|

Öksüz'ün hakimleri FETÖ’cü çıkabilir

FETÖ'nün 'hava kuvvetleri imamı' Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez hakkındaki soruşturma derinleşiyor. HSYK, Çelik ile Sönmez'i FETÖ kapsamında soruşturacak

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:39 - 27/09/2016 Salı
Yeni Şafak

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ankara'daki Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra salıverilen FETÖ'nün 'hava kuvvetleri imamı' Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez hakkında yürütülen soruşturma farklı bir aşamaya girdi. Savcının itirazına rağmen Öksüz'ün serbest kalmasını sağlayan Çelik ve Sönmez ile ilgili Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından başlatılan soruşturma 'FETÖ' kapsamına alındı. Çelik ve Sönmez hakkındaki ön soruşturma, FETÖ üyesi yargı mensupları hakkında yürütülen soruşturmadan farklı işletilmişti. Hakimler, FETÖ soruşturmasından çok, görev sırasındaki kusurlarından dolayı açığa alınmıştı. Ancak bu hakimler hakkındaki son soruşturma raporu üzerinde çalışan müfettişler, soruşturmayı Çelik ve Sönmez'in FETÖ bağlantıları üzerinde durarak yürütüyor. Bu kapsamda, hakimlerin örgüt bağlantısı, dayanışması, kusuru, ihmali, kastı olup olmadığı araştırılıyor.



HER AYRINTI İNCELENECEK


HSYK müfettişlerinin yürüttüğü çalışmada, hakimlerin FETÖ bağlantısından Öksüz'ün üzerinde çıkan GPS cihazına, Öksüz'ün adliye ve havalimanındaki görüntülerinden jandarma ve polis ekiplerinin Öksüz hakkındaki tutanaklarına kadar her ayrıntı ele alınıyor. Öksüz'ün üzerinde bulunan GPS cihazının niteliği de müfettişlerce inceleniyor. Müfettişlerin raporu tamamlandıktan sonra FETÖ bağlantıları saptanırsa Köksal Çelik ve Çetin Sönmez bu kapsamda ceza alacak. Bağlantı saptanmazsa hakimlere disiplin cezası verilebilecek. Bu arada, HSYK ihbarı üzerine, Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili emniyet ve jandarmaya yönelik başlatılan soruşturma da sürüyor. Olaya karışan polis ve jandarma ekiplerinin de FETÖ ile bağlantıları inceleniyor.



SADECE 21 DAKİKA


Darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı Akıncı Üssü'nde, Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in de aralarında bulunduğu 100 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında FETÖ'nün 'hava kuvvetleri imamı' Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adil Öksüz de bulunuyordu. Şüpheli 99 asker tutuklanırken, Öksüz, savcılık sorgusunun ardından tutuklanması istemiyle karşısına çıktığı hakim Köksal Çelik tarafından serbest bırakıldı. Sulh Ceza Hakimi Çelik, Öksüz'ü, 'yurtdışı yasağı' kararı vererek, adli kontrolle serbest bıraktı. Soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz'ın karara itirazı ise Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez tarafından 'tutuklamaya yönelik delil olmadığı' gerekçesiyle reddedildi. Böylelikle, 21 dakika Sincan Adliyesi'nde kalan Öksüz, serbest bırakılmasının ardından kayıplara karıştı. Skandal kararlara imza atan hakimler Çelik ile Sönmez, haklarındaki soruşturma tamamlanıncaya dek görevden uzaklaştırılmıştı. Öksüz ise savcılık ifadesinde, Akıncı Üssü çevresine tarla bakmak amacıyla geldiğini iddia etmişti.



Özel kelepçe






Darbe girişimi süresince Hava Kuvvetleri'ndeki FETÖ'cü subaylara emir veren 'imam' Adil Öksüz, gözaltına alındığı ilk anlarda da diğer teröristlerden farklı bir muameleye tabi tutulmuş, darbecilerin hemen hepsinin elleri arkadan kelepçelenirken, Öksüz'ün ellerinin önden kelepçelendiği görülmüştü.


#FETÖ
#Adil Öksüz
#HSYK
#Darbe girişimi
8 yıl önce