|

Doğu Kudüs neresi? Filistin'in başkenti Doğu Kudüs nerede?

Doğu Kudüs neresi, nerede? sorularının yanıtı haberimizde. Bugün İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Doğu Kudüs'ü Filistin Başkenti olarak ilan etti. Peki Doğu Kudüs neresi, Başkent Doğu Kudüs Filistin'in neresinde? İşte

Yeni Şafak
16:54 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 17:06 - 13/12/2017 Çarşamba
Diğer
Doğu Kudüs neresi, nerede? sorularının yanıtı haberimizde.
Doğu Kudüs neresi, nerede? sorularının yanıtı haberimizde.

ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararına tepki gösteren İslam ülkelerinin liderleri bugün İstanbul’da bir araya geldi. Zirveden ise tarihi bir karar çıktı. İİT, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdı.

Peki Doğu Kudüs tam olarak nerede? Geçmişinde neler var? İşgalci İsrail'in zulmü ne zamandır devam ediyor? Yakından bakalım.

DOĞU KUDÜS NEREDE?

Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin'in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs'ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.



Doğu Kudüs'ü ilk İngilizler işgal etti

Doğu Kudüs; 1917’de Osmanlı hakimiyetinden çıktığından beri zor günler yaşıyor. İngiliz manda yönetiminin bir asır önce şehri işgal etmesi, Filistinliler için de bir nevi sürgün ve savaşların başlangıcı oldu. İsrail'in 1948'de şehrin batısını ele geçirdi.

Elli yıldır işgalci İsrail'in zulmü altında

Yarım asırlık işgalin en yakıcı şekilde hissedildiği yer ise Doğu Kudüs. İsrail, 50 yıl önce bugün Doğu Kudüs'ü işgal ederek bitmeyen bir kavganın da fitilini ateşlemiş oldu. Doğu Kudüs’ü işgal ettiği 7 Haziran 1967’den bu yana Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerini sürdürüyor.

#Kudüs
#Doğu Kudüs
#Doğu Kudüs nerede
#Doğu Kudüs neresi
6 yıl önce
default-profile-img