|

Çıkmış ehliyet sınav soruları ve cevapları - Ehliyet sınavı ne zaman?

Çıkmış ehliyet sınav sorularını ve cevaplarını haberimizden görebilirsiniz. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak diye merak eden sürücü adayları buradan tüm detayları görebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kapsamında düzenlenen MTSAS ehliyet sınavları ile ilgili son gelişmeleri ve açıklamaları buradan sizlerle paylaşıyoruz. Geçmiş dönemlere ait ehliyet sınav sorularını çözerek sınavlara hazırlanabilirsiniz. İşte çıkmış sorular ve sınav tarihi hakkında bilgiler.

Yeni Şafak
23:11 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:24 - 25/08/2016 Perşembe
Diğer
Çıkmış ehliyet sınav sorularını ve cevaplar
ı

nı görmek için hemen tıkla.

Ehliyet sınavı ne zaman?

sorusunun yanıtını haberimizden görebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 27 Ağustos 2016 tarihinde yapılacak olan MTSAS3 ve MTSAS-4 sınavlarına hazırlık olarak çıkmış sorulara çalışabilirsiniz. Ehliyet almak isteyen sürücü adayları sınavlardan başarılı olmak için son hazırlıklarını yapıyor. İşte geçmiş dönem ehliyet sınav soruları ve detaylı açıklamalar.



için tıklayınız



13.02.2016
için tıklayınız

12.12.2015
için tıklayınız

10.10.2015
için tıklayınız


MTSAS-3 VE MTAS-4 EHLİYET SINAVLARI BİRLEŞTİRİLDİ!


Ehliyet Sınav tarihleri MEB'in yapmış olduğu duyuruya göre yeniden ertelendi. MEB'in yeni duyurusuna göre, MTSAS-3 ve MTAS-4 birleştirilerek 27 Ağustos 2016'da yapılacak! Yani aynı günde hem 2016'nın üçüncü hem de dördüncü ehliyet sınavı gerçekleştirilecek. Sınav 11.00'da başlayacak.



EHLİYET 2016 SINAVI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER


2016 yılında ehliyet sınavına girecek olan sürücü adayları, sınavda şu konulardan sorumlu olacaklar. “M", “A1", “A2", “A" ,“B1" “B" “D1" “D" “C1" “C" ve “F" sınıfları olmak üzere 12 İlk Yardım,23 Trafik ve Çevre, 9 Araç Tekniği ve 6 Trafik Adabı sorularından sorumlu olacaktır. Sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürmez.Toplam yapılan doğru sayısı önemlidir. İsterseniz Motor bilgisi alanından hiç soru yapmasanız bile toplamda 35 doğru cevap, başarılı sayılmanıza yetecektir.Sınav toplam 1 saat sürmektedir.



NOT: 2016 yılı itibariyle sınavlarda Trafik Adabı dersi eklenmiştir. Sorulacak soru sayısı 6 olarak belirlenmiştir.



2015 yılı ve daha önce MTSK'ya kayıtlı olup yazılı (test) sınava girecek kursiyerler;


A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerine ait;



*İlk Yardım



*Trafik ve Çevre



*Araç Tekniği derslerden sorumlu olacaktır.



2016yılından itibaren ise ilk defa yazılı (test) sınava girecek kursiyerler; “M", “A1",



“A2", “A" ,“B1" “B" “D1" “D" “C1" “C" ve “F" sertifika sınıfı türlerine ait;



*İlk Yardım



*Trafik ve Çevre



*Araç Tekniği *Trafik Adabı derslerden sorumlu olacaktır. 2015 yılı ve daha önce MTSK'ya kayıtlı olan kursiyerlere Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi, Tablo-1/A'da gösterilen belge sınıfı ve araç cinsine göre düzenlenmektedir.



ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI


Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, Özel MTSK müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.



Yaş bakımından; a.“M", “A1" ve “B1" sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.



b.“A2", “B", “BE", C1", C1E", “F" ve “G" sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.



c.“A" sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.



ç. “C", “CE",“D1" ve “D1E" sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.



d.“D", “DE" sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.



Deneyim bakımından; a.A sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,



b.“C1","C","D1" ve “D" sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az “B" sınıfı,



c.“BE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “B" sınıfı,



ç. “CE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C" sınıfı,



d.“C1E" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C1" sınıfı,



e.“DE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D" sınıfı,



f.“D1E" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D1" sınıfı, sürücü belgesine sahip olması,



(Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okulu, astsubay meslek yüksekokulu ve astsubay temel kursunda eğitim gören veya buralardan mezun olanlar ile üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar bakımından “A", “C", “D" ve “D1" sınıfı sürücü belgesi için birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen yaş şartı 20 olarak uygulanır ve bu maddede öngörülen deneyim şartı aranmaz.)



