|

Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor- Cumhurbaşkanlığı sistemi nedir?

Cumhurbaşkanlığı sistemi geliyor! Peki Cumhurbaşkanlığı sistemi nedir? Başbakan Yıldırım dahil 316 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Yeni Şafak
18:20 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 18:30 - 10/12/2016 Cumartesi
Diğer

Cumhurbaşkanlığı sistemi için geri sayım başladı. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.



AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, teklifi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.



Elitaş, teklifi Kahraman'a sunarken yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakanımız dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasıyla Meclis Başkanlığımıza teslim ediyoruz. Vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun." dedi.



Kahraman da teklifi alırken, "Hayırlı uğurlu olsun. Sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diliyorum. 316 imza var. Muhteviyatına ilişkin açıklamayı sanıyorum basına yapacaksınız. Çalışmaya katılan bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin, devletimiz için bir yeni başlangıç daha oluyor, yeni bir dönem oluyor. Bugüne kadar 18 değişiklik olmuştu. Bu 19. ve köklü bir değişiklik... Öyle olmasını diliyorum. Tebrik ediyorum." diye konuştu.



Kahraman ile AK Parti'lilerin görüşmesi daha sonra basına kapalı sürdü.



AK Parti ve muhalefet partisi olan MHP başkanlık sistemi için Anayasa görüşmelerinde hemfikir olarak el sıkıştılar.Bütün gözler sistemi nasıl işleyeceğini çevrilirken cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilecek ve en fazla 2 dönem görev yapma hakkına sahip olacak. Partisi'nin genel başkanlığını yapabilecek olan Cumhurbaşkanı aynı zamanda bakanlarıyla belirleyecek Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili değişikliklerden birisi de Cumhurbaşkanı kendi Partisi ile ilişkisini kesmeyecek olması oldu.



YENİ SİSTEMDE CUMHURBAŞKANI'NIN GÖREVLERİ


Getirilecek olan yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın görevleri de belirlendi. Buna göre; Bakanlar, Cumhurbaşkanı tarafından meclis dışında atanacak. Milletvekillerinin bakan olması durumunda vekilliği düşecek. Bütçe hazırlama yetkisi de Cumhurbaşkanı'na geçiyor. Yeni sistemde bütçe meclisten geçtikten sonra meclisin gelir arttırıcı ve düzenleme yetkisi olmayacak. Kanunları onaylamak, kanunları veto etmek, bakanları atamak ve görevlerine son vermek ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmek de Cumhurbaşkanının görevleri arasında yer alacak.



Cumhurbaşkanı mevcut uygulamada olduğu gibi 40 yaşını doldurmuş vatandaşlar arasında halk tarafından seçilecek. Görev süresi en fazla 10 yıl olacak. Seçimlerde de bir değişiklik söz konusu. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri aynı anda yapılacak. Seçmenin önüne iki sandık konulacak. 550 olan milletvekili sayısı 600'e çıkacak. Yedek milletvekilliği uygulaması da gündemde.









Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanların yüce divan'a yollanması için meclis'te 3'te 2 çoğunluk (401 oy) gerekecek.



- Cumhurbaşkanı, kanun hükmünde kararname çıkarabilecek. Özgürlükler konusunda kararname çıkaramayacak.



MİLLETVEKİLİ SAYISI 600'E ÇIKACAK


- Milletvekili sayısı 550'den 600'e yükselecek.



- Yedek milletvekilliği olacak.



- Seçilme yaşı 18'e inecek.



- Hakimler ve savcılar yüksek Kurulu'nun yarısını cumhurbaşkanı atayacak, diğer yarısını meclis seçecek.



- Başbakanlık makamı kalmayacak.



BAKANLARI CUMHURBAŞKANI SEÇECEK


- Bakanları cumhurbaşkanı seçecek.



- Bakanlar meclis dışından da olacak.



- Meclis'ten bakan olanın milletvekilliği hemen düşecek.



CUMHURBAŞKANI MECLİS'İ FESH EDERSE KENDİSİNİ DE FESİH ETMİŞ OLACAK


- Cumhurbaşkanı meclis'i fesh ederse kendini de fesh etmiş sayılacak.



- Cumhurbaşkanı 5+5 olmak üzere iki dönem seçilebilecek.



- Partisi ile ilişkisi devam edecek.



