|

ABD: Almanya'yı dinlemedik

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'yı dinlediği iddialarına ilişkin, “Kesin ve geçerli bir ulusal güvenlik amacı olmadığı sürece ülke dışında istihbarat izleme eylemleri içinde bulunmadığımızı daha önce söyledik. Bu sıradan insanlar için olduğu gibi dünya liderleri için de geçerli” dedi.

Yeni Şafak
22:18 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 19:20 - 2/07/2015 Perşembe
AA

Kirby'ye günlük basın toplantısında Wikileaks'in internet sitesinde NSA'nın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve bazı bakanlıkları dinlediğine dair yer alan belgeler soruldu.



Prensip olarak spesifik istihbarat suçlamaları veya sızdırılan belgelerin gerçekliği hakkında yorumda bulunmayacaklarını daha önce de ifade ettiklerini belirten Kirby, “Ancak kesin ve geçerli bir ulusal güvenlik amacı olmadığı sürece ülke dışında istihbarat izleme eylemleri içinde bulunmadığımızı da daha önce söyledik. Bu sıradan insanlar için olduğu gibi dünya liderleri için de geçerli” diye konuştu.



Kirby, ortak değerler ve iki ülkenin çıkarları doğrultusundaki iş birliği göz önüne alındığında Almanya ile uzun süreli ve verimli dostluklarından memnuniyet duymaya devam edeceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Almanya ile olan güçlü ilişkilerimizde herhangi bir değişiklik yok ve bu ilişkiye sahip olmaya devam edeceğiz. Her iki ülkenin liderleri bu ilişkinin öneminin farkında olduklarına dair daha önce konuştular, konuşmaya devam edecekler ve konuşmalılar. İki lider ayrıca bunun ardımızda kalması için çalışmaya devam edecekleri gerçeğini daha önce ifade ettiler.”



Wikileaks'in internet sitesinde ve Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde, NSA'nın Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu siyasetçileri dinlediğine dair muhtelif belgeler ve telefon numaraları yer almıştı.




#Wikileaks
#ABD
#John Kirby
9 yıl önce