Diğer şartlar;



a.“M", “A1", “A2", “A" ,“B1" “B" “D1" “D" “C1" “C" ve “F" sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.



b.Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur" sağlık raporu almış olmak.



c.“Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.



ç. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.



d.Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.



e.Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.



Yabancı uyruklu kursiyerlerden;


a.Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,



b.Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye'de altı aydan fazla kalacağını gösteren



ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,



c.Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,



ç. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt



esnasında Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi,



d.Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.



SINAV BAŞVURU ŞARTLARI


a.Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak.



b.Belirlenen süreye kadar Özel MTSK'ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.



SINAV BAŞVURU ÜCRETİ ve BANKA İŞLEMLERİ


Kursiyer, 2016 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 60.00 TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatıracaktır. Banka dekont/ATM işlem fişinde kursiyerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınavın adı mutlaka bulunacaktır. Kursiyer, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk kursiyerin olacaktır.



MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.



KURSİYER BAŞVURU İŞLEMLERİ


Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan kursiyerin MTSKS başvurusu, kursiyerin kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekont/ATM işlem fişini teslim etmesi ve



Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.



Yabancı uyruklu kursiyerler, aldıkları geçici T.C. kimlik numarası ile Özel MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan kursiyer bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla kursiyer bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekont/ATM işlem fişini Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.



SINAV GİRİŞ BELGESİ


a.Sınav giriş belgesi, renkli ve fotoğraflı olup söz konusu belgede kursiyerin salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde kursiyerin sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alır. Kursiyer, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın ve benzeri) Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi ve ÖDSGM' nin uygun görüşü ile kursiyerin sınav yeri değiştirilebilir.



b.Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde Özel MTSK müdürlükleri adı ile sınav tarihi, saati, sınava gireceği ders ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde kursiyerin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.



c.İlçe millî eğitim müdürlüğü, Özel MTSK müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden fotoğraflı olarak alınacak olan sınav giriş belgesi ile ilçe millî eğitim müdürlüğü İLSİS veri tabanındaki fotoğrafın uyumunu kontrol ettikten sonra fotoğrafın üzerini kapatmayacak şekilde sınav giriş belgesini mühürleyecektir. Özel MTSK müdürlüğü de sınav giriş belgesini mühürleyerek imza karşılığı kursiyere teslim edecektir. Böylece fotoğraflı sınav giriş belgesi üzerinde iki adet mühür bulunacaktır.



ç. Kursiyerlere ayrıca renkli fotoğraflı sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir.



d.Kursiyerin sınavdan önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilmektedir.



SINAV UYGULAMASI


a. MTSKS, “MTSKS sınav takviminde" belirtilen tarihlerde, saat 11.00'de başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır. Saat 11.00'den sonra hiçbir kursiyer, kesinlikle sınava alınmayacaktır.



b.Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için kursiyerler en geç saat 10.30'da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır.



c.Kursiyerler, sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.



ç. Kimlik belgesi yanında olmayan kursiyerler kesinlikle sınava alınmayacaktır. Kimlik fotokopisi aslı gibi onaylı olsa dahi sınavda kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanı, pasaport ve/ veya başka sınıf sürücü belgesi hariç başka hiçbir kimlik geçerli sayılmayacaktır. Vukuatlı nüfus cüzdanı da sınavda geçerli değildir. Ancak, er ve erbaşlar askerlik görevini yaptığı birliğine nüfus cüzdanını teslim etti ise sadece “er ve erbaş askeri kimlik kartı" ile sınava alınabilecektir.



d.Kursiyerler, sınav salonlarına alınırken; yanlarında sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ve silah bulunup bulunmadığı kontrol edilecektir. Kursiyer bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için tutanakla sınavı geçersiz sayılacaktır.



e.Kursiyerler, sınav giriş belgesinde belirtilen sıra numarasında oturacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını kursiyerlerin önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.



f.Kursiyer, fotoğraflı cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecektir. Kursiyerin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak düzeyde yıpranmışsa, yeni bir cevap kâğıdına kursiyer kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır. Salon başkanı konu ile ilgili tutanak tutacaktır.



g.Kursiyer, sınav süresince (60 dakika) sınav salonunu terk etmeyecektir.



