|

Marmara'da balık bol bol

Bu sene denizlerin soğumasıyla beraber balık miktarının da artacağının müjdesini veren balıkçılar “Balık bol ama pazara pahalı fiyatlarla ulaşıyor. Eğer Gürpınar'da yapımına başlanan hal biterse aracılar ortadan kalkacak ve halk ucuz fiyattan balık alabilecek” diyor

Aysel Yaşa
00:00 - 18/09/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:06 - 17/09/2010 Cuma
Yeni Şafak
Marmara'da balık bol bol
Marmara'da balık bol bol

Balıkçılar eylül ayının ilk haftasında vira Bismillah diyerek ağları denize gönderdiler. Avlanmanın yeni başladığı bu günlerde denize açılan balıkçıların ağları, palamut ve hamsiyle dolu çıkıyor. İstanbul'daki balıkçılar Kumkapı, Sarıyer, Rumelifeneri ve Poyraz gibi balıkçı barınaklarından denize açılıyor. Mevsim sıcaklıklarının beklenenin üzerinde seyretmesi nedeniyle balıklar şu anda kuzey denizlere kaçsa da balıkçılar bu sene balığın bol olacağının müjdesini veriyor. Nisan'da başlayan yasağın 1 Eylül'de sona ermesiyle sezona giren balıkçılar denizden beklediklerini alamadılar. Fakat havalar serinledikçe ve Karadeniz'den balık akışı arttıkça balıkçıların yüzü gülmeye başladı. Şu anda Marmara Denizi'nden birçok çeşitte balık çıkarılıyor ancak ilk sırayı palamut ve hamsi alıyor.

DENİZLERDE GÖÇ BAŞLIYOR

Perakendede hamsinin kilosu 5 lira. Sezon öncesinde 15-20 liradan satılan palamutun tanesi 8-10 liraya kadar düştü. Havaların soğumasıyla beraber fiyatlarda gözle görülür bir düşüşün yaşanacağına değinen Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı Ahmet Menekşe, “Deniz diğer yıllara oranla bu sene beş derece daha sıcak. Balıklar henüz göçe başlamadı. Biz şimdi denizin soğumasıyla beraber balık göçünün başlamasını bekliyoruz” diyor. Bu sene sardalya, çinekop, lüfer ve palamutun bol olacağına değinen Menekşe sözlerine şöyle devam ediyor: “Geçtiğimiz yıllara nazaran daha bereketli bir sezon bekliyoruz. Balıkların bollaşmasıyla beraber 10 gün içerisinde %40 ucuzluk yaşanacak. Böylece İstanbullular bu sene palamut ve çinekobu ucuz fiyattan alacaklar”. Menekşe şu anda hamsi, sardalya ve palamutun Marmara'ya giriş yaptığını ve bu balıkların tercih edilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor “Halkımız sabırlı olursa birkaç ay sonra hamsinin kilosunu 2 TL'den satın alabilirler”.

GÜRPINAR'DAKİ HAL AÇILMALI

Balığın denizlerde bol olması ucuza satılması için yeterli bir sebep değil aslında. Türkiye'de 1900, İstanbul'da 670 profesyonel balıkçı teknesi avlanmak için denize açılıyor. Bu balıkların büyük bir kısmı Kumkapı Hali'ne geliyor. İşte problem de tam burada başlıyor. Senelerdir balıkçılara hizmet veren İstanbul Kumkapı'daki Su Ürünleri Hali artık talebe cevap vermekte zorlanıyor. Yaklaşık 27 bin metrekare alanda mevcut fiziki şartlarla ihtiyaca cevap veremeyen hal, Büyükçekmece Gürpınar Sahili'ne nakledilecek. Menekşe, Gürpınar'a yeni balık hali yapılacağını, projenin bittiğini, kaynak sıkıntısı nedeniyle halin açılışının 2013 yılına uzadığını söylüyor. Yaklaşık 25 yıldır Kumkapı'da faaliyet gösteren balık hali, aradan geçen süreçte hem nüfus artışının hem de gelişen teknolojinin beklentilerine cevap veremez hale geldi. Fiziki yetersizlikler nedeniyle bugün birkaç tekne aynı anda hale yanaşamıyor. Bu durum, aksaklıkları ve zaman kaybını da beraberinde getiriyor. Ayrıca balığın bol olduğu günlerde halin haraç-mezat olarak adlandırılan satış işleminin gerçekleştirildiği alanda, bir yığılma gerçekleşiyor. Doğal olarak balığın hijyenik koşullarda bulundurulması zorlaşıyor. Menekşe 'Halin bir an önce bitmesi lazım. Tekneler balığı tek noktadan çıkaracakları için yapılan bu iş kayıt altına alınacak. Daha sağlıklı alt yapıya sahip bir hal olursa, Türkiye'nin her yerine taze balık gönderilecek. Ayrıca aradaki aracıların arttırdığı fiyatlar da hayal olacak”. “Yeni halin açılmasıyla beraber fiyatlarda yüzde yirmi ila elli arasında ucuzluk olacak” diyen balıkçılar yetkililere de çağrıda bulunuyor: “Hal acilen bitirilmeli. Gürpınar'a taşındığımızda balık halkımıza taze ve ucuz ulaşacak”.


TAZE BALIĞI NASIL SEÇERİZ?

Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe, pulları ve yüzgeçleri diridir. Balığın kaslarına basıldığı zaman parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi ve ele alındığında kuyruğunun sert durması gerekir. Balık, dikkatli saklandığı zaman her mevsim tüketilebilir. Kısa sürede tüketilecekse buz içinde veya sıfır derecenin altında bekletilmelidir. Eksi 32 derecede dondurularak, eksi 18 derecede 3-6 ay saklanabilir. Kuru ve serin yerlerde saklanan kurutulmuş, tuzlanmış veya konserve edilmiş balıklar 6-12 ay süreyle tüketilebilir.



14 yıl önce