Zeynep ise Sisi'nin İngiltere'ye davet edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Sisi'nin daveti ve buraya gelmesi İngiliz değerlerine tamamen aykırı. Biz İngiltere'de demokrasiye inanıyoruz ve destek veriyoruz. İngiliz Mısırlılar olarak, askeri darbe yapmış birisinin buraya davet edildiğini duyunca şaşırdık. Cameron'a tek bir mesajım var, 'Sisi'yi desteklemeyi kes'" ifadelerini kullandı.



İngiltere Başbakanlık kaynaklarınca geçen ay Sisi'nin İngiltere'ye resmi olarak davet edildiği bildirilmiş, ancak kaynaklar ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği konusunda bir karara varılmadığını aktarmıştı. İngiliz basınında ise Sisi'nin ziyaretinin yıl sonuna doğru gerçekleşmesinin beklendiğine yönelik haberler yer almıştı.



İngiltere'nin davetinin Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam ve müebbet hapis cezalarının hemen ardından yapılması, ülkedeki çeşitli sivil toplum kuruluşları ve derneklerinin tepkisine neden olmuştu.




#londra
#sisi
#davet
#protesto
9 yıl önce