|

60 yılın en büyük kuraklığı

Afrika Boynuzu olarak bilinen bölgenin en doğusunda kalan Somali, siyasi karışıklıklar ve çatışmaların yanı sıra 2011’den beri süren, son 60 yılın en büyük kuraklığının sebep olduğu açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:43 - 26/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​60 yılın en büyük kuraklığı
​60 yılın en büyük kuraklığı

Yaklaşık on yıldır kuraklığın devam ettiği ve 2011’den itibaren arttığı 12 milyonluk nüfusa sahip ülkede 6,2 milyon Somalili ciddi şekilde yardıma muhtaç durumda. Ülkede 2,9 milyon kişiye de acil yardım ulaştırılması gerekiyor.

Uluslarası topluma yardım çağrısı

Kuraklığa bağlı kıtlık aynı zamanda bir milyondan fazla Somalilinin evlerini terk etmesine ve bugüne kadar yaşanan en büyük iç göç hareketine yol açtı. Nüfusunun yüzde 70’ine yakını fakirlik seviyesindeki Somali’de, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) verilerine göre, nüfusun yarısının mevcut su kaynaklarına erişimi sağlanamıyor. Ayrıca su kaynaklarının temiz olmamasının da kolera ve sıtma gibi öldürücü salgın hastalıkların yayılmasına sebep olduğu ve ülkede 600 binden fazla kişinin sıtma ve koleradan etkilendiği tahmin ediliyor. UNICEF’in 2015’te yaptığı araştırmalara göre, Somali’de doğan her yedi çocuktan biri salgın hastalıklar, yetersiz beslenme ve sağlık hizmetlerinin eksikliği sebebiyle 5 yaşına ulaşamadan hayatını kaybediyor. Çocuk nüfusunun yüzde 92’si ağır şekilde beslenme yetersizliği yaşıyor. BM’nin Somali’deki kuraklık ve açlık kriziyle ilgili yayımladığı son raporlarda ülkedeki aşırı kuraklık sebebiyle 6,2 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtilerek, krizin çözümü için uluslararası toplum acilen harekete geçmeye çağrıldı.

#Kuraklık
#BM
#Somali
7 yıl önce