|

Vücudunuz bayram etsin

Bayram sofralarında birbirinden cazip ikramlarla karşılaşınca uzun süre aç kalmanın acısını çıkartırcasına yiyecekler büyük bir iştahla tüketilebiliyor. Özellikle tatil süresinin uzun olması ile baştan çıkartıcı tatlılar, tuzlular yaz döneminde kurtulmak istenilen kiloların katlanarak artmasına yol açabiliyor.

Yeni Şafak
15:30 - 3/07/2016 Pazar
Güncelleme: 15:43 - 3/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

Bu nedenle Ramazan Bayramı'nızı ağız tadıyla ve formunuza dikkate ederek hatta kilo bile vererek geçirebilmenizi sağlayacak önerileri spor eğitmeni Doruk Tekin anlattı:



1-Misafiri bol olanlardansanız bir saatte sadece bir dakika, yani 60 saniyede bir yerinizden kalkarak nabzınızı artıracak eylemlerde bulunabilirsiniz. Bunlar dinamik stretching tarzı hareketler, çömelip kalkmalar, parmak ucunda yükselmeler, olduğunuz yerde koşar gibi hızlı diz çekmeler, kolları ve bacakları yanlara açarak hafif sıçramalar ya da merdiven inip çıkmalar şeklinde yapılabilir.



2-Yağ yakımını arttıran sporları yapmakta fayda var. Mesela fitness, masa tenisi, dans, basketbol, yüzme yağ yakımınıza yardımcı olacaktır.



3-Bayram sofraları ile spor arasındaki saatleri ayarlamanız da önemlidir. Yemekten en az 2 saat sonra egzersiz yapmalısınız. Bu süre sindirimin tamamlanması için gereklidir. Çünkü sindirim sırasında kan, sindirimin gerçekleştiği yerlere toplanmakta ve egzersiz sırasında size gerekli olan yeteri kadar kan akımını kaslara doğru aktaramamaktadır.



4-Egzersiz öncesi yeteri kadar C vitamini alanların daha fazla yağ yakabildikleri düşünülerek bayram sofranızda bol bol domates, portakal, çilek, yeşilbiber de yemelisiniz.



5-Egzersiz sonrası ise fazla yemek eğilimini engellemek için kaslarda harcanan glikoz yerine konmalıdır. Bu nedenle egzersiz sonrası yarım saat içinde kompleks karbonhidrat, yağsız ama kaliteli protein ve potasyum içeren öğünler tüketilebilirsiniz.



6-Bayramda misafir ziyaretlerine giderken gün içinde yürüdüğünüz mesafeleri hızlı yürüyerek, asansör yerine merdivenleri kullanmak yapacağınız nabız artırma yollarından birisi olacaktır.



7-Yiyecek tüketirken her zaman kalorisi yüksek besinlerin yerine mutlaka daha az kalorili bir alternatifi mutlaka vardır. Önce iştahınızı kabartan yiyecek her neyse onun yerine hangi yiyeceği koyabilirim deyin ve uygulayın.



8-Yemeklerden önce 1 bardak su içilmeli, yemekte salata ve sebze öncelikli tercih etmeniz önemli.



9-Bu bayramın en göze batan yiyecekleri tatlılar. Çok canınız istediğinde hakkınızı sütlü tatlılardan yana kullanmanız daha az kalori almanızı sağlayacaktır.


#Ramazan Bayramı
#Egzersiz
#Yağ yakımı
#Diyet
#Kilo
#Doruk Tekin
8 yıl önce