|

Borçlunun kurban kesmesi gerekir mi?

Borcu olan kimse kurban kesmeli midir? Borçlunun kurban kesmesi gerekir mi? soruları kurban bayramının yaklaşmasıyla büyük merak konusu oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan fıkhî sorular arşivinden edindiğimiz bilgilere göre, borçlu bir kimse için kurban kesmenin hükmü ve dini ölçütlere göre zengin kişinin kim olduğunu sizlere sunuyoruz. İşte Diyanet Vakfı kurban fiyatları ve diğer soruların yanıtları...

15:51 - 30/08/2016 Salı
Güncelleme: 18:40 - 26/07/2020 Pazar
Diğer
Kurbanlıklar
Kurbanlıklar

Borçlunun kurban kesmesi gerekir mi? Kurban, zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli miktarda mala sahip olan kişiye vaciptir. Hz. Peygamber (s.a.s.) imkan bulduğu halde kurban kesmeyenlerle ilgili ağır ifadeler taşıyan hadisiyle (İbn Mâce, Edâhî, 2), bir taraftan kurban ibadetinin imkan bulmaya, güç yetirmeye bağlı olduğunu ifade ederken, bir yandan da güç yetirenin kurban kesmesinin gerektiğine işaret etmektedir. Buna göre kurban ibadetiyle yükümlü olabilmek için belli bir malî imkâna sahip olmak gerekir. Kişinin malı olmakla birlikte borçlu da olsa ve borcu ile asli ihtiyaçları çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa o kişi kurban keser. Fakat temel ihtiyaçları ve borçları için ayıracağı para haricinde bu kadar bir mala sahip olmayan kişinin kurban kesmesi gerekmez.




Dini ölçülere göre zengin kimdir?

İster artıcı olsun isterse olmasın temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir.








Diyanet Vakfı kurban fiyatları

Yurt içinden yapılan bağışlarda Türkiye kesim: 690 ₺

Yurt içinden yapılan bağışlarda Yurtdışı kesim: 500 ₺

Almanya'dan yapılan bağışlarda Yurtdışı kesim: 150 €





Kurban kesmenin önemi nedir?

İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde mevcut olan kurban ibadeti İslam'da şekil ve amaç yönüyle önemli farklılıklar arz eder. Kur'an'da Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.


Kurban aynı zamanda İslam'ın temellerinden biri olan Hac ibadetinin önemli bir parçasıdır. Arafat'ta dünyalıklardan soyunmuş, âdeta ak kefenlere bürünmüş milyonlarca Müslüman'ın, Rabbin divanına durup, ellerini açtığı ve bütün insanlık için rahmet dilediği bir mevsimde, orada olamayanlar da, kurban ibadetinin manevî ikliminde bir gönül yüceliği yakalayıp Rabbimize yakınlık arayışındadır. Zira kurban, Allah'a, yüce ve ilâhî olan her şeye, hakka, hakikate, iyiye, doğruya, güzele, yakın olma arayışıdır. Kurban sevginin, vefanın, sadakatin, fedakârlığın simgesidir. Kurbanda Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in baba-oğul sevgisi ile hakka bağlılık duygularının harman olduğu engin bir dünya vardır.


KURBAN BAYRAMI TATİLİ GÜNLERİ

11 Eylül 2016 Pazar Arefe


12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)


13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)


14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)


15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)


Borcu olan kimse kurban kesmeli midir? Borçlunun kurban kesmesi gerekir mi? sorularının yanıtlarını haberimizde sizlerle paylaştık.

#Kurban bayramı
#Kurban kesimi
#Kurban
8 yıl önce