|

AB Romanya'yı uyardı

AB Konseyi Başkanı Tusk, görüştüğü Romanya Başbakanı Grindeanu'dan AB değerlerine uyum ve yolsuzlukta mücadelede ilerleme sağlanmasını istedi. AB değerleri ve Romanya toplumunun beklentileri doğrultusunda, yolsuzlukla mücadelede ilerleme eldekilerin muhafazası ihtiyaca vurgu yapan Tusk, geriye dönülmemesini istedi.

Yeni Şafak
17:24 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 17:27 - 17/02/2017 Cuma
AA
Romanya'da cezaevindeki binlerce kişinin affedilmesini öngören tasarı ve ceza kanununda yapılacak değişiklikleri protesto etmek için başlayan hükümet karşıtı gösteriler de on binler sokağa dökülmüştü.
Romanya'da cezaevindeki binlerce kişinin affedilmesini öngören tasarı ve ceza kanununda yapılacak değişiklikleri protesto etmek için başlayan hükümet karşıtı gösteriler de on binler sokağa dökülmüştü.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, yolsuzluk yapanlara af getiren düzenlemenin büyük kitlesel gösterilere yol açtığı Romanya'yı, AB değerlerine uygun hareket etmesi konusunda uyardı.



Tusk, Brüksel'de Romanya Başbakanı Sorin Grindeanu ile bir araya geldi. AB Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Grindeanu'nun ocak ayında göreve başlamasından sonra gerçekleşen ilk ikili görüşmede, AB gündemindeki ana konular, Romanya'daki son gelişmeler ve hükümetin öncelikleri konuşuldu.



Tusk ve Grindeanu görüşmede "Romanya vatandaşlarının AB üyeliğinin sunduğu tüm fırsatlardan tam olarak yararlanabilmelerini sağlamak için hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadelenin merkezi önemini" de ele aldı. AB değerleri ve Romanya toplumunun beklentileri doğrultusunda, yolsuzlukla mücadelede ilerleme eldekilerin muhafazası ihtiyaca vurgu yapan Tusk, geriye dönülmemesini istedi.



Grindeanu, Tusk'un ardından AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi. Bu görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.



Romanya'daki gösteriler


Romanya'da hükümeti, 22 Ocak'ta af ve ceza kanunundaki değişiklikleri kapsayan bir kararname hazırlamıştı. 5 yıldan az hapis cezası kalmış kişilerin affını öngören kararname, yolsuzlukla mücadelenin zayıflayacağını düşünen yüz binlerce kişi tarafından protesto edilmişti.



Gösterilerinin ardından hükümet geri adım atmış, kararnameyi geri çekme kararı almıştı. Kararnamelerin geri çekilmesine ilişkin karar, 6 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlansa da, protestocular, hükümet istifa edene karar gösterilere devam edeceklerini açıklamıştı.




#AB
#Avrupa Birliği
#Donald Tusk
#Romanya
#Sorin Grindeanu
7 yıl önce