|

ABD adım adım böyle yakalandı

Türkiye'de yaşanan darbe kalkışmasına destek verdiği iddialarını reddeden, ancak her şeye rağmen FETÖ'yü korumayı sürdüren ABD, son olarak da 'müttefikimiz' dediği darbecilerin tutuklanmasından 'endişe' duyduğunu açıkladı. Yeni Şafak gazetesi 15 Temmuz darbe kalkışmasına ABD’nin verdiği desteği böyle ifşa etti.

Yeni Şafak
20:30 - 29/07/2016 Cuma
Güncelleme: 20:39 - 29/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe kalkışmasının arkasında yer alan ABD, darbecilere verdiği desteği gizlemeye çalıştı. Ancak Yeni Şafak gazetesi ilk günden itibaren bu kalkışmanın arkasında ABD olduğunu kanıtlarıyla birlikte ortaya koydu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, darbe teşebbüsünün ilk saatlerinde, "Umarım barış bir an önce sağlanır" dedikten bir gün sonra çark edip “Türkiye'nin yanındayız" dedi.



16 Temmuz günü Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, “ABD, Erdoğan'ı öldürmeye çalıştı!" başlıklı yazısında ABD'nin darbe kalkışmasındaki rolünü ortaya koydu. Karagül'ün yazısı, ABD yönetiminde büyük rahatsızlık uyandırdı. Beyaz Saray sözcüsü Mark Toner yaptığı açıklamada Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği konuyla ilgili “Açıkça bu iddiaları reddediyoruz" dese de ABD yönetimi daha sonraki günlerde kendi kendini yalanladı.



Karagül'ün yazısı ABD yönetimini rahatsız etti


Karagül'ün yazdığı yazı Amerikan medyasında büyük yankı uyandırırken, Beyaz Saray sözcüsü Mark Toner ve ABD Dışişleri yazıyla ilgili açıklama yaptı. Yazıya yer veren Washington Post gazetesi de, metinden bölümler paylaşarak İbrahim Karagül'ü hedef göstermişti.



ABD Başkanı Obama da basın toplantısında Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği konuyla ilgili sorulan soruya, "Darbe girişimiyle ilgimiz olduğu yönündeki iddialar asılsızdır" dedi. Ancak Beyaz Saray, Pentagon, CIA ve medya çevrelerinden gelen açıklamalar darbe kalkışmasının arkasında ABD'nin parmağı olduğunu kanıtlıyor.




FETÖ lideri Fetullah Gülen'i koruyup kollayan ve iade taleplerine “kanıt lazım" diyerek yanıt vermeyen ABD, başarısız darbe girişiminden sonra büyük panik yaşadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öldürülmek istendiği, TBMM'nin bombalandığı ve sivillerin katledildiği darbe girişiminde ABD'nin payı olduğunu ortaya koyan gelişmeleri Yeni Şafak gazetesi gündeme getirdi.



İncirlikte görüştüler


Yeni Şafak gazetesi 18 Temmuz günü yayınladığı haberde FETÖ'nün üniformalı teröristlerinden Tuğgenaral Hasan Polat'ın darbe öncesinde İncirlik'te Amerikalılarla 12 kez görüştüğünü ortaya çıkardı. Görüşmelerde darbe sonrasında tutuklanacak kişilerin listesi hazırlandı. Görüşmede cuntaya sivillerin direnişinin durmaması halinde PKK/PYD militanlarının devreye gireceği garantisi verildi. 15 Temmuz'da ise Malatya'ya inen 8 kargo uçağındaki silah ve bombalar İncirlik'ten alındı.



Cuntacıların komuta merkezlerinin de İncirlik olduğu ortaya çıktı. İncirlikte ABD'lilerle yaptıkları görüşmeler sonrası darbeciler planı devreye soktu.



Cuntacılar ABD'ye askeri üs sözü verdi


Yeni Şafak gazetesinin ulaştığı bir diğer bilgi ise darbe kalkışmasını organize eden ekibin başında yer alan eski ISAF Komutanı John F. Campbell öncülüğünde 8.5 ay süren hazırlık sürecinde taraflar arasında bir çok görüşme gerçekleştirildiği ve ABD'li yetkililerin İncirlik'te kapasite artırımı ile birlikte cuntacılardan Türkiye sınırları içerisinde PYD bölgesine sıfır noktada askeri üs sözü aldığı ortaya çıktı. Türkiye'nin doğusunda Suriye sınırına sıfır noktada inşa edilecek askeri üssün, İncirlik üssünden daha kapsamlı olması da görüşmelerde konuşulan konular arasında yer aldı.



ISAF gücünde bulunan Türk komutanlar Campbell'a çalışmış


Afganistan'da konuşlu bulunan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nde (ISAF) Türk birliklerinin komutanlığını yapan iki isim, FETÖ mensubu darbeci çıktı. Darbe soruşturması sonrası haklarında çıkarılan yakalama kararını haber alan Türk Görev Gücü Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır ile Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine kaçmak istedi. Kabil'den uçakla hareket eden Bakır ve Topuç, Dubai'ye indi, ancak bu sırada Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı harekete geçmişti. Hızla yapılan girişimler ve Birleşik Arap Emirlikleri makamlarının işbirliği sayesinde Bakır ile Topuç, Dubai Havaalanı'nda yakalandı. Dün sabah Türkiye'ye getirilen iki general, 15 Temmuz kalkışmasını organize eden ABD'li komutan John F. Campbell ile uzun süre birlikte çalışmıştı.



Erdoğan'ın konumunu ABD verecekti


Yeni Şafak gazetesinin ulaştığı bilgilere göre darbecilerin Cumhurbaşkanının yerinin tespit edememesi halinde Amerikalılardan yer tespiti ve net konum tespiti ile ilgili olarak yardım alınacaktı.




