|

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı? fetvası

Diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusu Ramazan ayının başlamasıyla oruç tutanlar tarafından büyük merak konusu oluyor. Oruç ayının başlamasıyla bazı fetvalar sıkça soruluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oruçla ilgili fetvaları haberimizde sizlere sunuyoruz. Peki Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
14:45 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 14:47 - 28/05/2017 Pazar
Diğer
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı? İşte ayrıntılar...
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı? İşte ayrıntılar...

Diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusunun merak edilen fetvalar arasında yer alıyor. Oruç tutan vatandaşlar, oruçla ilgili çok sayıda fetvayı merak ediyor. Peki Diyanet İşleri Başkanlığının fetvasına göre, diş fırçalarmak orucu bozar mı? İşte ayrıntılar...

İmsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmanın bir amacı olmalı ve bu iş bilinçli olarak yapılmalıdır. Bu amaç ve bilinç, orucun Allah rızâsı için tutuluyor olmasıdır ki kısaca "niyet" tabiri ile anlatılır. Bu amaç ve bilinç olmadığı zaman, meselâ imkân bulamadığı için veya perhiz, rejim, zindelik gibi başka amaçlar için bu üç şeyden (yeme, içme, cinsel ilişki) uzak durmak oruç olarak değer kazanmaz. Oruç, Peygamberimiz’in hicretinden bir buçuk sene sonra şâban ayının onuncu günü farz kılınmış olup, İslâm'ın beş şartından biridir. Peygamberimiz bu hususu "İslâm beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka Tanrı olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna tanıklık etmek; namaz kılmak, zekât vermek, ramazan orucunu tutmak ve gücü yetenler için Beytullah'ı ziyaret etmektir (hac)" diyerek bildirmiştir (Buhârî, “Îmân”, 34, 40; “İlim”, 25; Müslim, “Îmân”, 8).

Ramazan ayının başlamasıyla bazı fetvalar sıkça soruluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oruçla ilgili fetvaları haberimizde sizlere sunuyoruz.

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

Orucun farz kılındığını bildiren âyetler de şunlardır:

"Ey iman edenler! Sizden öncekilere olduğu gibi, size de oruç tutma yükümlülüğü getirilmiştir; bu sayede kendinizi koruyacaksınız. Oruç sayılı günlerdedir. İçinizden hasta veya yolculukta olanlar başka günlerde tutabilirler; hasta veya yolcu olmadığı halde oruç tutmakta zorlananlar ise bir fakir doyumluğu fidye vermelidir. Daha fazlasını veren, kendine daha fazla iyilik etmiş olur; fakat yine de, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır" (el-Bakara 2/183-184).

Toplumsal hayatta huzursuzluklara yol açan taşkınlıklar, büyük ölçüde insanın hayvanî yönünü tatmin eden maddî zevklere düşkünlükten kaynaklanır. Maddî zevk deyince de akla, yeme içme ve cinsel ilişki gibi zevkler gelir. İşte oruç, insanı maddî zevk ve şehvetler peşinde koşturan, dolayısıyla da, Allah'ın haklarına riayet edemediği için kendisine zulmetmesine, insanların haklarına riayet edemediği için onlara zulmetmesine sebep olan nefs-i emmâreyi teskin etmenin de bir ilâcı, aşırılıkları törpülemenin bir çaresidir. Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sı- kıntılarını giderme yönünde çaba sarfetmeye de vesile olur. "Tok, açın halinden anlamaz" atasözü de bunu ifade eder. Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır. "Namaz ve sabırla yardım isteyin" (el-Bakara 2/153) ve "Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam verilir" (ez-Zümer 39/10) gibi âyetler, "Oruç sabrın yarısıdır" (Tirmizî, “Da‘avât”, 86) diyen ve orucun Allah için olup mükafâtını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yüksekliğini anlatır.

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalanır mı? sorularının yanıtı haberimizde sizlerle paylaştık.

#Oruç
#Ramazan
#Ramazan orucu
#Diş fırçalamak
#Diyanet İşleri Başkanlığı
7 yıl önce