|

5 ülkeyi sarsan büyük deprem: 419 ölü

Dün akşam saatlerinde İran-Irak sınırında meydana gelen depremden 5 ülke etkilendi. Kayıplar en çok İran'da yaşandı. 7.3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 419'a yükseldi. Yaralı sayısının ise 6 bine yaklaştığı belirtiliyor.Türkiye, bölge için acil yardım faaliyetleri kapsamında ilk andan itibaren yoğun mesai harcıyor. 7.3'lük deprem sonrası, 50 artçı depremin daha meydana geldiğini açıklandı. Deprem sonrası saat saat yaşananlar...

Yeni Şafak
08:29 - 13/11/2017 الإثنين
Güncelleme: 17:37 - 13/11/2017 الإثنين
Yeni Şafak
Kayıpların en çok İran'da yaşandığı 7.3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 200'ü aştığı belirtiliyor.
Kayıpların en çok İran'da yaşandığı 7.3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 200'ü aştığı belirtiliyor.

Dün akşam saatlerinde Irak-İran sınırında 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, sadece Irak ve İran başta olmak üzere 5 ülkeyi salladı.

Özellikle İran'da büyük yıkıma yol açan depremde en az 419 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Türkiye de depremden etkilendi. Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'te de hissedilen depremde bilanço henüz netleşmedi...

Dün akşam meydana gelen büyük depremle ilgili saat saat yaşananlar şöyle:

21.18:

Irak-İran sınırında 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yapılan ilk açıklamada, 6 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

21.37:

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, deprem merkezini Halepçe olarak duyurdu.

21.46:

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Twitter’dan "Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı ile irtibat halindeyiz" mesajını paylaştı.



İkinci deprem

00.33:

Deprem, Bağdat’ta 20 saniye,diğer kentlerde ise daha uzun hissedilen depremin ardından bir artçı sarsıntı geldi. Bu sarsıntının ise 4.8 büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

Deprem sebebiyle büyük korku yaşayan halk, geceyi sokaklarda geçirdi. Deprem, Türkiye'de de Diyarbakır, Mardin ve Batman’da korkuya neden oldu.

"Derbendihan'ı derhal tahliye edin"

01.01:

Depremin ardından Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi.

01.25:

Dışişleri Bakanlığından, merkez üssü Irak'ın Halepçe kentinin güneybatısı olan deprem nedeniyle büyük üzüntü duyulduğu belirtilerek,
"Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz."
açıklamasında bulunuldu.
  • Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

"Kargo uçağımız hazır"

01.44:

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Irak'ta meydana gelen deprem sonrası AFAD koordinasyonunda 70 kişilik enkaz kurtarma ekibi ile Sağlık Bakanlığından medikal kurtarma ekibinin birkaç saat içinde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait kargo uçağıyla bölgeye gitmek için hazır olacağını söyledi.

Türk Kızılayı devrede

02.16:

Türk Kızılayı, depremin ardından Adana'dan bölgeye 10 tır yardım malzemesi gönderdi. Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla Akdeniz Bölge Afet Yönetim Merkezinden 560 çadır, 2 bin yatak, bin battaniye ve bin 100 ısıtıcı, bölgeye ulaştırılmak üzere tırlara yüklendi.

"UMKE hazır bekliyor, hastanelerimiz de hazır"

02.42:

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, depreme müdahale için 10'u hekim 316 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) hazır beklediğini bildirdi.

  • "Süleymaniye’de meydana gelen depreme müdahale için 10'u hekim toplam 316 UMKE personelimiz hazır beklemektedir. Afet bölgesine komşu illerimizde afetzedelere yönelik toplam 4 bin 238 hasta yatağı ve 217 yoğun bakım yatağı hizmete hazırdır. Adana ve Mersin şehir hastanelerimiz olası hasta ve yaralı sevki için teyakkuza geçirilmiştir. Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerimizde birer adet ağır iklim tipi sahra hastanesi hazırlanmıştır. Afetzedelerin gerektiğinde kara ve hava ambulansları ile sevki için 10'u 4 sedyeli olmak üzere 40 kara ambulansı hazır beklemektedir.

03.23:

AFAD harekete geçti: Diyarbakır'dan deprem bölgesine gitmek üzere yola çıkan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na ulaştı.

06.56:

İran basınından "İran ve Irak sınırında meydana gelen depremde 207 kişi hayatını kaybetti" açıklaması yapıldı.

11.24:

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan,
"Türkiye'den giden yardım uçağı, Süleymaniye'ye indi"
dedi.

12.2o:

Irak Deprem Araştırmaları Merkezi, dün 7.3 ile sarsılan Irak'ta 50 artçı depremin daha meydana geldiğini açıkladı. Artçı sarsıntıların, 2 ila 4 büyüklüğü arasında olduğu kaydedildi.

12.29:

Kızılay Başkanı Kerem Kınık Habur Sınır Kapısı'nda AFAD ekipleri ile birlikte beklediklerini belirterek, "Bölge yoksul ve kırsal bir bölge. Şu anlık İran tarafından bizden yardım istenmedi. Teşekkür ettiler, ama biz hazır olduğumuzu söyledik. Elimizden geldiğince kardeşlerimize yardımcı olacağız." diye konuştu.



14.22:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Dün gece Kuzey Irak'ta meydana gelen depremden dolayı başta bölgedeki kardeşlerimiz olmak üzere tüm Irak ve İran halkına geçmiş olsun diyorum, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Felaketin hemen ardından ilgili kuruluşlarımızı bölgeye sevk ettik. AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz şu an arama kurtarma çalışmalarına yardımcı oluyorlar ve bunun yanında da AFAD ve Kızılay'ın koordinasyonunda 50 tırlık yardım konvoyu, Habur'dan Irak'a şu an giriş yapmış bulunuyor."

#Irak
#Deprem
#Kuzey Irak
#Süleymaniye
#Halepçe
#İran
٪d سنوات قبل