ğ. Salon görevlileri kursiyerlere soru kitapçıklarını ve fotoğraflı cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Kursiyer kendisine verilen soru kitapçığını ve fotoğraflı cevap kâğıdını kontrol edecek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini salon görevlilerinden isteyecektir.



h.Kursiyer cevap kâğıdı üzerindeki tüm işaretlemeleri kurşun kalemle yapacaktır.



ı. Fotoğraflı cevap kâğıdındaki imza bölümü kursiyer tarafından mutlaka mürekkepli kalemle imzalanacaktır.



i.Fotoğraflı cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız" kısmı ile cevap kağıdının sol tarafında bulunan siyah şeritlerin olduğu bölüm hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.



j.Her sürücü belgesi türüne göre dört ayrı kitapçık türü vardır. Fotoğraflı cevap kâğıdında kursiyerin soru kitapçığı türü yazmaktadır. Kursiyerler cevaplarını soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.



k.Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.



l.Soru sayısı, sınav kuralları ve sınav süresi soru kitapçığının ön kapağında belirtilmiştir. Bu bilgiler salon görevlilerince sınav başlamadan önce okunacaktır.



m.Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır.



n.Sınavda fotoğraflı cevap kâğıdının başkaları tarafından görülerek kopya çekilmesi hâlinde kopya işlemi yapılacaktır.



o.Kursiyerler sınav sırasında sorulara verdikleri cevapları hiçbir şekilde almayacaktır.



ö. Kursiyer sınava girmedi ise salon yoklama listelerine ve cevap kâğıtlarına salon görevlilerince işaretlenecektir.



p.Unutulan ve sınav güvenlik kutularına konmadan ÖDSGM' ye gönderilen sınav evrakı kabul edilmeyecek ve değerlendirme dışı bırakılacaktır.



r. Sınav bitiminden sonra;



i) Kursiyerler, soru kitapçığını, cevap kâğıdını ve sınav giriş belgesini salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaktır. ii) Salon görevlileri, salona ait sınav evrakını kursiyerlerin önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edecektir. iii) Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik torbalarını ait oldukları sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir.



Bu kurallara uymadığı tespit edilen kursiyerlerin sınavı tutanakla iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer kursiyerlerin dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu kursiyerlerin kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu kursiyerlerin sınavı ÖDSGM tarafından geçersiz sayılacaktır.



Yenilenecek sürücü belgeleri için "online" randevu sistemi


Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 itibarıyla yenilenmesi kararlaştırılan sürücü belgeleri için online randevu sistemini hizmete sundu.



Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 1 Ocak itibarıyla yenilenmesi işlemlerine başlanan sürücü belgeleri için vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla online randevu sistemini devreye soktu.



Buna göre, sürücü belgesi sahipleri Emniyet Genel Müdürlüğüne ait "surucurandevu.egm.gov.tr" adresinden randevu talebinde bulunabilecek, il ve ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini bu yolla gerçekleştirebilecek.



- Yeni tip sürücü belgeleri 84 ülkede kullanılabilecek


Yeni sürücü belgeleri için vatandaşlardan, tek hekimden alınan "sürücü olur" raporu, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren "ödendi" belgesi istenecek. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek.



Yeni tip sürücü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak.Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek.



Yeni tip sürücü belgesini alan sürücüler trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede araç kullanabilecek.



SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURULARI İLE İLGİLİ BİLGİLER


Yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, 01/01/2016 tarihinden itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü'nün surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alabileceklerdir.



SÜRÜCÜ BELGESİ MÜRACAATINDA İSTENEN BELGELER


İlk Defa Sürücü Belgesi Verilmesi İşlemleri



1. Sürücü Belgesi Dosyası (Şoförler odasından)



2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği



3. Sürücü Sağlık Raporu (Resmi yada özel sağlık kuruluşlarından)



4. Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz



5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)



6. Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan



NOT: Sürücü sertifikasının alındığı yere bakılmaksızın herhangi bir trafik tescil kuruluşuna müracaat edilebilir.



Fark İşlemleri (Sınıf ekleme)



Sürücü belgesi dosyası hariç, ilk defa sürücü belgesi verilmesi işlemlerinde istenilen belgeler fark işlemlerinde de istenir.




#Ehliyet sınavı ne zaman
#Çıkmış ehliyet sınav soruları ve cevapları
#MEB
#MTSAS
8 yıl önce