|

Denizli'de 4 şidetinde deprem! -Son depremler tablosu

Denizli'de deprem meydana geldi. Alınan son bilgilere göre, Denizli'de merkez üssü Pamukkale Yeniköy olan 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği kaydedildi. Türkiye'de meydana gelen son depremler tablosunu ve Denizli'deki depremlerden son gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.

Yeni Şafak
21:35 - 27/09/2016 Salı
Güncelleme: 18:46 - 27/09/2016 Salı
Diğer
Denizli'de deprem

paniği yaşanıyor. Son depremler listesine göre, Denizli'nin Pamukkale ileçsinde 4. büyüklüğünde deprem oldu. Merkez üssü Yeniköy olan deprem saat 21.11'de yerin 5 kilometre altında meydana geldi. Yüzeye yakın olması nedeni ile deprem vatandaşlar tarafından daha fazla hissedildi. Çevre bölgelerden de hissedilen depremin ardından saat 21.21'de 2,5 şiddetinde artçı bir deprem daha oldu. Denizli'de meydana gelen depremlerin tüm detaylarını ve son depremler tablosunu haberimizden inceleyebilirsiniz.



için tıklayınız



Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) sisteminden edinilen bilgilere göre, Denizli'de saat 21.11'de 4.1 büyüklüğünde, saat 21.21'de ise 2,5 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldiği görülüyor.



Deprem kırık türleri


Üç çeşit kırık tipi bulunmaktadır. Bunlar; Eğim atımlı ters kırık, eğim atımlı normal kırık ve doğrultu atımlı kırıklardır. Yeryüzünde pek çok deprem eğim atımlı ve doğrultu atımlı faylardaki kırıklar sonucunda meydana gelmektedir.



Artçı depremler


Ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak şiddet olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.



Deprem fırtınası


Belirli bir bölgede meydana gelen depremler dizisidir. Artçı sarsıntılardan farkı tek bir depreme bağlı olmayışlarıdır. Esas depremden sonra ondan daha yüksek şiddette artçılar meydana gelmezken deprem fırtınalarında bu mümkündür. Deprem fırtınasına örnek olarak 2004 yılında Yellowstone Ulusal Parkında meydana gelen sismik aktiviteleri verebiliriz.



Büyüklüğü ve gerçekleşme sıklığı


Dünyada her yıl yaklaşık 500.000 deprem meydana gelmekte ve bunların 100.000 kadarı hissedilmektedir. Guatemala. Şili, Peru, Endonezya, İran, Pakistan, Portekiz, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan, İtalya, Japonya ve ABD gibi ülkelerde sıklıkla ve küçük şiddetlerde depremler meydana gelmektedir.



Büyük şiddette depremler az sıklıkla gerçekleşir. Örneğin; Kabaca günde 10 kez gerçekleşen depremlerin çoğunun 4 şiddetinde olması 5 şiddetine göre daha olasıdır. Yine örneğin; İngiltere'de her yıl 3.7-4.6 şiddeti arası depremler, 10 yıl içinde 4.7-5.5 şiddetinde depremler görülürken 5.6 ve üstü şiddetteki depremler 100 yılda bir görülebilmektedir. Buna Gutenberg-.richter kuralı denilmiştir.



Yine USGS'ye göre 1900 yılından bu yana yılda ortalama 18 adet 7.0-7.9 şiddetleri arasında deprem meydana gelirken 8.0 ve üstü bir deprem yılda ortalama yalnızca bir kez gerçekleşmektedir.



Yakın tarihte ise 7.0 ve üstü şiddetteki depremlerin sıklığının azaldığı görülmektedir.




#Deprem
#Denizli
#Son depremler
#Pamukkale
8 yıl önce