|

DGS tercihleri nasıl yapılır? DGS tercihleri ile ilgili tüm merak edilenler

DGS tercihleri bugünden itibaren erişime açıldı. ÖSYM tarafından yapılan duyuruyla birlikte DGS tercihleri 19-26 Eylül arasında alınacak. Peki DGS tercihleri nasıl yapılır? İşte tercihlerle ilgili sıkça sorulan sorular.

Yeni Şafak
14:59 - 19/09/2017 Salı
Güncelleme: 15:03 - 19/09/2017 Salı
Diğer
DGS tercihleri adım adım nasıl yapılır?
DGS tercihleri adım adım nasıl yapılır?

DGS tercihlerinin başlamasıyla birlikte öğrenciler merak edilenlerin yanıtlarını arıyor. ÖSYM üzerinden sisteme giriş yaparak DGS tercih işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda ise dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Peki DGS tercihleri nasıl yapılır?

2017-DGS TERCİH İŞLEMLERİ
1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yürütülecektir. Bu metin, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili olarak yerleştirme esaslarını kapsamaktadır. Yerleştirme işleminde bu bilgiler ile birlikte, 2017-DGS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır. Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.


2. TERCİHLERİN ALINMASI

Tercih işlemleri 19-26 Eylül 2017 tarihleri arasında olacaktır. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla elektronik ortamda yapacaklardır. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tablolardan yararlanmaları gerekmektedir.

Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de verilmiştir. Tablo-2 üç bölümden oluşmaktadır. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin tüm bölümlerinin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi açık öğretim lisans programlarına yerleştirme yapılabilmesi için bu programların da tercih listesinde yer alması zorunludur. Adayların, tercihlerini sadece bu tablolarda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir. Tablo-2’nin bölümlerinde mezun olunacak/olunan ön lisans alanı bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersizdir. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, Tablo-1’de yer alan tercih etmek istedikleri lisans programlarının koşul ve açıklamalarını tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır. Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra "Tercih Süresi" içerisinde
internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerde değişiklik /iptal talep eden dilekçeler, Merkezimizce işleme alınmayacaktır.

3. Y E R L E Ş T İ R M E

Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.

4. YERLEŞTİRME SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ VE KAYIT İŞLEMLERİ

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, ÖSYM tarafından elektronik ortamda YÖK’e iletilecektir.

2016-DGS: Dikey Geçiş Sınavı Temel Soru Kitapçığı ve Yanıtları (% 10)

DGS sınavına ilişkin sayısal veriler

DGS: Dikey Geçiş Sınavı ile ilgili merak edilenler

1. 4 yıllık üniversite okuyorum 2. yılını başarıyla tamamladım.2 yıllık diploma aldım ve DGS’ye başvuru yapabilir miyim?

Hayır. Çünkü DGS’ye 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar başvuru yapabilirler.

2. DGS’ye girmek istiyorum ama son sınıf öğrencisiyim, stajımı tamamlayamadığım halde başvuru yapabilir miyim?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

3. Ön lisans okuyorum, sınıfta kaldım. DGS’ye girmeme engel mi?

Hayır engel değildir. Son sınıf öğrencisi veya mezunsanız sınava girebilirsiniz. (Okulu kaç yılda bitirdiğiniz önemli değildir.)

4. PMYO mezunları DGS ile lisans tamamlayabilir mi?

DGS Kılavuzu Tablo 3’ te yer almadığından DGS’ye başvuru yapılamaz.

5. DGS de Sözel Bölümü, Sayısal Bölüme; Sayısal Bölümü de Sözel Bölüme işaretledim. Bu yanlışlığı nasıl düzeltebilirim?

Cevap kâğıtları optik okuyucular tarafından okunmaktadır. Elle müdahale mümkün değildir.

6. DGS’ de örgün işletme bölümüne yerleştim ve kayıt yaptırdım. Aynı sene içerisinde açık öğretim sınavsız lisans tamamlama olarak yine işletme bölümüne kayıt yaptırdım. Şu an bir açık öğretim ve bir de örgün öğretim okuyorum. Okuduğum bölümlerin ikisi de aynı bölüm olduğundan bu durum ileride benim için bir sorun yaratır mı?

Bir aday aynı anda hem örgün öğretim hem açık öğretim okuyabilir.

7. DGS tercihlerinde bir yükseköğretim programlarına yerleştirildim. DGS ek tercihlerinde tercih yapabilir miyim?

DGS Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, DGS’ye girmiş ve DGS merkezî yerleştirme ile hiçbir programa yerleştirilmemiş olmak gerekir.

8. DGS tercihlerinde yerleştirildim fakat gitmeyeceğim. Seneye ÖSYS sınavına girersem puanım düşer mi?

DGS ile ÖSYS farklı sınavlar birbirini etkilemezler.

9. DGS tercih sonuçları neden çok geç sürede açıklanıyor?

ÖSYM yaptığı tüm sınav ve yerleştirme sonuçlarını en kısa zamanda açıklamayı hedeflemektedir. Lütfen ÖSYM (www.osym.gov.tr) adresinden takip ediniz.

10. DGS ek tercih tarihleri ne zaman? Ek tercih işlemleri kesin yapılır mı?

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılır.

11. DGS sınav sonucuma itiraz etmiştim, dilekçemi göndereli uzun zaman olmasına rağmen tarafıma henüz dilekçe cevabım gönderilmedi. Dilekçelere cevap süresi neden bu kadar uzun?

Merkezimize gelen dilekçelere ÖSYM ye evrak giriş tarihlerine göre işlem yapılmaktadır.

12. Geçen yıl DGS ye girdim. Bu yıl paramı yatırdım tekrar başvuru yapacak mıyım?

Evet. Başvuru merkezinden ya da bireysel olarak ÖSYM İnternet sitesi üzerinden yapmanız gerekmektedir.

13. DGS ye bir kez girdim tekrar girebilir miyim? Süre sınırlaması var mı?

Ön lisans diplomanız olduğu sürece sınava girebilirsiniz. Sınırlama yoktur.

14. 5 yıl önce ön lisans programından mezun oldum. Bu yıl hem YGS ye hem DGS ye başvuru yaptım. Puanımda düşme olur mu ya da ikisini birden kullanabilir miyim?

Puanınızda düşme olmaz, kullanabilirsiniz.

15. Mezun olma kriterleri nelerdir? DGS için önemli midir?

Mezun olabilecek durumdaki adayın (mezuniyet bilgileri başvuru sırasında belli olmadığından) notunu, not sistemini, mezuniyet tarihini ve alanını o yıl ilgili meslek yüksekokulundan alınmaktadır. Ön lisans başarı puanı hesaplanabilmesi için bu bilgilerin alınması gerekmektedir.


#DGS
#DGS tercihleri
#2017 DGS tercihleri
7 yıl önce