|

52 yıllık savaşı bitiren imza

Küba'da Kolombiya ile FARC örgütü arasındaki savaşı bitirmeye yönelik 4 yıldır devam eden barış görüşmeleri sonuç verdi. Kolombiya hükümeti ve FARC örgütü 52 yıllık savaşı sona erdiren anlaşmayı imzaladı.

Yeni Şafak
12:30 - 27/09/2016 Salı
Güncelleme: 12:37 - 27/09/2016 Salı
Reuters

Kolombiya'daki merkez sağ eğilimli hükümet ile Marksist FARC isyancıları arasında, 52 yıl süren ve yarım milyon insanın hayatına mal olan silahlı mücadeleye son veren barış anlaşması dün imzalandı.



Küba'da dört yıl süren barış görüşmelerinin sonunda Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve isyancıların lideri Rodrigo Londono ilk kez Kolombiya topraklarında bir araya gelerek el sıkıştılar. Londono, gerilla olarak kullandığı adla Timochenko olarak tanınıyor.



Santos gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, "Hepimizi yarım yüzyıldan uzun bir süredir saran şiddetin uzun gecesi sonunda bitti" dedi.



Kolombiya'da Pazar günü barış anlaşmasının onaylanıp onaylanmadığını belirlemek için halk oylaması yapılacak. Ancak kamuoyu yoklamaları kabul sonucunun çok kolaylıkla elde edileceğini gösteriyor.



Anlaşmaya göre FARC siyasi bir partiye dönüşecek ve üyeleri 1964 yılından beri silahla verdikleri mücadeleyi seçim sandığında verecekler.



Timochenko, mücadele sırasında hayatını kaybeden FARC kurbanlarından özür diledi ve "Siyaseti silahsız yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.



Her ne kadar kan ve şiddet sona erdiyse de, Güney Amerika'nın dördüncü büyük ekonomisi olan Kolombiya'da anlaşmadan memnun olmayanlar da var.



Eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe gibi pek çok Kolombiyalı, isyancıların hiç hapis yatmadan parlamentoya girmelerine imkan veren anlaşmaya karşı çıkıyorlar ve referandumda anlaşmaya hayır oyu verilmesi için kampanya yapıyorlar.



Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), bir köylü isyanı olarak başlattığı harekette zaman içinde kokain ticaretinde önemli bir oyuncu haline gelmişti.



En güçlü olduğu dönemde 200,000 savaşçısı olan FARC'ın şimdi 7,000 militanı 180 gün içinde silahlarını Birleşmiş Milletler'e teslim edecekler.









#Timochenko
#Kolombiya
#FARC
8 yıl önce