|

42 silahı varmış

Las Vegas'ta 59 kişiyi katleden 527 kişiyi yaralayan Stephen Paddock’un otel odasında 23, Nevada’daki evinde ise 19 silah ve binlerce mermi bulundu. Polis, evde yaptığı aramalarda bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat maddesine ve patlayıcılara rastladı. Otel odasında intihar eden Paddock, ardında pekçok soru işareti bıraktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:07 - 4/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD'de Karanlık terör eylemi
ABD'de Karanlık terör eylemi

Bir gecede ABD tarihindeki en kanlı saldırıyı gerçekleştiren 64 yaşındaki Stephen Paddock’un otel odasında ve Nevada’daki evinde adeta bir cephanelik ele geçirildi. Paddock’un konser alanına ateş açtığı otel odasında 23, evinde ise 19 ateşli silah bulundu. Polis, evde yaptığı aramalarda bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat maddesine rastladı. Otel odasında intihar eden Paddock’un başka terör planları olduğuna dair güçlü soru işaretleri doğdu. ABD polisi Paddock’un saldırıyı hangi saikle işlediğine dair bir yanıt veremedi. Saldırganın onca silahı otel odasına nasıl soktuğuna yönelik ise şüpheler var. Uzmanlar saldırganın elindeki silahları modifiye etmiş olabileceğini de belirtiyor.

POLİSTEN CEVAP YOK

ABD tarihindeki en kanlı saldırıyı gerçekleştiren Stephen Paddock’un, hangi motivasyonla hareket ettiğine yönelik soru işaretleri devam ediyor. ABD polisi konuya ilişkin herhangi bir somut açıklama yapabilmiş değil. 64 yaşındaki Paddock’un eyleme kadar son derece temiz bir sicile sahip olması da kafaları karıştıran bir nokta. FBI tarafından “psikopat” olarak değerlendirilen ve “en çok arananlar listesinde” olan bir babanın oğlu olan Paddock’un hiçbir sabıkası olmaması dikkat çekici bulunuyor. Las Vegas Emniyet Müdürü Joseph Lombordo'nun, saldırının neden gerçekleştirildiği sorusuna verdiği “Bir psikopatın zihnine giremem” şeklindeki garip yanıt da soruları azaltmak yerine çoğalttı. Polisin Paddock’un evinde amonyum nitrat dahil olmak üzere bir cephaneliği ortaya çıkarması da, “daha büyük bir terör eylemi mi planlamıştı” sorusuna sebep oldu.

SİLAHLARI OTELE NASIL SOKTU

Las Vegas’ta gerçekleşen katliama dair ikinci soru işareti ise saldırganın yanında bulunan çeşitli kalibrelerdeki 23 silahı otel odasına nasıl sokmayı başardığına ilişkin. Saldırgan Paddock'un bir gecede yüzbinlerce dolar kaybedecek kadar kumar bağımlısı olduğu kardeşinin ifadeleri ile ortaya çıkmıştı. Paddock’un kumar bağımlılığından dolayı, saldırıyı gerçekleştirdiği Mandalay Bay otelinin sürekli müşterileri arasında yer aldığı belirtiliyor. Saldırgan Paddock’un otel personeli tarafından tanınmasının silahları odaya taşımasında avantaj sağladığı değerlendiriliyor. Öte yandan Las Vegas’taki otellerde metal dedektörlerinin bulunmaması ve yeterli güvenlik tedbirinin alınmayışı da silahların tespit edilememesinde öne çıkan nedenler arasında. 28 Eylül tarihinde otelde konaklamaya başlayan Paddock’un katliam tarihine kadar peyderpey silahları otele beraberinde getirdiğine inanılıyor. 


Etkisini ve menzilini arttırdı mı?

64 yaşındaki saldırganın daha fazla zarar vermesi amacıyla elindeki silahları modifiye ettiği de uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Paddock’un bulunduğu nokta ile konser arasında üç yüz metreden fazla mesafe bulunduğunu belirten uzmanlar, ölü sayısının fazlalığını ateş edilen silahların teknik anlamda geliştirilmiş olmasıyla yorumluyor. Uzmanlar saldırı anında çekilen videolarda duyulan seri otomatik silah sesinin ancak modifiye edilmiş bir silahtan çıkabileceğini savunuyor. Paddock’un silahlarda gerçekleştirdiği modifikasyonla dakikada 400 ile 800 arası mermi atma imkanı yakaladığı belirtiliyor.

Avcılık lisansı var

Paddock’un 1980’li yıllarda çalıştığı bir kurum oldukça dikkat çekici. Las Vegas canisi 1985’ten 1988’e kadar uzay ve savunma firması olan Lockheed Martin bünyesinde çalışmıştı. Geçmişte muhasebecilik de yapan Paddock, Nevada eyaletindeki Mesquite kentinde yaşıyordu.İntihar edip yaşamına son veren zanlının erkek kardeşi Eric Paddock, kardeşinin Mesquite, Texas ve Kaliforniya’daki binalara yatırım yaparak milyonlarca dolar para kazandığını belirtti. Erick Paddock, kardeşinin multi-milyoner olduğunu sözlerine ekledi. Saldırganın kardeşi Paddock için kumar oynamanın bir iş gibi olduğunu 1 milyon dolar kaybetse bile hayatına devam etmeye yetecek kadar parası olduğunu söyledi. İki evlilik yapan ancak bu evlilikleri sürdüremeyen Paddock’un avcılık ve pilot lisanları da bulunuyordu ve kendisine ait iki adet tek motorlu uçağı vardı.


Silahlanma tartışması alevlendi

Las Vegas canisi Paddock’un yaşadığı Nevada eyaletinde silah alınması izne tabi değil. Silah satışını gerçekleştiren lisanslı şirketler, alıcıların sicil kayıtlarını kontrol ederek satışı kolayca gerçekleştiriyor. Las Vegas saldırısı ABD’de bireysel silahlanma tartışmalarını yeniden alevlendirse de, ABD Başkanı Donald Trump, “Bu olayda ellerinİ kan bulaşan tek kişi saldırgandı. O yüzden şimdi silahlanma yasası hakkında konuşmanın sırası değil!” dedi. Eski Başkan Barack Obama ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, sosyal medya hesaplarından benzer trajedilerin yaşanmaması için herkesi üzerine düşeni yapmaya çağırdı. Bireysel silahlanmayı kısıtlama çağrılarına cevap veren Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, mevcut şartların silahlanma yasasında muhtemel değişiklikleri konuşmak için uygun olmadığını savundu.

Gizemli kadın nerede?

Saldırıda bir başka soru ise Paddock’un kız arkadaşı olduğu iddia edilen 62 yaşındaki Marilou Danley’in akıbeti. Polis, olayla ilgisi olduğu ve saldırıdan önce şüpheliyle birlikte seyahat ettiği öne sürülen 62 yaşındaki Marilou Danley’nin bulunması için halktan yardım istedi. Ancak daha sonra Danley’nin ülke dışında olduğu ve olayla bağlantılı şüpheliler arasında yer almadığı açıklandı. Danley’in saldırı sırasında Filipinler’de olduğu iddia edildi. Danley’in ifadelerinin Paddock’a ilişkin birçok bilinmezi açığa çıakrtacağına inanılıyor.

#ABD
#Las Vegas
#Saldırı
7 yıl önce