|

Yüzde 7 büyürsek kimse şaşırmasın

Teknoloji ve sosyal medyanın kötü kullanılmasının insanlık için büyük sorun haline geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beytullah’ta, Mescid-i Nebevi’de dahi insanlar, ibadet ve tefekkürle meşgul olmak yerine telefonlarıyla vakit geçiriyor. Hayatımızı kolaylaştırması gereken teknoloji maalesef giderek bizi hayattan koparıyor” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2017 Salı
Güncelleme: 05:22 - 28/11/2017 Salı
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023’e kadar 65 yeni organize sanayi bölgesiyle 1 milyon ilave istihdam hedeflediklerini, Türkiye’nin büyüme grafiğinin de sürekli yükseldiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023’e kadar 65 yeni organize sanayi bölgesiyle 1 milyon ilave istihdam hedeflediklerini, Türkiye’nin büyüme grafiğinin de sürekli yükseldiğini söyledi.

Ankara Ticaret Odası tarafından ATO Congresium’da düzenlenen “Ankara’nın En’leri Ödül Töreni”ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, döviz kurlarındaki hareketliliğin suni olduğunu belirtti. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Güçlü ekonomi güçlü devlettir. Ekonomisi güçlü olmayan bir devletin altyapı yatırımları da diğer hizmetleri de milleti memnun edecek düzeyde olamaz. Böyle bir devletin güçlü bir ordu kurabilmesi ise hiç mümkün değildir. Peki ekonomi nasıl güçlü olacak? Bunda elbette devletin izlediği politikaların rolu çok büyüktür. Siyaset her alanda olduğu gibi ekonomi konusunda da çok belirleyici ama ekonomi asıl gücünü milletten alır.

ŞU ANDA DAHA GÜÇLÜYÜZ

Maalesef yakın geçmişimizi çok çabuk unutuyoruz. Bugün ‘döviz üç kuruş yükseldi, akaryakıt iki kuruş arttı, enflasyon yarım puan fazla çıktı’ diye karalar bağlayanlar, ancak 15-20 yıl öncesinin Türkiye’sini bilmeyenler olabilir. Ülkemiz ekonomisinin bir gecede yerle yeksan olduğu, dövizin öyle 3-5 kuruş değil, 5-10 kat artığı günlerden biz buralara geldik. Şimdi konuşuyorlar, ‘kur şöyle arttı, kur böyle baskı yaptı, kur bilmem nereden gidiyor, nereye geliyor...’ Bütün bunları konuşuyorsunuz da bir doların 7 bin 500 liralara çıktığı günleri niye konuşmuyorsunuz? Buralardan işi nerelere çektik, geldik. Şu anda biz güçlüyüz. Döviz kurlarında son günlerde görülen suni şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum.

KİMSEYİ ŞAŞIRTMAYACAK

Türkiye 2003-2016 arasında ortalama yüzde 5,7 büyüdü. Herkesin adeta ‘öldük, bittik, tükendik’ havasıyla baktığı 2016 yılında dahi yüzde 3,2 oranında bir büyüme elde ettik. Bu yıl ilk iki çeyrekte yüzde 5,2’yi yakaladık. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte çok daha büyük oranlar bekliyoruz. 2017 büyümesinin yüzde 6’dan fazla, muhtemelen yüzde 7 civarı olması kimseyi şaşırtmayacaktır.

HEDEF 1 TRİLYON DOLAR

Yatırımlarda bu yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 20’nin üzerinde bir artış elde ettik. Ve sanıyorum yıl bittiğinde tüm zamanların rekorunu kırmış olacağız.

Türkiye’nin toplam milli geliri göreve geldiğimizde 236 milyar dolardı. Bunu şu anda 853 milyar dolara çıkardık, az bir gayretle 1 trilyon dolara ulaşabiliriz. Hedefimiz bu. Türkiye, milli gelire göre dünyanın 17’nci, satın alma paritesiyle hesaplandığında ise dünyanın 13’üncü büyük ekonomisine sahip. Hedefimiz 10 büyük ekonomi arasına girmek. Türkiye böyle yürüyor. Bunun için mevcut durumumuzu ikiye katlamamız yeterli olacak.

  • Eyvallah etmeyiz
  • Erdoğan, “4-5 yıldır maruz kaldığımız onca saldırıya, ayağımıza takılan onca çelmeye, kurulan onca tuzağa, yapılan onca ihanete rağmen hala dimdik ayakta bir Türkiye ve Türkiye ekonomisi vardır. Milletimiz, şartlar ne olursa olsun, devletine de ekonomisine de sahip çıkmıştır” ifadelerini kullandı. Milletin, 15 Temmuz’daki gibi, terörle mücadelede olduğu gibi gerektiğinde vücudunu ülkesine siper ettiğine vurgu yapan Erdoğan, “Geçmişte 3-5 milyar dolarlık spekülasyonlarla Türk ekonomisini esir alanlar, şimdi bunların 10 katı 20 katı saldırılarla yine netice elde edemiyorlar. Çünkü artık eski Türkiye yok. Ne terör örgütleriyle dize getiriliriz ne silah gibi kullanılan ekonomik şantajlara boyun eğeriz ne kirli operasyonlara eyvallah ederiz. Tarih boyunca bu millete kefen biçenin sonu hep hüsran olmuştur, şimdi de öyle olacak” dedi.
  • Bunların yaptığı zihni bağımlılık
  • Erdoğan, “Bugün nükleer başlıkları veya nükleer silahları yasaklama anlayışını savunan zihniyetlere baktığınız zaman bakıyorsunuz bir tanesinde 15 bin 16 bin nükleer başlık var. Bir diğerinde 12 bin 500 nükleer başlık var. Sayı felaket. İstediğin anda istediğin yerde bunu kullanma hakkına sen sahip olacaksın. Ama öbür tarafta diğerlerine diyeceksin, ‘Sen yapamazsın.’ Hemen parmak sallamaya başlıyorlar. İşte sıkıntı burada. Bu da bir bağımlılık. Bunu da dikkatle değerlendirmek lazım. Bu da bir zihni bağımlılıktır” dedi.
Teknofobik insanlar değiliz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’ndeki konuşmasında da, “Dünyamız, bir telefon markasının yeni modeli için saatlerce sıra bekleyen insanlar kadar, teknolojisiz bir hayat kurmaya çalışan bireylerin de dünyasıdır. Bize göre asıl mesele, teknolojiyi nasıl anladığımız onu hayatımızın neresine yerleştireceğinizdir. Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmamasıdır. Bize göre asıl mesele teknolojiyi nasıl anladığınız ve onu hayatınızın neresine yerleştirdiğinizdir. Biz modern tabirle teknofobik insanlar değiliz. Biz bilimsel gelişmelerin niçin kullanıldığına bakarız” dedi.

Erdoğan, dost meclislerindeki gönül sohbetlerinin yerini artık sosyal medya tartışmalarının aldığını belirterek, “Mekke’de Beytullah’da, Medine’de Mescid-i Nebevi’de dahi insanlar, ibadet, kıraat ve tefekkürle meşgul olmak yerine telefonlarıyla vakit geçiriyorlar. Hayatımızı kolaylaştırması gereken teknoloji maalesef giderek bizi hayattan koparıyor. Bu kötü gidişi elbette eli kolu bağlı bir şekilde izleyemeyiz. Harekete geçmediğimiz her gün sıkıntı da büyüyecektir. Sadece bugünümüz değil asıl istikbalimiz tehdit altındadır. Tehlike tıpkı daldan kopan çığ gibi üzerimize doğru gelmektedir” diye konuştu.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Türkiye
#Ekonomi
6 yıl önce