|

Dolar fiyatında son durum - Dolar düştü mü? İşte yanıtı

Dolar fiyatındaki son durumu haberimizden görebilirsiniz. Son haftalarda önemli derecede yükseliş gösteren ABD Doları'nın son iki gündür düşüşe geçmesiyle vatandaşlar da fiyatları merak eder oldu. Bugün piyasalardan edinilen son bilgilere göre, dolar fiyatı 3,40 liranın aşağısına indi. İşte tüm detaylar.

Yeni Şafak
18:06 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:17 - 7/12/2016 Çarşamba
AA

Dolar/TL 3,40'ın altına gerilerken, TL'nin bugün gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki değer kazancı yüzde 2'lere ulaştı.



Geçen hafta cuma günü küresel piyasalarda artan volatilite ve dolara olan talebin etkisiyle 3,5923 ile tüm zamanların zirvesini gören dolar/TL, Türk lirasına destek kampanyası ve dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun ardından hızlı bir şekilde düşüşe geçti.



Bugün dolar/TL yüzde 1,4 azalışla 3,3961 seviyesine kadar gerilerken, saat 18.00 itibarıyla yüzde avro/TL yüzde 1,1 düşüşle 3,6535 seviyesinden, sterlin/TL ise yüzde 2,01 azalışla 4,2810'dan alıcı buluyor.



Analistler,TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla daha iyi performans gösterdiğine dikkati çekerek, teknik açıdan dolar/TL'de 3,40 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda 3,30 seviyesinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor.



TL'ye dönüş çağrılarının da etkisiyle TL'deki değerlenme eğilimi bugün de devam etti, piyasalar EKK ve ECB'yi bekliyor


Dolar/TL'de başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasilerin "TL'ye dön" çağrısının da etkisiyle başlayan düşüş trendi ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gerileme ve gelişmekte olan piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle bugün de devam etti.



Piyasada gözler yarın açıklanacak olan EKK ile ECB kararlarında olacak.



TL'de dün dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazancı görülürken, bugünkü değerlenme de yüzde 1'i aşarak dolar/TL 3.4056'ya kadar geriledi. Böylece TL'nin 2 Aralık Cuma günkü kapanışla göre dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 3.7'ye ulaştı.



DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, bu sabahki notunda TL'de dün başlayan değerlenmenin nedenleri olarak TL'nin çok fazla zayıflaması ve son dönemde açılan kısa pozisyonların kapanmasını sayarken, "Diğer taraftan hanehalkı ve şirketlere yapılan 'döviz bozdurun' çağrısı ile uzun aradan sonra ilk kez döviz satımı ve TL talebi geldi. EKK toplantısı kararları içinde radikal manada somut önerilerin olabileceği beklentisi de bu hareketin arkasında anlamlı bir yer tuttu" dedi.



Son olarak Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na ait 262.7 milyon dolar ve 31.3 milyon euronun bugün itibarıyla TL'ye çevrildiği duyuruldu. Geçen hafta Borsa İstanbul tüm nakdi varlıklarını TL'ye çevirme kararı almıştı.



Başka bir bankacı ise bugün de kurda dünkü düşüş eğilimin devam ettiğini, ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüş ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu havanın da etkili olduğunu söyledi.



Piyasalar bir yandan da yarınki ECB'nin toplantısını bekliyor. Perşembe günü açıklanacak para politikası kararında bir süredir ekonomiyi desteklemek için yaptığı tahvil alımları sonucu piyasada oluşan tahvil darlığını hafifletecek önlemler açıklamasının yanı sıra şu anda Mart 2017 olan tahvil alım programının sona erme tarihini ötelemesi bekleniyor.



Bu sabah saat 0857'de 3.4500/3.4524 seviyesinde olan dolar/TL, 3.4080'e kadar geriledikten sonra saat 1650'de 3.4178/3.4190 seviyesinde.



Bu sabah 3.5740/3.5768 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.5432/3.5442, 3.6981/3.7011 seviyesindeki euro/TL ise 3.6682/3.6695 seviyesinde.



Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 11.30, valörde son işlemde yüzde 11.15 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 11.14, valörde son işlemde yüzde 11.09 seviyesindeydi.



Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.90, valörde son işlemde yüzde 10.82 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 10.66 seviyesindeydi.



EKK BEKLENİYOR


EKK geçen hafta Cuma günkü toplantısında bankacılık, reel sektör ve iş piyasasına dönük bazı tedbirler almayı kararlaştırılırken, tedbirlerin Perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, dünkü açıklamasında kararların reel sektör, istihdam, bankacılık ve finans ile dış finansman boyutunu ilgilendirdiğini, kararların arasında kısa ve orta vadeli düzenlemeler bulunduğunu ve kısa vadede hayata geçeceklerini söyledi.



Yurtdışı piyasalardaki hareketlerin yanı sıra yurtiçinde son dönemde yüksek faiz karşıtı açıklamalar, başkanlık sistemine yönelik gelişmeler, güvenlik endişeleri gibi unsurlar TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuş ve kur Cuma günü 3.60 ile tarihi zirvesini görmüştü.



TL'deki sert değer kaybını durdurmak üzere ise hükümet harekete geçti.



Öte yandan Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, dün 2017 Yılı Para ve Kur Politikası'nı açıkladığı basın toplantısında TL'deki değer kaybına ilişkin alınan tedbirlerde yüksek frekanslı bir adım döngüsü içinde olmadıklarını temkinli bir yaklaşım sergilediklerini belirtti.



Çetinkaya, kur kaynaklı enflasyon etkisinin iç talep ve iktisadi faaliyetin seyrine bağlı olacağını belirterek, fiyat istikrarı, fiyatlama davranışlarının, beklentilerin kalıcı bozulması halinde tüm politika araçlarının kullanılacağını vurguladı.






#Piyasalar
#Dolar
#Dolar fiyatı
#Döviz kurları
#Dolar düştü mü
7 yıl önce