|

Bitcoin nedir?

Bitcoin nedir ve nerelerde kullanılıyor? Son zamanlarda en çok konuşulan sanal para birimi Bitcoin hakkındaki bazı önemli bilgileri sizlere paylaşıyoruz. Bitcoin nedir? diye merak edenler sayfamızdan detayları görebilirler.

Yeni Şafak
09:56 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:57 - 16/11/2017 Perşembe
Diğer
​Bitcoin nedir? Sanal para birimi Bitcoin nerede kullanılıyor?
​Bitcoin nedir? Sanal para birimi Bitcoin nerede kullanılıyor?

Bitcoin nedir ve nerelerde kullanılıyor? Son zamanlardan ülkemizde de sıkça konuşulmaya başlanan sanal para birimi olan Bitcoin'in nerelerde kullanıldığı ve yasal olup olmadığı gibi sorular vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bitcoin hakkındaki ayrıntılı bilgileri sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz.

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin, her yerde, herkese anında ödeme imkanı veren, internet kullanıcıları arasında zaman ve mekandan bağımsız para transferine yarayan "sanal para birimi" olarak kullanılıyor.

Bitcoinler dijital ortamda alınıp satılabiliyor, diğer para birimleriyle takas edilebiliyor. Ödemeler birkaç saniyede tamamlanıyor. Bitcoin ağı, merkezi olmadığından herhangi bir denetleyicisi yok. Ağa bağlı tüm bilgisayarlar, aynı programı kullanarak bütün işlemleri görüyor.


İlk kez 2008 yılında bilişim uzmanlarınca gündeme getirilen Bitcoin, 2009 yılında kullanılmaya başlandı.

Yetkililer, vatandaşlarını fiyat oynaklığı, bu paranın arkasında merkezi otorite olmaması, fiziki bir varlıkla ilişkilendirilmemesi nedeniyle uyarıyor.

Bitcoin yeni bir ödeme sistemini bizlere sunan bir konsensus ağı ve tamamen dijital bir paradır. Sahibi ve merkezi bir otoritesi bulunmayan ve gücünü kullanıcılarından alan ilk eşler arası ödeme yöntemidir. Bir kullanıcının persfektifinden bakacak olursak Bitcoin normal parayla internetten alışveriş yapmaya benzer. Bitcoin ayrıca en çok öne çıkan
üçlü kayıt usülü muhasebe sistemi
sayılır.
Bitcoin'i kim yaptı?
Bitcoin, ilk olarak 1998 yılında Wei Dai tarafından "cypherpunks" e-posta listesinde, merkezi bir sistem yerine kriptografi kullanılarak yaratılan ve işletilen para fikri olarak ortaya atılmıştır. İlk Bitcoin tanımı ve konsepti 2009'da kriptografi e-posta listesinde Satoshi Nakamoto tarafından basılmıştır. Satoshi 2010'un sonuna doğru kendisi hakkında pek bilgi vermeden projeden ayrıldı. Bu zamandan beri camia
birçok geliştiricinin
Bitcoin'le çalışmasıyla büyümüştür.

Satoshi'nin çok tanınmıyor olması sık sık haksız endişelere yol açtı ve bunların çoğu Bitcoin'in açık-kaynak doğasının yanlış anlaşılmasıyla ilgiliydi. Bitcoin protokolü ve yazılımı açıkça yayımlanır ve dünyadaki herhangi bir geliştirici kodu gözden geçirebilir veya Bitcoin yazılımının kendi değiştirilmiş versiyonunu yayımlayabilir. Aynı şimdiki geliştiriciler gibi, Satoshi'nin etkisi yaptığı değişimlerin başkaları tarafından kabul edilmesine bağlıydı ve bu nedenle Bitcoin'i kontrol eden o değildi. Dolayısıyla Bitcoin'i yaratanın kim olduğu günümüzde ancak kağıdı kimin bulduğu kadar önemlidir.

Bitcoin yasal mıdır?
Bilindiği kadarı ile Bitcoin bir çok hükümet tarafından
yasa dışı bulunmamıştır
. Fakat bazı hükümetler (Arjantin ve Rusya gibi) tüm yabancı para formlarını ya ciddi şekilde kısıtlar ya da yasaklarlar. Bazı diğer hükümetler de (Tayland gibi) Bitcoin takası gibi bazı alış veriş yöntemlerini kısıtlayabilir.

Çeşitli hukuki otoritelerden yetkililer, bireyler ve işletmelere bu yeni teknolojiyi halihazırdaki resmi ve denetimli finansal sisteme entegre etmeleri için düzenlemeler sağlamaya yönelik adımlar atmakta. Örneğin, ABD hazine departmanındaki bir büro olan Finansal Suçlar İnfaz Şebekesi (FinCEN) sanal para birimleriyle ilgili bazı aktiviteleri nasıl tanımladığına dair bağlayıcılığı olmayan bir rehber yayımladı.

Bitcoinle neler alınabiliyor?

Bitcoin ödeme sistemini kullanan online alışveriş sitelerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Kullanılan Bitcoin ödeme sistemlerden bir tanesi BitPay. BitPay’de hesap açarak, firmanızda bitcoin ile ödeme yapılmasını sağlayabilirsiniz. Türkiye’de özellikle İstanbul ve Ankara’da bulunan birçok şirkette bitcoinle ödeme yapılabiliyor. Bu şirketler arasında bilgisayar teknik servis sağlayan şirketler, inşaat firmaları, danışmanlık şirketleri, kırtasiye, reklam ajansı, avukatlık büroları, eczaneler, müzik ve oyun siteleri yer alıyor.

Dünyadaki önemli şirketler de bitcoin ödeme sistemine geçmiş durumda. Microsoft, Dell gibi büyük şirketler artık bitcoinle ödeme kabul ediyor. Bunların yanı sıra özellikle bilgisayar yazılım ve donanımı satan online e-ticaret şirketi Newegg, TigerDirect, Letonyalı havayolu firması AirBaltic, online seyahat websitesi CheapAir, müzik ve tiyatro gibi showlar için bilet satan İngiliz Theatre Tickets Direct gibi birçok popüler e-ticaret sitesi bitcoin ödeme sistemini kullanıyor.

Bitcoinlerinizi online alışveriş sitelerinde harcayacak bir yer bulamadıysanız, bitcoinlerinizi hediye kartına (gift card) çevirebilirsiniz. Bu hediye kartlarını yurtdışındaki Walmart, Amazon, Marks & Spencer, Ryan Air ve Nike gibi mağazalarda kullanmak mümkün. Amerika’daki büyük mücevher mağazalar zinciri REEDS Jewelers da mağazalarında bitcoini kabul ediyor.

Birçok otelde de bitcoin kullanılmaya başlandı. Örneğin, New York’taki Holiday Inn Oteli’nde pilot proje olarak bitcoin kullanılıyor. Yurtdışındaki bazı barlar, restaurantlar ve kumar sitelerinde bitcoinle ödeme yapabilirsiniz. Hatta bazı açık arttırmalarda bitcoinle alışveriş yapabilir, bahşiş bile verebilirsiniz.

#Bitcoin
#Bitcoin nedir
#nerelerde kullanılır
6 yıl önce