|

'Sadakat' açıklamasına sert tepkiler

Almanya Başbakanı Merkel'in Almanya'da yaşayan Türklere yaptığı 'sadakat' çağrısı zor bir dönemde yapılan gereksiz ölçüde bölücü bir açıklama olması nedeniyle eleştiri almaya devam ediyor.

Yeni Şafak
11:17 - 25/08/2016 Thursday
Güncelleme: 08:33 - 25/08/2016 Thursday
Reuters

Alman siyasetçiler, Başbakan Angela Merkel'in Almanya'da yaşayan Türklere yaptığı "ülkeye sadakat gösterme" çağrısını zor bir dönemde yapılan gereksiz ölçüde bölücü bir açıklama olması nedeniyle eleştirdi.



Sert eleştiriler

Merkel Salı günü Passauer Neuen Presse gazetesinde yayınlanan bir söyleşide, "Uzun süredir Almanya'da yaşayan Türk asıllı kişilerden ülkemize daha yüksek düzeyde sadakat beslemelerini bekliyoruz" şeklinde skandal sözlere imza attı. Merkel bunun karşılığında, Almanya'nın bu kişilerin endişeleri ve ihtiyaçlarına olumlu yaklaşım göstermeye çalıştığını iddia etti. Merkel'in kutuplaştırıcı sözleri ülkesinden sert eleştiriler almasına yol açtı.



Yeşiller Partisi göç sözcüsü Volker Beck Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda, "Herhangi bir neden olmadan kendi vatandaşlarınızın sadakatini sorgulamak genelde yalnızca otoriter rejimlerde gördüğümüz bir uygulama" dedi.



Beck, Türk asıllı vatandaşların dil, din ve etnik geçmişten bağımsız olarak insan onuru ve insan hakları gibi değerleri desteklemeleri gerektiğini, yalnızca bir ülkeye "sadakat" ilan etmeleri gerekmediğini belirtti.



Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin milletvekili Aydan Özoğuz da bir gazeteye yaptığı açıklamada, Merkel'in sözlerini eleştirdi ve Türk asıllı kişilerin sadakatlerinin sorgulanmaması gerektiği varsayımının yanlış olduğunu söyledi.





Alman vekilden Türkiye karşıtlığına tepki




#Merkel
#Almanya
#FETÖ
8 years ago