|

20 anlaşma imzaladılar

Rusya'nın Ukrayna müdahalesi nedeniyle yalnız kalmasının ardından Hindistan'la imzaladığı 20 anlaşmayla, geçmişe dayanan ilişkisini yeniden alevlendirmeye çalıştığı belirtiliyor. Rusya stratejik ilişkisini yenilerken, Hindistan pragmatik dış politikasını sürdürüyor.

23:17 - 11/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:19 - 11/12/2014 Perşembe
AA
.
.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "tarihi" olarak yorumlanan Hindistan ziyareti sırasında iki ülke arasında savunma, nükleer enerji ve petrol arama gibi alanlarda 20 anlaşma imzalandı.


Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Mayıs ayında görevine başlamasından bu yana, pragmatizm çerçevesinde ülkesinin dış politikasını yeniden şekillendirmek üzere 9 ülkeye ziyaret gerçekleştirdi.


Modi'ye eleştirileriyle tanınan analist Mustafa Khan, "Modi, Rusya ile imzaladığı anlaşmalarla, dış politika izleyicilerini zekasıyla alt etti" diye konuştu. Rusya ile gelişen stratejik bağları olumlu karşılayan Khan, "Rus lideri ağırlayan Modi, uzun bir geçmişe sahip olduğu güvenilir arkadaşından gelecek yabancı yatırımlar için temeli de attı" dedi.


Khan, "Modi, ABD ve Pakistan ile mesafesini koruyor. Modi'nin selefi, ABD ile Hint-Amerikan ilişkilerinde büyük bir başarı olarak görülen nükleer anlaşma imzalamıştı. Şimdi Modi, Rusya ile bir denge kurmaya çalışıyor" dedi.


Hindistan ve Rusya arasında savunma, nükleer enerji, petrol arama, aşırıcılıkla mücadele gibi alanlarda imzalanan anlaşmalarla ilgili olarak, Khan, "Bu her iki ülke için kazan-kazan durumudur," diye konuştu.


Khan, Rusya'nın en gelişmiş helikopterini Hindistan'da üretmeye karar vermesinin, Modi'nin "Hindistan'da Üret"' kampanyasını destekleyeceğini ifade etti.


Diğer taraftan, gazeteci Harish Nambiar, petrolden nükleer enerjiye kadar geniş bir alanı kapsayan enerji işbirliğinin, Hindistan için riskli olduğunu ifade etti.


Khan, "Rusya'nın sadece Hindistan'da değil, bütün Asya'da enerji kaynaklarını çeşitlendirme konusunda istekli olduğunu" söyledi.


Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcısı Yuriy Ushakov, imza töreni öncesi yaptığı açıklamada, anlaşmaların iki ülkenin global ve bölgesel gündemlerinde karşılıklı işbirliğini kuvvetlendirme isteklerini yansıttığını vurguladı.


Ushakov, Rusya'nın, Hindistan'daki Kudankulam Nükleer Santralinin kurulmasındaki rolüne işaret ederek, "Gelecekte iki ülke bu konuda daha güçlü işbirliğine gidecektir dedi.


Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise Rusya'nın Hindistan'ın savunma alanında en önemli partneri olmaya devam edeceğini belirtmişti. Rusya ve Hindistan ilişkilerinin "tarif edilemez" bir içeriği olduğunu dile getiren Modi, "karşılıklı güven ve iyi niyet temelinde arkadaşlığı" olan Putin'in büyük bir ulusun lideri olduğunu ifade etmişti.
#Rusya
#Hindistan
#anlaşma
9 yıl önce