ABD'nin derin sessizliğinin nedeni neydi?


Pentagon ise yaptığı açıklamada "Sadece Türk halkı ya da başkaları için değil bizim için de sürpriz oldu" dedi. NATO üyesi olan Türkiye'de yaşanan darbe kalkışmasına tepki göstermekten ziyade FETÖ'ye sahip çıkmayı sürdüren ABD, Türkiye'de darbecilerin tutuklanmasından da rahatsız oldu.



Beyaz Saray ve Pentagon, darbe kalkışmasına olan ABD desteğini gizlemeye çalışsa da, bunu gizlemeye ihtiyaç duymayan kurum ve kuruluşlar da var. CIA'e yakınlığı ile bilinen ve 'Gölge CIA' olarak anılan düşünce kuruluşu Stratfor darbe girişiminin gerçekleştiği gece, sosyal medya hesapları üzerinden darbe kalkışmasının propagandasını yaparak “Erdoğan, Almanya'dan sığınma talebinde bulundu", “Askerler yönetimi ele geçirerek kontrolü sağladı" gibi sansasyonel açıklamalarla darbeye destek verdi. Benzer şekilde birçok Amerikalı siyasetçi ve düşünce kuruluşu da darbe kalkışmasını 'selamladı' ve başarısızlığından büyük üzüntü duydu. Amerikan medyası da darbe kalkışmasının başarısızlıkla sonuçlanmasından duyduğu hayal kırıklığını gizlemedi. Darbe kalkışmasının başarısız olmasının nedenleri tek tek sıralandı ve esas hatanın 'Erdoğan'ın öldürülememiş olması' olduğu fikri üzerinde uzlaştı.



Wilkerson
: CIA'in rolü vardı


Darbe kalkışması sonrası “Darbe kalkışmasının arkasında kim var?" sorusuna en net yanıt ise ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'in Özel Kalem Müdürü olan Lawrence Wilkerson'dan geldi. Wilkerson, CIA Direktörü John Brennan'ın Türkiye'deki başarısız darbe girişiminde rolü olduğunu söyledi.



“Bence John Brennan ve diğerlerinin Türkiye'de neler olup bittiğinden haberdar olduklarına şüphe yok" diyen Wilkerson, darbe konusunda CIA Şefi John Brennan'ı işaret etti.



CIA Başkanı: Haberdardık


Darbeyi bildiği söylenen ve eski dışişleri yetkilisi Wilkerson tarafından da açıkça suçlanan CIA Başkanı John Brennan'a darbeyi bilip bilmedikleri sorulduğunda, Brennan: "Erdoğan karşıtlığından haberdardık" diyerek CIA'in darbe kalkışmasından haberdar olduğunu açık etti.



Brennan, aynı toplantıda, "Son birkaç yıldır Türkiye'de siyaset sahnesinde önemli şeyler yaşanıyor. Erdoğan gün geçtikçe gücünü konsolide ediyor ve otoriterleşiyor. Darbe girişimi sonrası Türkiye'de gerilimeler yaşanacak" ifadelerini kullanarak, FETÖ'cü darbe kalkışmasındaki ABD rolünü ortaya koydu.



ABD'li General Volter: Müttefiklerimiz tutuklandı


Ortadoğu'daki ABD operasyonlarını yöneten CENTCOM'un komutanı General Votel ise darbe kalkışmasının arkasındaki gücün ABD olduğu iddialarına en net cevabı veren isim oldu. General Votle yaptığı açıklmada, "ABD'nin Türk ordusundaki yakın müttefikleri tutuklandı" ifadelerini kullanarak FETÖ'cü darbecilerle yakın çalıştıklarını açıkladı. Votel, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin başarısız olmasının ardından ikili ilişkiler adına 'endişeli' olduklarını belirterek, ABD'nin bölgedeki operasyonlarının zayıflayacağını söyledi. ABD'li üst düzey General Votel, "Birçok Türk liderle ve özellikle askeri liderlerle ilişkilerimiz var. Gelecekteki ilişkilerimiz adına endişeleniyorum" yorumunu yaptı. General Votel, ayrıca darbecilerin tutuklanmasının DAEŞ'le mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini de iddia etti.



ABD'li General'in darbecilerin tasfiyesinin DAEŞ'le mücadeleye zarar vereceği iddiasını cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Türkiye'nin DAEŞ, PKK ve diğer örgütlerle mücadele konusunda asker kapasitesini sadece bunlarla sınırlı tutmak art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanıyor" dedi.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, FETÖ'ye yönelik operasyonlarda tutuklanan darbeci askerlerle ilgili 'müttefiklerimizdi' diyen ABD Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'e de tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı, "Bunun kararını vermek senin haddine mi? Sen kimsin, bir defa haddini bileceksin" diyerek FETÖ'cü darbecilere sahip çıkmaya çalışan ABD'li generale tepki gösterdi.



ABD'den ard arda gelen bu itiraf gibi açıklamalar, FETÖ ile ABD arasındaki ilişkileri gözler önüne sererken, Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği haberleri de doğruladı.





Yeni Şafak manşetlerden duyurdu


Yeni Şafak, milletin direnişi sonucu püskürtülen darbe kalkışmasının planlama aşamasında birçok ABD'li yetkilinin ve generalin parmağı olduğunu ortaya koyarak, ABD yönetiminin hedefi oldu. Yeni Şafak 15 Temmuz sonrasında da “İncirlik'te ABD ile 12 sır buluşma", “İşte CIA'nın rolü", “

", “

", “

", “

", “

haberleri ile ABD'nin darbe kalkışmasındaki rolünü tüm kamuoyuna ifşa etti.



#Darbe Kalkışması
#FETÖ
#ABD
#CIA
#Türkiye
8 yıl önce