|

ABD Deaş'ı vurmuşmuş

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, dün DEAŞ’ı vurduklarını açıkladı. PYD’nin Rakka sadırılarına taarruz uçaklarıyla destek veren ABD’nin, El Bab’taki hedefleri sadece silahlı İHA’larla vurduğu ortaya çıktı. ABD, koalisyon çerçevesi içinde yapılması gerekeni bir lütufmuş gibi sundu!

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:02 - 19/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, Suriye'de Türkiye ile günlük koordinasyonun devam ettiğini, koalisyonun El Bab yakınlarında keşif uçuşları ve terör örgütü DEAŞ'a karşı hava saldırısı düzenlemeye başladığını bildirdi. Dorrian, Bağdat'tan telekonferans yöntemiyle bağlandığı ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon), Irak ve Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a karşı yürütülen operasyonlarla ilgili soruları yanıtladı.



DEAŞ'IN KEPÇESİNİ VURMUŞ!


Koalisyonun Suriye'de Türkiye ile günlük koordinasyon ve görüşmeleri sürdürdüğünü belirten Dorrian, “Son zamanlarda Türkiye'ye ve El Bab yakınlarında destekledikleri kuvvetlere destek amaçlı birçok keşif uçuşu yaptık. El Bab civarındaki hedeflere hava saldırısı da yapmaya başladık. Bu saldırılar kente yakın düşman kuvvetlerinin ön hattına yakın unsurlarını yok etti” dedi. El Bab bölgesine 4 hava saldırısı yaptıklarını dile getiren Dorrian, bu saldırıların ve Türkiye ile koordinasyonun sürmesini beklediklerini ifade etti. Saldırılarda terör örgütü DEAŞ'a ait bir taktik birimi, bir kepçe ve zırhlı personel taşıyıcısının vurulduğu bilgisini paylaşan Dorrian, bu hedeflerin keşif uçuşlarında belirlendiğini ve vurulmasına karar verildiğini söyledi.



KÜÇÜK ÇAPLI HAREKAT


Ancak koalisyonun hava saldırısı savaş uçağı ile yapılmadı. Bölgeye keşif amaçlı gönderilen bir silahlı İHA, küçük çaplı DEAŞ hedeflerine atış yaptı. Bu saldırı sırasında Türk güçleri ile koordinasyon sağlanmadı. Koalisyon uçakları, Türkiye'nin verdiği koordinatlara atış yapmadı. Sözcünün, El Bab bölgesindeki küçük çaplı bir hava harekatını duyurma biçimi Ankara'da tepkilere neden oldu. Ankara'da “Koaliston çerçevesi içinde yapılması gerekenin bir lütufmuş gibi sunulması ilginç” yorumları yapıldı.







SİLAHLI İHA KULLANMIŞ


Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD tarafından gerçekleştirilen hava harekatı savaş uçağıyla yapılmadı, hedefler keşif amaçlı bölgeye gönderilen silahlı İHA ile vuruldu. Savaş uçağıyla yapılacak bir harekatla aynı etkiyi taşımayan bu harekatın, TSK'nın koalisyona bildirdiği terör örgütü DEAŞ hedeflerine yapılmaması da dikkati çekti. Silahlı İHA, küçük çaplı hedefleri vurdu. TSK, terör örgütü DEAŞ'la mücadele kapsamında yürütülen harekat kapsamında üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getiriyor.



PYD İÇİN SAVAŞ UÇAKLARI DEVREDE


DEAŞ'a ait hedeflere ilişkin koordinatları her gün koalisyon güçleriyle paylaşıyor. Buna karşılık koalisyon güçleri, destek sözlerini yerine getirmeyerek, paylaşılan hedeflere ateş açmıyor. Bir dikkat çekici unsuru ise terör örgütü PYD'ye verilen destek oluşturuyor. El Bab'a sadece silahlı İHA ile sınırlı harekat düzenleyen koalisyon güçleri, aynı enlemdeki Rakka'ya saldırıda bulunan PYD güdümlü Suriye Demokratik Güçleri'ne destek için savaş uçaklarıyla 20 harekat düzenliyor. Suriye Demokratik Güçleri'nin büyük bölümünü ise terör örgütü PKK/PYD üyelerinin oluşturması dikkat çekiyor.



Rusya ve İngiltere bombaladı


Rus uçakları dün Suriye'nin el Bab şehrinde DEAŞ hedeflerini vurdu. TSK'nın açıklamasına göre bombardıman Rusya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakat çerçevesinde yapıldı. Dün ayrıca İngiltere'ye ait Tornado savaş uçakları da Bab'daki bombardımana katıldı. Bu saldırıyla uzun bir süreden sonra koalisyon savaş uçakları ile ilk kez hava taarruzu düzenlenmiş oldu. ABD ise el Bab'da silahlı İHA'larla DEAŞ'a bazı hedefleri vurdu.


#DEAŞ
#PKK
#El Bab
#John Dorrian
7 yıl önce