- Cumhurbaşkanının en az 2 yardımcısı olacak.



- Mevcut parlamenter sistem 2019'daki seçime kadar devam edecek.



Başbakan Yıldırım: Cumhurbaşkanlığı sistemi koalisyonlar dönemini sona erdirecek


Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti grubu olarak Anayasa değişiklik teklifini yarın TBMM'ye vereceklerini söyleyerek, "Bu teklifle birlikte Cumhurbaşkanlığı sistemi, inşallah Türkiyede koalisyonlar dönemini sona erdirecek. Güçlü Meclis, güçlü icra şeklinde daha demokrasimizin güçleneceği, sorunların, vesayetlerin ortadan kalkacağı güzel günleri hep birlikte yaşayacağız" dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, Zonguldak'ta, Filyos Limanı temel atma ve 72 tesisin açılış törenine katıldı. Zonguldak Gümrük Müdürlüğü sahasındaki TIR Parkı'nda gerçekleştirilen törene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı.



'ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİ YARIN TBMM'YE SUNUYORUZ'

Öndeki kalabalığın, 'Emeğin başkenti stat istiyor', 'İşçi alınsın üretim artsın' sloganları arasında konuşmasını sürdüren Başbakan Yıldırım, Türkiye'de her alanda büyük değişim yaşandığını söyledi. Ülkeyi darbelerden kurtarmak, bir daha darbelerle anılmamak ve istikrarsızlığın Türk siyasetinin tarihinden tamamen kalkması için sistem değişikliği çalışmasının devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle dedi:



"MHP ile beraber sınırlı bir şekilde değişikliği ön gören yeni Anayasa teklifini hazırladık. Ak Parti grubu olarak yarından itibaren Anayasa değişiklik teklifimizi TBMMye veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Ak Parti söz veren, verdiği sözü de yerine getiren partidir. Yapmayacağımız, yapamayacağımız hiçbir şeyin sözünü vermedik. Bugüne kadar verdiğimiz her sözü de yerine getirdi. Çünkü biz Türkiye sevdalısı, bu ülke için gece demeden gündüz demeden çalışan Recep Tayyip Erdoğanın yoldaşları, yol arkadaşlarıyız. Bu teklifle birlikte Cumhurbaşkanlığı sistemi inşallah Türkiyede koalisyonlar dönemini sona erdirecek. Güçlü meclis, güçlü icra şeklinde daha demokrasimizin güçleneceği, sorunların, vesayetlerin ortadan kalkacağı güzel günleri hep birlikte yaşayacağız. Türkiyenin, Türkiye demokrasisinin geleceği için sistem değişikliğine, Anayasa değişikliğine hazır mıyız? İnşallah Meclis'te bu görüşmeleri yaparak, Meclis onaylarına müteakip bu sözünüzü de gerçekleştirmek için tekrar size geleceğiz."



'KRİZLERİN ÇÖZÜLDÜĞÜ YER MİLLETTİR'


Türkiyede sorunların, krizlerin çözüldüğü nihai yerin millet olduğuna işaret eden Yıldırım, "Milleti değil de çözüm için başkalarını arayanlar, milletten gerekli cevabı alırlar. Yurt dışında Türkiye'yi bölmeye çalışanlarla kolkola girenler, bölücülerin avukatlığına soyunanlar, FETÖ terör örgütünü mağdur ilan edenler bu milletten hakettikleri cevabı eninde sonunda alacaklar" diye konuştu.


Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin istirarlı bir şekilde ilerlediğini, kalkındığını, güçlendiğini söyledi. Yıldırım, "Okul okul, fabrika fabrika, tersane tersane, ocak ocak büyüyerek, gelişerek dünyanın parlayan yıldızı olmaya devam edeceğiz. Ekonomi seferberliğimiz artarak sürecek. Hepimiz daha güzel günler için, daha güzel yarınlar için, çocuklarımızın, torunlarımızın daha güzel gelececeği için seferberlik halindeyiz. Hiçbir zaman sorunları arkamızda bırakmadık. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek bu günlere geldik. Ak Parti'nin şiarı sorunları torunlara havale etmek değil, sorunları çözmektir" dedi.




#AK Parti grup Başkanvekili Mustafa Elitaş
#Anayasa Değişikliği Teklifi
#TBMM Başkanlığı
#Cumhurbaşkanlığı sistemi
7 yıl önce