|

6 saatlik rehine krizi

Libya’da iç hat seferini gerçekleştiren yolcu uçağı, iki korsan tarafından kaçırıldı. İçinde 118 kişi bulunan uçağı Malta’ya indiren iki korsan, uçağı patlatmakla tehdit etti. İlk önce kadın ve çocukları serbest bırakan korsanlar, daha sonra tüm yolcuları bıraktı. Ardından da polise teslim oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 02:30 - 24/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Libya'da Afriqiyah Havayolları'nın Sebha'dan Trablus'a giden iç hat seferini gerçekleştiren Airbus A320 tipi bir yolcu uçağı kaçırıldı. İçinde biri bebek 118 kişi bulunan Libya uçağı, kaçırılarak Malta'ya indirildi. Kaddafi yanlısı olduğu belirtilen hava korsanları, uçağı patlatmakla tehdit etmişti. Olaydan yaklaşık 3 saat sonra 25 kişilik kadın ve çocuklar serbest bırakıldı. Son olarak serbest bırakılanların sayısı 109'u buldu. Malta Başbakanı mürettebatın bir kısmının da serbest kaldığını açıkladı. Son bilgilere göre hava korsanları ve uçakta kalan son mürettebat uçağı terk etti. Hava korsanları polise teslim oldu.



ROTADAN ÇIKIP MALTA'YA İNDİ


Uçağın kaçırılmasıyla ilgili ilk açıklama Malta Başbakanı Joseph Muscat'dan geldi. Muscat, Libya'nın Afriqiyah Havayollarına ait yolcu uçağının Malta'ya iniş yaptığını, güvenlik ekiplerinin teyakkuzda olduğunu bildirdi. Havacılık sitelerinden Flightradar24'te yer alan bilgiye göre; Afriqiyah Havayolları'na ait Airbus 320 tipi uçak, yolcu ve mürettebatıyla birlikte içindeki 118 kişiyle Sebha kentinden Trablus'a gitmek üzereyken, Malta'ya doğru yöneldi.



PATLATACAĞIZ TEHİDİ


Uluslararası basına yansıyan haberlerde de hava korsanlarının, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi yanlısı olduğu, Libya Ulaştırma Bakanının korsanlarla pazarlıkları yürüttüğü ileri sürüldü. Malta Uluslararası Havaalanından yapılan açıklamada da tüm acil durum ekiplerinin devrede olduğu belirtildi. Bu arada, Malta Luqa Havaalanında tüm uçuşlar iptal edilirken, buraya yapılan seferlerin başka havaalanlarına yönlendirildiği bildirildi. 20'li yaşlarda oldukları bildirilen hava korsanları, talepleri yerine getirilmezse uçağı havaya uçurmakla tehdit etti.



İKİ KORSAN YAKALANDI


Libya televizyonunun verdiği bilgilere göre adının Moussa Shaha olduğunu açıklayan hava korsanlarından biri kendisini Al Fateh Al Jadeed, Yeni al partisinin lideri olarak tanıttı. Yerel saatle 13.55'te (TSİ 15.55) kadın ve çocuklar uçaktan inmeye başladı. İlk grubun bırakılmasından bir süre sonra tüm yolcular serbest bırakıldı. 6 saatlik krizin ardından iki korsan teslim oldu. Korsanlar Malta'ya sığınma talebinde bulundu.





Silah ve bomba bulundu


Malta Başbakanı Joseph Muscat, uçakta 1 el bombası ile 2 de silah bulunduğunu açıkladı. Muscat, Korsanların gözaltına alınmasını takiben özel kuvvetlerin yaptığı aramalarda, korsanların doğrudan sahip olduğu 1 el bombası ve 1 tabanca bulunduğunu, daha sonra uçak içinde 1 tabanca daha bulunduğunu belirtti.



Kaddafi'yi bırakın


Korsanlar, Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam Kaddafi'nin serbest bırakılmasını istedi. Seyfül İslam'ın temmuz ayında serbest bırakıldığı açıklanmıştı ancak korsanların eylemiyle birlikte Kaddafi'nin oğlunun bir süredir kayıp olduğu ve hükümet güçlerinin elinde olduğu ortaya çıktı. Geçen hafta cuma günü aynı havayolu şirketinin bir uçağı silahlı saldırıya uğramıştı. Uzak mesafeden açılan ateşte bir başka Airbus gövdesinden hasar almıştı. Libya Havayolları'nın CEO'su Fatih El-Şatti ise kim oldukları bilinmeyen bir silahlı grup tarafından kaçırılmış ve 47 gün sonra 8 Aralık'ta serbest bırakılmıştı.





Yolcular serbest


Uçağın kaçırılmasından yaklaşık 3 saat sonra 25 kişilik kadın ve çocuklar serbest bırakıldı. Afriqiyah Havayolları yetkilileri, uçağı kaçıran iki hava korsanının yolcuları bırakmaya razı olduklarını ancak pilotu rehin almaya devam edeceklerini söylediklerini belirtmişti.





#Uçak kaçırma
#Afriqiyah Havayolları
#Libya
7 yıl önce