|

Komisyona itirazlar için 2 mahkeme

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamudan ihraç edilenlerin itirazlarına bakan OHAL Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde ilk kararını vermesi beklenirken, HSK da iki önemli mahkeme kurdu. 19. ve 20. İdare Mahkemeleri, OHAL Komisyonu’nun kararlarına ilişkin itirazlara bakacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:14 - 30/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
19. ve 20. İdare Mahkemeleri, OHAL Komisyonu’nun kararlarına ilişkin itirazlara bakacak.
19. ve 20. İdare Mahkemeleri, OHAL Komisyonu’nun kararlarına ilişkin itirazlara bakacak.

FETÖ’nün darbe girişimi sonrası adli ve idari soruşturmalarla kamudan ihraç edilenlerin itirazlarını değerlendirmek üzere 23 Ocak 2017 tarihli 685 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile olağanüstü hal (OHAL) Komisyonu kuruldu. Komisyon’a başvurular 17 Temmuz’da başlarken, şu ana kadar onaylanan toplam başvuru sayısının 102 bin 500 civarında olduğu öğrenildi. Yapılan başvurularla ilgili birçok dosyada ön incelemeyi tamamlayan Komisyon’un önümüzdeki günlerde dosyaları esastan görüşmeye başlaması ve ilk kararını vermesi bekleniyor.

KHK SIRASINA GÖRE ELE ALACAK

Başvuru dosyalarının, KHK sırasına göre ele alınacağı belirtiliyor. Bu kapsamda, ilk önce 23 Temmuz 2016’da yayımlanan 667 sayılı KHK ile ihraç edilenlerin başvuruları ele alınması bekleniyor. Kamudan ihraç edilenlere yargı yolunu açan OHAL Komisyonu, ön incelemeden geçen başvurucu hakkındaki iddiaları dosya üzerinden inceleyecek. Ancak gerekli gördüğü durumda, ilgili kurumlardan bilgi ve belge talep edebilecek. 7 üyeden oluşan Komisyonun toplantı ve karar yeter sayısı ise 4 olacak. Komisyon, başvurunun reddine ya da kabulüne karar verebilecek.

19. VE 20. İDARE MAHKEMELERİ

Kamu görevinden, meslekten veya görev yaptığı kurumdan çıkarılanlara ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü kararları, Devlet Personel Başkanlığı’na ve ilgili kurumlara bildirilecek. Ardından da ilgili personelin göreve dönüşü sağlanacak. Yapılan düzenlemeyle başvurusu reddedilenler için de kanun yolu getirilmişti. Buna göre, OHAL Komisyonu’nun kararlarına karşı Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından belirlenecek Ankara idare mahkemeleri nezdinde iptal davası açılabilecek. HSK, söz konusu itirazlara bakacak 2 idare mahkemesini kurdu. HSK’nın kararı uyarınca, tüm Türkiye’den yapılan başvurularla ilgili OHAL Komisyonu’nun kararlarına ilişkin itirazlara yeni kurulan Ankara 19. ve 20. İdare Mahkemeleri bakacak.

#Komisyon
#İtiraz
#Mahkeme
6 yıl önce