|

AB ve NATO'dan savunma işbirliği çağrısı

AB Dış İlişkiler Konseyi'nin AB-NATO iş birliği oturumunda açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Avrupa genelinde savunma iş birliğinin artmasının yalnızca Avrupa ülkeleri için değil aynı zamanda NATO için de faydalı olduğunu açıkladı. İş birliğinin önemli olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Böylelikle NATO içindeki Avrupa ayağı da güçlenmiş olacak." dedi

Yeni Şafak
18:11 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 18:22 - 13/11/2017 Pazartesi
AA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği'nin (AB) savunma alanında daimi iş birliğine yönelik adım atmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "AB üyesi olmayan NATO müttefikleri de kalıcı savunma iş birliğine ilişkin tartışmalara dahil edilmeli." çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler Konseyi'nin AB-NATO iş birliği oturumundan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Stoltenberg, daha güçlü bir Avrupa savunmasını teşvik ettiğini belirterek, 23 AB üyesinin savunma alanında iş birliğini arttırmayı öngören Yapılandırılmış Daimi İşbirliğinin (PESCO) kurulması için ortak bildiri imzalamasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

İş birliği vurgusu

Avrupa genelinde savunma iş birliğinin artırılmasının, sadece AB için değil NATO için de faydalı olduğunu kaydeden Stoltenberg, bunun ittifak çerçevesinde yük paylaşımına katkı sağlayacağını vurguladı. Stoltenberg, "Böylelikle NATO içindeki Avrupa ayağı da güçlenmiş olacak." dedi.

Stoltenberg, "AB liderlerinin Avrupa savunması alanında atılacak adımların NATO'yla rekabet çerçevesinde değil de NATO'yu tamamlayıcı şekilde olacağını bildirmelerini memnuniyetle karşılıyorum." diye konuştu.

"AB savunma tartışmalarına üye olmayan ülkeler de dahil edilmeli"

AB üyesi olmayan ülkelerin Avrupa'nın güvenliğine ilişkin konularda kilit öneme sahip olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından NATO savunma harcamalarının yüzde 80'inin, AB üyesi olmayan müttefiklerden geleceğini açıkladı.

Stoltenberg, PESCO çerçevesinde geliştirilen kabiliyetlerin NATO'nun kullanımına da açık olması gerektiğini belirterek, "AB üyesi olmayan NATO müttefikleri de kalıcı savunma iş birliğine ilişkin tartışmalara dahil edilmeli." ifadelerini kullandı.

AB-NATO iş birliğinin birçok alanda ilerleme kaydettiğini aktaran Stoltenberg, tarafların terörle mücadele, barış ve güvenlik konularında ortaklaşa atılabilecek adımlara ilişkin çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

#AB
#NATO
#Stoltenberg
6 yıl önce