|

Manchester'daki saldırıya dünyadan tepki yağdı

İngiltere’nin Manchester kentinde gerçekleştirilen Ariana Grande konserinin bitiminde meydana gelen terör saldırısına Avrupa devletlerinden de tepkiler geliyor. Türkiye, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve daha bir çok isim İngiltere'ye destek mesajları verirken saldırıyı kınadı.

Yeni Şafak
10:41 - 23/05/2017 Salı
Güncelleme: 12:12 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Ünlü şarkıcı Ariana Grande konseri bitiminde meydana gelen patlamada 22 kişi hayatını kaybetti.
Ünlü şarkıcı Ariana Grande konseri bitiminde meydana gelen patlamada 22 kişi hayatını kaybetti.

İngiltere dün gece saatlerinde meydana gelen terör saldırısıyla sarsıldı. Ünlü şarkıcı Ariana Grande konseri bitiminde meydana gelen patlamada 22 kişi hayatını kaybederken, 59 kişi de yaralandı. Konserin ardından İngiltere'ye liderlerden destek mesajları yağdı.

"Kalleş saldırının acısını çok iyi biliyoruz"

Dışişleri Bakanlığı İngiltere'de meydana gelen terör saldırısını kınarken, yayınladıkları mesajda "Birleşik Krallığın Manchester kentinde dün gece meydana gelen ve çok sayıda ölü ve yaralının olduğu terör saldırısını kuvvetle kınıyoruz. İnsanlıktan çıkmış varlıkların ve odakların düzenlediği bu tür kalleşçe saldırıların vahşeti ile acısını maalesef çok iyi bilip hisseden ülkemiz ve halkımız adına Birleşik Krallık ile halkına en derin taziyelerimizi sunuyoruz.

Terör belasına karşı bu belayı üreten her türlü çevrenin kökünü her yerden kazımak için yakın dostumuz ve müttefikimiz Birleşik Krallık'la birlikte yürütegeldiğimiz kararlı ve etkin mücadeleyi omuz omuza sürdürmeye devam edeceğiz. Manchester'daki kalleş saldırıya vereceğimiz en iyi ortak cevap bu olacaktır." ifadeleri yer aldı.

Merkel: Dostlarımızın yanındayız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yayımladığı mesajında "Yaşanan saldırıların ardından İngiliz dostlarımızla yan yanayız" ifadeleri yer alırken, terörle mücadelede kararlılık mesajları verildi.

Putin: İşbriliğine hazırız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de May'e gönderdiği taziye mektubunda, "Bu kötücül ve insanlık dışı suçu kararlı bir biçimde kınıyoruz. (Saldırı) emrini verenlerinse hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Putin şöyle devam etti: "İngiliz partnerlerimizle terörle mücadelede işbirliğini, hem ikili çerçevede hem de geniş uluslararası çabalar çerçevesinde artırmaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz."

"Şok içerisindeyiz"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de yaşanan saldırıdan sonrası şok içerisinde olduklarını belirtirken, terörizmin insanlarda korku yaydığını ancak bununla mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.


Avustralya: Saldırı masumlara yapıldı

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, saldırıyı "alçakça" ve "korkunç" olarak nitelendirdi.

Başbakan Turnbull, parlamentoda yaptığı konuşmada, Manchester Arena konser salonunda ABD'li müzisyen Ariana Grande'nin konserinin sonunda meydana gelen terör saldırısını kınadı.

Ülkesinin her zaman İngiltere'nin yanında olduğunun ve olmaya devam edeceğinin altını çizen Turnbull, "Bu saldırı masumlara yapılmıştır. Çocukların öldürülmesinden daha acımasız bir suç yoktur." dedi.

İtalya: İngiliz hükümetinin yanındayız

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınayarak, "İtalya, İngiliz hükümeti ve halkının yanındadır. Bizim duygularımız, Manchester'daki saldırının kurbanları ve aileleriyle birlikte." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Angelino Alfano Twitter'dan İngiltere halkı için taziyelerini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da saldırı anında salonda ya da bölgede olabilecek İtalyan vatandaşları ve yakınları için kriz masası oluşturulduğu belirtildi.

Fransa saldırıyı kınadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırıyı kınadığı mesajında, teröre karşı iş birliğinin artırılması gerektiğini ifade ederek, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileğini iletti.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada da Macron'un "büyük üzüntü ve korku" ile saldırıdan haberdar olduğu, Fransa'nın İngiliz hükümeti ve güvenlik güçleriyle teröre karşı mücadeleye devam edeceği bildirildi.

Açıklamada, Macron'un İngiltere Başbakanı Theresa May ile gün içinde telefon görüşmesi yapacağı ve gelişmeleri sürekli takip edeceği ifade edildi.

İran'dan terörle mücadele için çağrı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere'nin Manchester kentinde meydana gelen terör saldırısını kınadı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Kasımi, "Terör ve şiddet kurbanı tüm ülkeler, güç birliğiyle terörle mücadele konusunda samimi bir irade ortaya koymalı." ifadesini kullandı.


#Manchester
#İngiltere
#Terör saldırısı
7 yıl önce