|

Dönüşüm şart endişe yersiz

Kentsel Dönüşüm''de en büyük eşik müteahhit ile vatandaşın anlaşması olarak gösteriliyor. Bazı vatandaşların istekleri müteahhitleri adeta çıldırtıyor. Bodrum katı sahibi olmasına rağmen deniz manzaralı daire talep edenlerden ''hem oturayım hem dönüşsün'' diyenlere kadar birçok istek müteahhitleri zor durumda bırakıyor.

Kübra Sönmezışık
00:00 - 30/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:12 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Dönüşüm şart endişe yersiz
Dönüşüm şart endişe yersiz

Kentsel dönüşümde en önemli eşik depreme dayanıksız binaların yıkılarak yerine modern binaların inşa edilmesi olarak gösteriliyor. Devlet, TOKİ, Emlak Konut eliyle yeni yaşam merkezleri üreterek eskimiş ve dayanıksız binaları dönüştürüyor. Hükümet dönüşümün daha hızlı gerçekleşmesi için birçok teşviği yasalaştırdı. Kira yardımı bu konuda atılmış en büyük adımlardan biri oldu. Belediyeler ise vatandaşı teşvik edecek bir çok çalışmayı yürütüyor. Yerel yönetimler tek tek bina bazında dönüşümü teşvik etmek için adeta vatandaşın önüne kırmız halı seriyor. Tüm bu adımların yanında yerinden dönüşümde bazı sorunlar yaşanıyor. Vatandaşın kafasındaki bazı sorular kentsel dönüşümün önünde hala bir engel oluşturuyor.

''EVİMDEN OLUR MUYUM?'' ENDİŞESİ

Konut sahiplerinin müteahhit korkusu, ''acaba evimden olur muyum!'' düşünceleri en temel sorunlar. Bunun yanında birçok değişik istekler ise müteahitleri adeta çileden çıkartıyor.

''Hem evimde kalayım hem de yenilensin olur mu?'' diyenler, 45 metrekarelik evinin yerine 8 daire isteyenler, bodrum katı için boğaz manzaralı kat isteyenler dönüşümü bazı bölgelerde adeta yerinde saydırmasına neden oluyor. Bazı müteahitler konut sahipleri için ikna toplantıları düzenliyor hatta bu konuda bazı promosyanlara bile gidiyor. Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya''ya göre kentsel dönüşümün önünde sorunlar var. Çatalkaya dönüşümde vatandaşların ekstradan para ödemek istememesinin en önemli faktör olduğunu ifade ediyor.

İSTANBUL DÖNÜŞÜMÜN LOKOMOTİF ŞEHRİ

İstanbul Kentsel dönüşümde Türkiye''nin lokomatif kenti. Başakşehir Arnavutköy Avcılar üçgeni içinde şehre uzak 2 milyonluk şehir projesi hayata geçiriliyor. Proje ile İstanbul''un konut iskeleti değişecek. 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri çevresinde yeni ve modern kentler oluşacak. Yüksek Mimar Cemil Coşkun Budak dönüşüm sürecinde İstanbul''da üç merkezli bir şehir planının olacakğını söylüyor. Budak ''Merkezlerdeki nüfus yükünü azaltan şehir merkezleri kurulacak'' diye konuştu.

İstanbul''un iskeleti değişiyor

İstanbul için ''2 milyonluk şehir kurulacak'' açıklamasının ardından gözler kentin dışına inşa edilecek merkezlere çevrildi. Başakşehir ve Arnavutköy''den Avcılar''a kadar uzayacak bölgede Türkiye''nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri başlatıldı. Kayaşehirde onbinlerce konut inşa edildi. Şehir adeta Avrupa yakasında ikinci bir yerleşim merkezi haline geldi. 3. Havalima ve 3. Köprü''nün güzergahında yeralan bölgeye Kanal İstanbul''unda yakın olarak inşa edilmesi planlanıyor.

Kırmızı halı bile serdik!

İstanbul''un ilçe belediyeli risk alanı ilan edilen bölgelerde kentsel döşüme başladı.Yerel yönetimler dönüşüme büyük destek veriyor. Vatandaşa adeta kırmız halı seren yerel yönetimler kentsel dönüşüm için teşvik çalışmaları da yürütüyor. Riskli alanlar içerisinde yürütülen çalışmalar kapsamında yaklaşık olarak 1400 adet bina yıkıldığı belirtiliyor. Bu alanların bir kısmında inşaat faaliyetlerine başlatıldı.

Evimi verdim 8 daire aldım

Esenler''de arsası ve daireleri bulunan Halil İbrahim Gülener kentsel dönüşüm çalışmaları için tapusunu belediyeye teslim etti. Evinin kentsel dönüşüme alınmasından memnun olan Gülener şunları söyledi ''450 metrekare arsam ve içinde dairelerim vardı. Belediye de bize teklif sundu. 170 bin TL borçla kabul ettim. Bize 10 sene ödeme kolaylığı sağladılar''

Geri dönmek istemiyorum

9 yıl Tarlabaşı''nda kiracı olarak oturan Nedim Demirel Kayaşehir''e taşınan 154 aileden biri. Kayaşehir''den memnun olduğunu söyleyen Demirel, ''76 bin tl sözleşme yaptık. Üç senedir ödüyorum, 6 bin lira peşin vermiştim. Ödemede zorluklar yaşadım ancak memnunum.'' dedi


10 yıl önce