|

ABD 2003'te Irak'a düşmanlık tohumları serpti

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgaliyle başlayan ve yıllar boyunca bölgeyi etkileyen çatışmalar sırasında binlerce sivil hayatını kaybederken, 2013'ten itibaren şiddetin farklı bir boyuta dönüştüğü görüldü. ABD'nin başlattığı çatışmalar Irak'ta yerini terör örgütlerinin bombalı saldırılarına bıraktı. Aradan yıllar geçmesine rağmen sivillerin ölüm oranları ise değişmedi.

Yeni Şafak
12:49 - 27/12/2016 Salı
Güncelleme: 15:46 - 27/12/2016 Salı
Yeni Şafak
13 yıl önce ABD askerlerinin işgali sırasında Saddam Hüseyin'in heykelini yıkan Kadim el-Cuburi, yıllar sonra pişmanlığını bu ifadelerle dile getirmişti: Eskiden bir olan diktatör sayısı, şimdi bin oldu.
13 yıl önce ABD askerlerinin işgali sırasında Saddam Hüseyin'in heykelini yıkan Kadim el-Cuburi, yıllar sonra pişmanlığını bu ifadelerle dile getirmişti: Eskiden bir olan diktatör sayısı, şimdi bin oldu.

Ortadoğu coğrafyasında bugün yaşanan krizler ve savaşlar tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Suriye'den Mısır'a hemen her ülkedeki karışıklıklar bölge istikrarını hedef alırken, Irak bu sürecin sembolü olarak göze çarpıyor. 2003'te ABD'nin müdahalesine ve sonrasında işgaline maruz kalan Irak, 2017'e girilen bu günlerde dahi çatışmaları durdurabilmiş değil.



Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetlerinin askeri harekatı sonucunda başladı. Savaşla birlikte Irak'ın bölge halkı yoğun saldırılarla karşı karşıya kalırken, çatışmalar sırasında binlerce sivil öldü.



  1. İngiltere'nin Irak'ın işgâline katılımı hakkında 2009 yılında başlatılan tahkikatın son raporu açıklandı. Tahkikat Komisyonu Başkanı John Chilcot, 2003'te Saddam Hüseyin'in 'yakın' tehdit oluşturmadığını, o dönemde işgâlin gereksiz olduğunu ve İngiltere'nin Irak işgâline tüm barışçıl seçenekleri tüketmeden katıldığını açıkladı.

Elde edilen istatistiklere göre savaş sırasındaki saldırılar neticesinde 2003 yılında 12 bin 125, 2004'te 11 bin 659 ve 2005'te 16 bin 402 sivil hayatını kaybetti.





Etnik gruplar çatışıyor

2013 yılından itibaren Irak çatışmaları farklı bir boyut kazandı. 2010'dan itibaren bölgede sistemli bir karışıklık yeniden alevlendi. Bu zamana dek merkezi hükümete karşı yapılan saldırılar yerini mezhepsel çatışmalara bıraktı. Özellikle ABD'nin Irak'ı işgali farklı mezhepleri ve etnik grupları birbirlerine düşman kılacak süreçleri besledi.



Bölgenin çeşitli noktalarındaki çatışmalar yerini bombalı saldırılara bıraktı. 2013'te 9 bin 851, 2014'te 20 bin 169, 2015'te ise 17 bin 502 sivil saldırılar sonucunda hayatını kaybetti. 2016'da da bu sayının yüksek olduğu ve yakın dönemde açıklanabileceği öğrenildi.



  1. Irak'ta kim var?
  2. -DEAŞ
  3. -İran destekli Haşdi Şabi
  4. -PKK

Türkiye Başika'da

Irak'taki terör örgütlerinin yapılanmasına karşı Türkiye'den de mücadele adımları atılıyor. Bu kapsamda Irak'ın çağrısıyla bölgeye giden ve Başika'da terörle mücadele faaliyetleri yürüten Türkiye, sınırı terör unsurlarını



  1. Musul'a sadece 20 kilometre uzaktaki Başika'da Türkiye, Iraklı güçleri eğitiyor DEAŞ'la mücadele edebilmeleri adına eğitiyor.

  1. Musul operasyonu başladığından beri top atışlarıyla dövülen Başika kasabası, devreye Türk birlikleri girince DAEŞ'ten alınmıştı.

Pazar yerlerine saldırıyorlar

Irak'ta sivillerin yoğun olduğu bölgelerdeki saldırıların vahşeti de yıllar boyunca artış sergiledi. Bağdat, Enbar, Felluce ve Musul'da yaşanan bombalı saldırılar sonucu binlerce sivil yaşamını yitirdi.








İntihar saldırıları ortaya çıktı

Ortadoğu'da son dönemde yaşanan şiddet ve terör saldırıları, ABD'nin Ortadoğu'daki Irak ve Afganistan işgalleriyle derinlik kazandı. İşgaller sonrası Ortadoğu'da yaşanan otorite boşlukları, çok sayıda terör örgütü tarafından doldurulurken, bu durum çatışmaların bölgesel ve küresel bir boyut kazanmasına da neden oldu. Çatışma ve terörizm ile ilgili bir araştırma yapan Chicago Üniversitesi'nin verilerine göre bölgede yaşanan intihar saldırılarının neredeyse tamamı ABD'nin bölgedeki müdahalelerinden sonra ortaya çıktı. ABD'nin Irak işgalinden önce ülkede yaşanan intihar saldırıları 0 (sıfır) iken, işgalden sonra ülkede yaşanan intihar saldırıları 2 bin 152'ye çıktı.






Ortadoğu'da yeniden alevlenen tartışma: Vekalet savaşları




#ABD
#Irak
#Terör
7 yıl önce