|

Nefsimizi taşlıyoruz

Hac farizasının en önemli unsurlarından biri olan şeytan taşlamayı, ‘insanın kendi nefsini taşlaması’ olarak nitelendiren ilahiyatçı Abdullah Tırabzon, “İnsan bu esnada kendi nefsini yani şeytani duygularını taşlar. Böylelikle hacdan beklenen manevi gelişimlerin bir aşamasını yaşamış olur” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2017 Pazar
Güncelleme: 02:34 - 27/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Nefsimizi taşlıyoruz
Nefsimizi taşlıyoruz

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Tırabzon, Hac farizasının en önemli unsurlarından biri olan şeytan taşlama ibadetinin inceliklerini Yeni Şafak’a anlattı. Şeytan taşlanırken, insanın kendi nefsini yani şeytani duygularını taşladığını belirten Tırabzon, “Böylelikle hacdan beklenen manevi gelişimlerin bir aşamasını yaşamış olur. Hac ibadeti ömürlük bir ibadet olduğu için bu ibadeti erken yaşta yapanlar nefis terbiyesini yaparak hayatlarının kalan bölümünde Allah’ın razı olacağı bir hayat yaşama imkânını elde etmiş olurlar” dedi.

ERKEN YAŞTA GİDİLMELİ

Hac farizasının en önemli unsurlarından biri olan şeytan taşlamayı, ‘insanın kendi nefsini taşlaması’ olarak nitelendiren İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Tırabzon, “İnsan bu esnada kendi nefsini yani şeytani duygularını taşlar. Böylelikle hacdan beklenen manevi gelişimlerin bir aşamasını yaşamış olur” dedi.

PEYGAMBER EFENDİMİZ
GİBİ VAKFE YAPMALI

Hz. Peygamberimiz'in Veda haccını yaparken, Arafat vakfesini yaptıktan sonra akşam vakti Arafat’tan ayrılmış Müzdelife’ye gelmiş ve geceyi orada dinlenerek geçirdiğini anlatan Tırabzon, “Kurban Bayramı'nın ilk günü olan zilhicce ayının onuncu günü sabah namazını da Müzdelife’de kılarak buradaki vakfesini de yaptıktan sonra, güneş doğmadan hareket ederek, Mina bölgesine sabahın ilk saatlerinde şeytan taşlama ibadetini yapmak için intikal etmiştir. Dolayısı ile bu ibadeti bu şekilde yapmak en sağlıklısıdır” diye konuştu.

NOHUT İLE FINDIK BÜYÜKLÜĞÜ

Şeytan taşlama ibadetinin Kurban bayramının ilk günü olan zilhicce ayının onuncu günü gerçekleştiğini vurgulayan Tırabzon, “Önce sadece akabe cemresi taşlanarak yani büyük şeytan yedi adet nohut ile fındık büyüklüğü arasındaki küçük taşlar ile taşlanarak bu ibadet yapılır. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) Mina’ya geldiğinde ilk iş olarak akabe cemresini taşlamıştır, yani büyük şeytana yedi taş atarak bu ibadeti yapmıştır. Şeytan taşlama ibadetinin sünnet olan vakti, sabah güneş doğduktan sonra öğleye kadar olan vakittir. Ancak günümüzdeki bu muazzam kalabalığı dikkate aldığımızda aynı günün akşamına kadar bu ibadetin yapılacağını söylemek mümkündür” şeklinde konuştu. 


TDV’nin hedefi 275 bin hisse

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), kurban bayramında 275 bin hisse ile dünyanın dört bir yanındaki yoksulların sofralarına et götürmeyi planlıyor. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, “Bu Kurban Bayramı’nda hedefimiz 275 bin hisse. Bu kapsamda gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Kurbanlarımızı 135 ülkede 400 farklı bölgede kesmeyi planlıyoruz” dedi. Kurban kesimi sırasında en fazla desteği gönüllülerden aldıklarını aktaran Tutkun, kurban kesimi için bu yıl yurt dışına yaklaşık 350 gönüllünün gideceğini bildirdi. Gönüllülere gittikleri yerlerde 6 bin civarında da yerel halktan destek sağlanacağını aktaran Tutkun, bu yıl yurt dışı kurban fiyatını 600, yurt içi kurban fiyatını ise 850 lira olarak belirlediklerini anımsattı.

#Hac
#İbadet
#Abdullah Tırabzon
7 yıl önce