|

2.5 milyon sivil tehlikede

ABD, muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e saldırıp kenti PYD/PKK’ya teslim etmeye hazırlanıyor. Muhalifler, müdahale edilmezse Türkiye’yi tehdit eden bir terör koridoru oluşacağı ve 2,5 milyon sivilin insani dram yaşanacağını belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:59 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
2.5 milyon sivil tehlikede
2.5 milyon sivil tehlikede

ABD, muhaliflerin Esed rejiminden 2015 yılında ele geçirdiği İdlib’i vurmaya hazırlanıyor. Saldırıya gerekçe olarak ise bölgenin el-Kaide tarafından yönetilmesini gösteren ABD’nin bu tezi gerçeği yansıtmıyor. Bölgeyi ele geçirdiği iddia edilen ‘Heyet-i Tahrir Şam’, Suriyeli 13 grubun birleşmesiyle oluşan bir yapı niteliği taşıyor. ABD’nin el-Kaide iddiasına gerekçe olarak gösterdiği Nusra Cephesi, Heyet-i Tahrir Şam bileşenleri arasında bulunuyor. Ancak Nusra Cephesi 2016 yılında yayınladığı resmi beyanla el-Kaide ile bağlarını keserek Suriye’den ibaret bir grup olarak varlığını sürdüreceğini açıklamıştı.

AFRİN, MÜNBİÇ, TEL ABYAD...

Suriye’de terör örgütü PKK/PYD’ye yeni bir koruma kalkanı oluşturmak için İdlib’e saldırmaya hazırlanan ABD’nin bu hamlesi, Türkiye’nin güney sınırı için dayattığı terör koridoru yolunda yeni bir hamle niteliğinde. Pentagon’un tavrını yorumlayan Suriyeli muhalifler, Beyaz Saray’ın terör örgütüyle değil, Suriye halkı ile birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtiyor. PKK/PYD’nin işgali altında bulunan Tel Rıfat, Tel Abyad, Münbiç ve Afrin’in terörden arındırılması için gün saydıklarını belirten muhalifler, on binlerce insanı mülteci kamplarında yaşamak zorunda bırakan terör örgütünün varlığına son vermek gerektiğini vurguluyor.


UMDUĞUNUZU BULAMAZSINIZ

İdlib’e ABD saldırısı, terör koridorunu hayata geçirmenin dışında Türkiye’yi de Suriyeli muhaliflerden koparma amacı taşıyor. Birçoğu sığınmacı 2,5 milyon insanın yaşadığı İdlib’deki durumun Türkiye öncülüğünde ve barış içerisinde çözülmesi gerektiğini belirten muhalifler, bu günlerin belki de son şans olduğunu kaydediyor. Muhaliflerin ısrarla dile getirdiği diğer uyarı ise, el-Kaide bahanesiyle olası bir ABD saldırısının beklenen sonucu vermeyeceği yönünde. Pentagon dayatması sürdüğü takdirde katledilen Müslümanlara binlercesi daha eklenecek ve yakılıp yıkılan kadim kentlere yenileri eklenecek. Terör örgütlerini destekleyerek Türkiye’ye karşı açıktan cephe alan ABD, bölgede yeni insani dramlara neden olabilir.

  • Müdahale etmezsek aynı filmi
    yine izleriz
  • Türkiye’nin 24 Ağustos’ta başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı ile Suriye PKK’sı tarafından işgal edilen 20 köy özgürlüğe kavuştu. Vatanlarının kurtarıldığını gören Türkiye’deki sığınmacılardan yaklaşık 150 bini, geçtiğimiz yıldan buyana yeniden ülkelerine döndü. ABD’nin Suriye kuzeyinde oluşturmaya çalıştığı terör koridoruna Mehmetçiğin anlamlı darbesi sonrası Pentagon bu sefer, ‘kara kuvvetleri’ olarak gördüğü PKK’yı Rakka’ya sürdü. Beyaz Saray’ın gönüllü kölesi teröristlere şimdi biçilen rol ise muhaliflerin elindeki İdlib. Terör koridorunun batı ucunu Akdeniz’e bağlamak için hayati önemdeki bölgeye el-Kaide bahanesiyle saldıracak Pentagon, daha sonra burayı PKK’lılara teslim etmeyi amaçlıyor. Amerikalılar, teslimat gerçekleştikten sonra ise tıpkı Suriye’nin diğer şehirlerinde olduğu gibi PKK’lıları zırhlı araçları ve özel kuvvetleriyle koruyacak. Fırat Kalkanı kapsamında geçtiğimiz aylarda ileri harekâta çıkan TSK ve ÖSO birlikleri, Münbiç’e 13 kilometre yaklaşmış ve Sacir Nehri’ni geçerek PKK/PYD’lileri bölgeden atmaya başlamıştı. Hemen devreye giren ABD bayraklı zırhlılar, örgüt kontrolündeki yerlerin hudut boylarında devriye turuna çıkmış, teröristlere aleni koruma kalkanı oluşturmuştu. Benzer uygulama Tel Abyad ve Dırbesiye’de de tekrarlandı. Türkiye eğer bölgeye ABD saldırısı öncesi müdahale etmezse aynı senaryo İdlib’de de tekrarlanacak.
#Suriye
#İdlib
#Tel Abyad
7 yıl önce
default-profile-img