|

10 bini buldu

Musul'dan göç edenlerin sayısı 11 günde 10 bine ulaştı. Belki de aylar sürecek operasyon, en kötü senaryoya göre 1 milyonluk göçle sonuçlanacak

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:15 - 26/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Musul Harekâtı'nın başlamasının üzerinden 11 gün geçti. Bu süre zarfında kent çevresinden göç eden sivil sayısı 10 bine ulaştı. Sadece dün bini aşkın kişi, bulabildikleri araçlarla daha güvenli bölgelere taşınırken, operasyonun uzamasıyla birlikte sığınmacı sayısının çok daha fazla artması öngörülüyor. BM yetkilileri Musullu sivillerin güvenli alanlara taşınmasına yönelik henüz net bir senaryo ortaya koyamazken, Türkiye'den AFAD başkanı ve yardım ekibi haftasonu Erbil'e gelerek sivillerin tahliyesine yönelik senaryoları doğrudan sahada masaya yatırdı. Musul'da en kötü senaryoya göre 1 milyon kişi savaş nedeniyle evini terk edecek. Bölge kaynakları, olası insani krize en hazırlıklı ülkenin Türkiye olduğunu dile getiriyor.



SON KALE AYLAR SÜREBİLİR


Sığınmacıları Irak topraklarında karşılamak için hummalı bir çalışma yürütülürken, Musul'un DAEŞ'ten kurtarılmasına yönelik operasyonun haftalar, belki de aylar sürebileceği belirtiliyor. Iraklı askerler, Peşmerge güçleri, Sünni gönüllüler ve Tahran-Bağdat destekli Şii milislerin yeraldığı 30 bini aşkın silahlı güç, Musul'a birçok yönden baskı uyguluyor. DAEŞ'i Irak'ta kalan son kalesinden çıkarmak için yürütülen operasyon, kente 9 kilometre uzaklıktaki Musul Vadisi'ne ulaştı. Akşam saatlerinde sözkonusu bölgeden Musul'un ışıkları görülebiliyor. Öte yandan Iraklı yetkililer, Musul'a 35 kilometre uzaklıktaki Nasır köyünde başlarından vurularak öldürülmüş 70 sivile ait ceset bulduklarını belirtti. Ölümlerden kimin sorumlu olduğu henüz netleşmiş değil.



#Musul Harekâtı
#Erbil
#Mülteciler
7 yıl önce